Λονδίνο: Ταξιδιωτικός οδηγός 2023

Βασικά στοιχεία του Λονδίνου

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Πρωτεύουσα: Λονδίνο

Βασικές γλώσσες: Αγγλικά

Τύπος βύσματος: Τύπος G

Ρεύμα: 220v

Νόμισμα: Λίρες Βρετανίας (£)

Διεθνής κωδικός κλήσης: +44

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 999

Νόμισμα : Λίρα Αγγλίας

Διαφορά ώρας Ελλάδας – Αγγλίας : - 2 ώρες ( όταν η ώρα στην Αθήνα είναι 15:00 στο Λονδίνο είναι 13:00)

Πληθυσμός Λονδίνου : 8.892.000 κάτοικοι εντός των ορίων του μείζονος Λονδίνου

Απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι σας στο Λονδίνο

Έλληνες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο για τουριστικούς ή βραχυπρόθεσμους επαγγελματικούς/ακαδημαϊκούς σκοπούς (όχι εργασιακούς)

Από 1.10.2021 και έπειτα οι πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο με ισχύον διαβατήριο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια της εκεί παραμονής τους (το διαβατήριο θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης/να λήγει μετά το ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο). Ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ που είναι δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στο ΗΒ είτε με ταυτότητα είτε με ισχύον διαβατήριο.

Οι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου για ταξίδια (τουριστικοί ή επαγγελματικοί / ακαδημαϊκοί λόγοι) που δεν ξεπερνούν τις 180 συνεχόμενες ημέρες (έξι μήνες) σε διάστημα ενός έτους. Ταξίδια για επαγγελματικούς/ακαδημαϊκούς σκοπούς νοούνται ταξίδια για ορισμένες, συγκεκριμένες, επαγγελματικές/επιχειρηματικές υποχρεώσεις ή συναντήσεις, καλλιτεχνικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, ακαδημαϊκές διαλέξεις ή υποχρεώσεις, βραχυχρόνια φοίτηση σε ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.ά., όχι όμως εργασία σε εταιρία ή επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτοαπασχολούμενη εργασία, προτεινόμενη εργασιακή πρόσληψη ή πρακτική άσκηση, παροχή αγαθών ή υπηρεσιών κλπ.

 Οι πολίτες της ΕΕ που επισκέπτονται χωρίς θεώρηση εισόδου (visa) το Ηνωμένο Βασίλειο για τους προαναφερθέντες τουριστικούς ή επαγγελματικούς/ακαδημαϊκούς σκοπούς, θα πρέπει να συμπληρώσουν, πριν την άφιξή τoυς, μία “φόρμα επισκέπτη” με τα στοιχεία τους και τον λόγο της επίσκεψής τους, ενώ ενδέχεται να τους ζητηθεί να διαθέσουν στις βρετανικές αρχές (στο αεροδρόμιο, στα σύνορα κλπ) ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τα οποία πρέπει να είναι προετοιμασμένοι (πχ διεύθυνση διαμονής σε φιλικό συγγενικό πρόσωπο ή διεύθυνση ξενοδοχείου, απόδειξη επαρκών πόρων για την διάρκεια του ταξιδιού ή απόδειξη ότι κάποιος θα αναλάβει τα έξοδα του επισκέπτη, εισιτήριο επιστροφής κλπ).

Σχετικές πληροφορίες για τις προϋποθέσεις ταξιδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς θεώρηση εισόδου μπορούν να ανευρεθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Βρετανικής κυβέρνησης (gov.uk) στα αγγλικά, ενώ επιμέρους πληροφορίες μπορούν να ανευρεθούν στην ιστοσελίδα της Βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα εδώ, καθώς επίσης και στις ακόλουθες ιστοσελίδες της βρετανικής κυβέρνησης, στα αγγλικά, στους ακόλουθους συνδέσμους: 

https://www.gov.uk/check-uk visa/y/greece/tourism  και 

https://www.gov.uk/check-uk-visa/y/greece/work/six_months_or_less.

Σε περίπτωση που η είσοδος στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου απαγορευτεί σε επισκέπτη πολίτη της ΕΕ, τότε την επόμενη φορά που θα θελήσει να επισκεφθεί το Ηνωμένο βασίλειο ο πολίτης αυτός θα πρέπει να προμηθευτεί θεώρηση εισόδου (Standard Visitor Visa).

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν επιτραπεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ή το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο

1A Holland Park, London W113TP | Τηλ: +44 7229 3850 | Fax: +44 7229 7221
email: [email protected]  - www.mfa.gr/uk

Πρέσβης : Κος Ιωάννης Ραπτάκης Τηλ: +44 72293850 | Email : [email protected]

Ελληνικό Προξενείο στο Λονδίνο

Πρόξενος: Κος Αθανάσιος Ρίζος  Τηλ : +44 7313 5600/5609 |email: [email protected]

Λίρες Αγγλίας
Λίρες Αγγλίας | Φωτογραφία από τον χρήστη Alaur Rahman στο Pexels

Που να αλλάξω συνάλλαγμα

Στο Λονδίνο είναι προτιμότερο να βγάζετε χρήματα με την κάρτα σας από τα μηχανήματα του δρόμου ATM παρά να αλλάζετε τα ευρώ με λίρες στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Η προμήθεια στα ανταλλακτήρια αλλά και ισοτιμία είναι μεγαλύτερη από ότι στο ATM της τράπεζας στο Λονδίνο.

Καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στο Λονδίνο (από τον καιρό)

 Το κλίμα του Λονδίνου είναι εύκρατο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από τα μέγιστα καλοκαιρινά υψηλά των 30ºC έως λίγο πάνω από το μηδέν το χειμώνα.

Η κορυφαία βροχόπτωση εμφανίζεται τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο, αν και μπορεί να βρέξει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ώρες αιχμής για τους τουρίστες και οι τιμές των ξενοδοχείων και των πτήσεων αυξάνονται ανάλογα.

Ο Σεπτέμβριος είναι μια ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε, καθώς ο καιρός είναι ακόμα ήπιος και πολλά φεστιβάλ είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τι να φορέσετε στο Λονδίνο

Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου που επισκέπτεστε, αν σχεδιάζετε τι να φορέσετε στο Λονδίνο, υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που είναι υπέροχα όλο το χρόνο. Φροντίστε πάντα να έχετε μια τσάντα crossover, γυαλιά ηλίου, μια μικρή ομπρέλα, άνετα παπούτσια, ένα σακάκι, τζιν και στρώσεις(layers) και θα έχετε όλες τις εναλλακτικές για να φορέσετε.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τον καιρό της Μεγάλης Βρετανίας και μπορεί να είναι εξίσου απρόβλεπτος στο Λονδίνο όσο και στην ύπαιθρο. Παρόλο που θα μπορούσατε να φοράτε γυαλιά ηλίου το ένα λεπτό και να πιάσετε την ομπρέλα σας το επόμενο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων όταν αποφασίσετε τι θα φορέσετε στο Λονδίνο.

Ο έλεγχος της μέσης θερμοκρασίας για τον μήνα που επισκέπτεστε το Λονδίνο μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη για το πόσο ζεστό ή κρύο θα είναι κατά την επίσκεψή σας. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσει ή να αυξηθεί πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο λόγω των κυμάτων καύσωνα ή των ακραίων κρύων περιόδων. Ένας τρόπος για να παραμείνετε πάντα προετοιμασμένοι είναι τα ρούχα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως layers ανάλογα με τον καιρό.

Η μόδα του Λονδίνου περιλαμβάνει τόσα πολλά διαφορετικά στυλ, οπότε τίποτα δεν είναι εκτός ορίων! Αγκαλιάστε το προσωπικό σας στυλ και διασκεδάστε με τα ρούχα σας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά - ανά εποχή - ποιές είναι οι καλύτερες ενδυματολογικές επιλογές

Τι να φορέσετε στο Λονδίνο: Άνοιξη

Λονδίνο μια Ανοιξιάτικη μέρα
Λονδίνο μια ανοιξιάτικη μέρα | Cristian Bortes from Cluj-Napoca, Romania, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος

Μέση θερμοκρασία μεταξύ 11°C - 15°C

Καιρός: Φωτεινός και ζεστός έως ήπιος και βροχερός

Οι μπλούζες, τα πουκάμισα και τα μπλουζάκια είναι υπέροχα για την άνοιξη και τα φλοράλ μοτίβα μπορούν να φωτίσουν την γκαρνταρόμπα σου, φτιάχνοντας τη διάθεση για το καλοκαίρι. Συνδυάστε με τζιν μέχρι τον αστράγαλο, μίντι φούστες ή culottes τις πιο ζεστές μέρες και προσθέστε ένα λεπτό jumper, ζακέτα ή καλσόν αν ο καιρός είναι λίγο πιο δροσερός.

Εάν θα περπατάτε πολύ, επιλέξτε ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια. Brogues, μποτάκια και αθλητικά είναι υπέροχα για την άνοιξη, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν μέρες που χρειάζεστε ένα ζευγάρι γαλότσες αν αρχίσει να πέφτει η βροχή ή σανδάλια για όταν βγαίνει ο ήλιος.

Ο καιρός την άνοιξη στο Λονδίνο είναι συνήθως ήπιος και η βροχή είναι συνηθισμένη, αλλά θα μπορούσατε επίσης να βιώσετε κρύο χειμωνιάτικο καιρό ή ζεστές ηλιόλουστες μέρες.

Ο καιρός μπορεί να αλλάξει πολύ μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου και επίσης από τη μια μέρα στην άλλη. Αν μείνετε μαζί μας για την άνοιξη, επιλέξτε μερικά statement κομμάτια που μπορείτε να συνδυάσετε και να ταιριάξετε για να δημιουργήσετε νέα outfit. Το να πακετάρετε ρούχα πολλαπλών επιπέδων (layers) είναι μια εξαιρετική ιδέα καθώς μπορείτε να τα αφαιρέσετε ή να τα προσθέσετε ανάλογα με τον καιρό.

Θυμηθείτε ότι μπορεί ακόμα να κάνει κρύο! Για να παραμείνετε ζεστοί και στεγνοί στο Λονδίνο την άνοιξη, θα συνιστούσαμε να φοράτε μια καμπαρντίνα, ένα αδιάβροχο ή ένα ελαφρύ μπουφάν.

Τι να φορέσετε στο Λονδίνο: Καλοκαίρι

Λονδίνο μια καλοκαιρινή μέρα
Λονδίνο μια καλοκαιρινή μέρα

Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος

Μέση θερμοκρασία μεταξύ 18° - 25°C

Καιρός: Ζεστός και ηλιόλουστος έως υγρός και καταιγίδα

Έρχεται ο ήλιος! Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη, αξιοποιήστε το με χαριτωμένα καλοκαιρινά φορέματα, φούστες, σορτς, κορδόνια με λουριά και σανδάλια. Τις πιο δροσερές μέρες, ένα ελαφρύ τζιν παντελόνι με ένα t-shirt και ένα λεπτό σακάκι θα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Οι γόβες μπορεί να είναι ιδανικές για να ντύσετε ένα βραδινό ντύσιμο, αλλά παραμείνετε άνετες κατά τη διάρκεια της ημέρας με αθλητικά ή ένα καλό ζευγάρι φλατ σανδάλια.

Όταν φτάνει το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα, δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεστε σε ένα χοντρό παλτό και κάποιες μέρες η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και πάνω από 30°C! Το ντύσιμο για το καλοκαίρι στο Λονδίνο σημαίνει πολλά χρώματα και ανοιχτά υφάσματα, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μια πιθανότητα βροχής.

Πάντα να ελέγχετε την πρόγνωση του καιρού πριν βγείτε για την ημέρα, καθώς μπορεί να χρειαστείτε ένα ελαφρύ πουλόβερ ή ζακέτα για αργότερα το βράδυ ή ένα λεπτό μπουφάν ή αδιάβροχο σε περίπτωση αλλαγής του καιρού.

Ό,τι κι αν επιλέξετε να φορέσετε το καλοκαίρι στο Λονδίνο, διασκεδάστε και πειραματιστείτε με έντονα χρώματα και χαριτωμένα αξεσουάρ.

Τι να φορέσετε στο Λονδίνο: Φθινόπωρο

Λονδίνο μια φθινοπωρινή μέρα
Λονδίνο μια φθινοπωρινή μέρα

Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος

Μέση θερμοκρασία μεταξύ 11° - 15° C

Καιρός: Ήπιος και ξηρός ή υγρός και θυελλώδης

Καθώς τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν και ο πρωινός παγετός αρχίζει να εμφανίζεται στο γρασίδι, έρχεται το φθινόπωρο, οπότε πρέπει να ξέρετε τι να φορέσετε στο Λονδίνο. Ο καιρός το φθινόπωρο στο Λονδίνο μοιάζει με την άνοιξη, αλλά με πεσμένα φύλλα να πλαισιώνουν τους δρόμους και όχι πολύχρωμα λουλούδια.

Προσαρμόστε τα ρούχα σας για να συμπληρώσουν τα φθινοπωρινά χρώματα με αποχρώσεις του σκουριασμένου πορτοκαλί, του βαθύ μωβ, του χακί πράσινου και του σκούρου μπλε. Συσκευάστε το αγαπημένο σας πουλόβερ, τζιν και ένα ελαφρύ παλτό με μερικά μποτάκια. Ή, συνδυάστε ένα φόρεμα με ζακέτα, καλσόν και μπότες μέχρι το γόνατο για μια απλή και κομψή εμφάνιση που θα λειτουργήσει τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.

Επιλέξτε βασικά στοιχεία στα οποία μπορείτε να προσθέσετε στρώσεις ή να συνδυάσετε και να ταιριάξετε τα ρούχα σας για να δημιουργήσετε νέες εμφανίσεις. Να είστε προετοιμασμένοι για κουραστικές μέρες με κασκόλ και γάντια και σκεφτείτε να φορέσετε ένα παλτό με κουκούλα για να καταπολεμήσετε τον άνεμο και τη βροχή, καθώς μια ομπρέλα πιθανότατα δεν θα αντέξει πολύ καλά αν φυσάει.

 Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν αποφασίζετε τι θα φορέσετε στο Λονδίνο το φθινόπωρο είναι να επιλέγετε ρούχα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε στρώσεις. Η θερμοκρασία μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη ή υψηλότερη από τον μέσο όρο, οπότε αν θυμάστε βασικά κομμάτια όπως κασκόλ, πουλόβερ και μπλουζάκια, μπορείτε να στρώσετε πάνω ή κάτω και να είστε προετοιμασμένοι για κάθε καιρό.

Τι να φορέσετε στο Λονδίνο: Χειμώνας

Λονδίνο μια χειμωνιάτικη ημέρα
Λονδίνο μια χειμωνιάτικη ημέρα | Jon Curnow from London, United Kingdom, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος

Μέση θερμοκρασία μεταξύ 2° - 10° C

Καιρός: Κρύος και παγωμένος έως ήπιος και φωτεινός

Παρόλο που μπορεί να έχει κρύο, μπορείτε ακόμα να είστε κομψοί με χοντρά μακρυμάνικα πουλόβερ, ζακέτες, τζιν και μπότες και να προσαρμόσετε τα ρούχα σας με καπέλο, κασκόλ και γάντια. Εάν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ χαμηλές, μπορείτε επίσης να φορέσετε θερμικά στρώματα κάτω από τα ρούχα σας, ώστε να παραμένετε ζεστές και ταυτόχρονα να φαίνεστε υπέροχες.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και της Πρωτοχρονιάς, μπορεί να έχει αρκετά κρύο στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, οπότε θέλετε να παραμείνετε άνετα, ζεστά και στεγνά. Αν δεν ξέρετε τι να φορέσετε στο κέντρο του Λονδίνου το χειμώνα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να είστε πολύ κρύοι ή απλά κρύοι.

 Εάν πρόκειται να ψωνίσετε ή να επισκεφτείτε πολλά εσωτερικά αξιοθέατα, ίσως είναι καλύτερο να φορέσετε ένα χοντρό χειμωνιάτικο παλτό πάνω από ένα πιο ελαφρύ ρούχο. Τα καταστήματα και τα αξιοθέατα θα θερμαίνονται και τα μεγάλα πλήθη θα κάνουν την περιοχή πιο ζεστή, επομένως βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αφαιρέσετε στρώματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παραμένετε ζεστοί έξω και να είστε ακόμα άνετα σε εσωτερικούς χώρους.

 Ομοίως, εάν περάσετε τη μέρα σας στα αξιοθέατα έξω, δεν θέλετε να ρισκάρετε να κρυώσετε πολύ, παρόλο που η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από το 0 και μερικές φορές να χιονίσει, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα χοντρό, ζεστό παλτό και μερικές στιβαρές μπότες με καλό κράτημα σε περίπτωση που παγώσει.

 Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν αποφασίζετε τι να φορέσετε στο Λονδίνο είναι να ντύνεστε για άνεση και να σκεφτείτε τον καιρό. Αν επισκέπτεστε το Λονδίνο για να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα, μείνετε χαλαροί, άνετοι και προετοιμασμένοι για κάθε καιρό με στρώσεις και αδιάβροχα. Εάν τρώτε δείπνο σε ένα φανταχτερό εστιατόριο ή πρόκειται να δείτε μια όπερα, καλό είναι να ελέγξετε τον ενδυματολογικό κώδικα, ώστε να σχεδιάσετε ανάλογα το ντύσιμό σας πριν επισκεφτείτε το Λονδίνο.

 

Οι 10 καλύτερες γειτονιές στο Λονδίνο για τουρίστες

1. Covent Garden

Covent Garden
Covent Garden

Το πιο επισκέψιμο μέρος του Λονδίνου βρίσκεται στην καρδιά της «Περιοχής των Θεάτρων» της πρωτεύουσας, με παραστάσεις και μιούζικαλ να αποτελούν μεγάλο μερίδιο της διασκέδασης σε αυτή τη γειτονιά. Το κεντρικό χαρακτηριστικό του Κόβεντ Γκάρντεν είναι η λιθόστρωτη πλατεία του και η ανακαινισμένη αγορά του 19ου αιώνα, με τα ιδιόμορφα και ολοένα και πιο πολυτελή μαγαζιά και το υποστηρικτικό συγκρότημα των buskers και άλλα είδη διασκέδασης στο δρόμο. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια-μπαρ, καφέ και παμπ στους γύρω δρόμους και πολλά σημαντικά αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.

2. Kensington, Belgravia, & Chelsea

Συνορεύει με το τεράστιο Hyde Park στα βόρεια και το Green Park στα ανατολικά, αυτές οι τρεις οικονομικές γειτονιές είναι γνωστές για τα τρία υπέροχα μουσεία, μερικές εξαιρετικές γκαλερί σύγχρονης τέχνης και τα πιο πολυτελή πολυκαταστήματα και lifestyle του Λονδίνου: Harrods και Harvey Nichols. Το κοντινό παλάτι του Κένσινγκτον είναι ένα αξιοθέατο βαρέων βαρών και, αν ασχολείστε σοβαρά με τη μόδα, η οδός Ελίζαμπεθ στη Μπελγκράβια είναι γεμάτη από καταστήματα γνωστών σχεδιαστών. Η περιοχή επίσης μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου.

3. Westminster & St James

Westminster
Westminster & Big Ben | Φωτογραφία από Piero Di Maria από το Pixabay

Χτισμένο ανάμεσα στον ποταμό Τάμεση, το Mayfair, το Belgravia και το Soho, το Westminster είναι η έδρα της εξουσίας της Βρετανίας. Τα εστιατόρια και τα καταλύματα εδώ είναι λίγα, αλλά τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Λονδίνου είναι συγκεντρωμένα σε αυτό το κεντρικό τμήμα της πόλης, όπως τα κτήρια του Κοινοβουλίου, τρεις από τις κορυφαίες γκαλερί τέχνης του Λονδίνου, το Μπιγκ Μπεν και την πλατεία Τραφάλγκαρ. Υπάρχει επίσης μια ισχυρή βασιλική σύνδεση: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο St James ‘s Park είναι το σπίτι και το γραφείο της Αυτού Μεγαλειότητας, ενώ το Αβαείο του Westminster είναι ο τόπος στέψης και ταφής της βρετανικής μοναρχίας.

4. Soho & Leicester Square

Μπαρ, κλαμπ και διάφορα εστιατόρια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Σόχο, της πιο ζωντανής περιοχής με τη νυχτερινή ζωή του Λονδίνου και της πρώην συνοικίας με τα κόκκινα φανάρια. Σε κεντρική τοποθεσία και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το ποτάμι και πολλά σημαντικά αξιοθέατα, το Soho είναι επίσης η καρδιά της γκέι σκηνής του Λονδίνου και ένα από τα καλύτερα μέρη του Λονδίνου για ανεξάρτητους σχεδιαστές και δισκοπωλεία. Το Σόχο συνορεύει νότια με τη μικρή, πολυσύχναστη Chinatown και την τουριστική πλατεία Leicester, διάσημη για τις πρεμιέρες των ταινιών της.

5. Camden Town & Primrose Hill

Camden Town & Primrose Hill
Camden Market

Το Camden Town φωλιάζει στο βορειοανατολικό τμήμα του Regent's Park, κοντά στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου. Επικεντρώνεται στην τεράστια αγορά Camden - τέσσερις γειτονικές αγορές που πωλούν οτιδήποτε, από vintage ρούχα και δίσκους μέχρι τέχνη και γκουρμέ street food. Η γενέτειρα της βρετανικής ροκ μουσικής, το Camden έχει μια νεανική, φοιτητική ατμόσφαιρα, πολυάριθμους χώρους ζωντανής μουσικής και πολυσύχναστες παμπ, ενώ το Primrose Hill, ακριβώς στα δυτικά, είναι ένα στέκι διάσημων με παραδοσιακές καφετέριες, γαστροπαμπ και κομψά καταστήματα.

6. The City

Γεμάτη με τους εμβληματικούς ουρανοξύστες του Λονδίνου, η οικονομική καρδιά της πόλης έχει μια ιστορία 2000 ετών. Αυτό είναι όπου οι Ρωμαίοι ίδρυσαν αρχικά το Londinium, και κανένα άλλο μέρος του Λονδίνου δεν συσκευάζει τόσα πολλά βαρέα αξιοθέατα σε έναν τόσο μικρό χώρο όσο το Square Mile. Εκτός από τα ρωμαϊκά ερείπια, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και τον Πύργο του Λονδίνου, υπάρχουν επίσης τα καλύτερα μικρά μουσεία της πόλης στο Holborn και φανταστικά εστιατόρια στο Clerkenwell. Το City σφύζει από επαγγελματίες τις καθημερινές και είναι τρομερά ήσυχο τα Σαββατοκύριακα.

7. Mayfair και Marylebone

Marylebone
Marylebone

Η Oxford Street βρίσκεται σε πολύ κεντρική τοποθεσία, γεμάτη με καταστήματα μόδας σε High street, χωρίζει δύο ξεχωριστές γειτονιές. Στα βόρεια βρίσκεται το μοντέρνο Marylebone, που προσελκύει εύπορους Λονδρέζους με τα καταστήματα σχεδιαστών και τα πολυτελή εστιατόρια, ενώ τα κέρινα ομοιώματα του Madame Tussauds, ακριβώς νότια του Regent's Park, συγκεντρώνουν πλήθη επισκεπτών. Νότια της Oxford Street, το Mayfair αποπνέει τάξη και πλούτο, το πλέγμα των δεντρόφυτων δρόμων με διάσπαρτα ξενοδοχεία 5 αστέρων, καταστήματα με αντίκες και τα καλύτερα καταστήματα ανδρικών ενδυμάτων στην πόλη κατά μήκος του διάσημου εμπορικού δρόμου Saville Row.

8. East End/Spitalfields

Ανατολικά της πόλης, το East End είχε κακή φήμη, με τις βικτοριανές φτωχογειτονιές του, τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη να καταδιώκει τους δρόμους και τη αθλιότητα γύρω από τις αποβάθρες του Λονδίνου και τις βαριά βιομηχανοποιημένες γειτονιές του. Το East End διατηρεί τις γειτονιές μεταναστών και τη ζωντανή εθνοτική ατμόσφαιρα. Απαραίτητες επισκέψεις περιλαμβάνουν την αγορά Spitalfields και τα εξαιρετικά εστιατόρια γύρω της, την Whitechapel Gallery, την υπαίθρια αγορά Brick Lane και vintage καταστήματα μόδας, τα καταστήματα σχεδιαστών του Shoreditch και την ξέφρενη νυχτερινή ζωή του Hoxton.

9. The South Bank, Bankside, London Bridge και Greenwich

Ο Τάμεσης είναι η ψυχή του Λονδίνου και πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης είναι συγκεντρωμένα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που εκτείνεται κατά μήκος της νότιας όχθης του ποταμού στο κεντρικό Λονδίνο – από ιστορικά θέατρα και την κορυφαία γκαλερί σύγχρονης τέχνης της χώρας μέχρι το London Eye και τον ουρανοξύστη Shard. Τα σκάφη κατά μήκος του Τάμεση παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιοθέατα σε άλλα μέρη του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου του Γκρίνουιτς, πιο ανατολικά - μια συλλογή μουσείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το φαγητό περιλαμβάνει μερικά ξεχωριστά street food και τα πιο ψηλά εστιατόρια του Λονδίνου.

10. Bloomsbury, Kings Cross, & Fitzrovia

Kings Cross
Kings Cross

Οι βιβλικές και παράξενες γειτονιές Bloomsbury και Fitzrovia βρίσκονται ακριβώς βόρεια της Oxford Street. Το Bloomsbury βρίσκεται στο κέντρο του Βρετανικού Μουσείου - το καλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου - το οποίο περιβάλλεται από ένα πολυσύχναστο πλέγμα δρόμων γεμάτο με καφέ και εστιατόρια. Ακριβώς δυτικά του Bloomsbury βρίσκεται η μοντέρνα Fitzrovia – μικρή σε αξιοθέατα, αλλά με πολυσύχναστες παμπ και μπαρ όπου συχνάζουν νέοι επαγγελματίες. Στα βόρεια βρίσκεται το αναγεννημένο King’s Cross, με τον διεθνή σιδηροδρομικό κόμβο St Pancras, μερικά εξαιρετικά street food και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Μετακινήσεις στο Λονδίνο

Αεροδρόμια στο Λονδίνο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα 6 αεροδρόμια του Λονδίνου

Εάν πετάτε προς, από ή μέσω της αγγλικής πρωτεύουσας, θα χρησιμοποιήσετε ένα από τα έξι διαφορετικά αεροδρόμια που εξυπηρετούν την πόλη.

Οι περισσότεροι θα γνωρίζουν για το Χίθροου του Λονδίνου, αλλά τι γίνεται με το Λονδίνο Σίτυ ή το Σάουθεντ; Εάν κλείσετε μια πτήση προς ένα από τα λιγότερο γνωστά αεροδρόμια της πόλης, θα μπορούσατε να βρεθείτε πολύ μακριά από εκεί που είχατε σκοπό. Ή ίσως ψάχνετε για ένα αεροδρόμιο με εύκολες συνδέσεις με το κέντρο της πόλης για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στο Λονδίνο.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αεροδρόμια του Λονδίνου: πού βρίσκονται, ποια είναι η φήμη τους και πώς μπορείτε να φτάσετε από και προς το καθένα από αυτά. Όπου κι αν επιλέξετε, δείτε πώς να έφτασε σε ένα από τα έξι αεροδρόμια του Λονδίνου.

 Σημειώστε ότι η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει πολλές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους από τα αεροδρόμια του Λονδίνου. Αυτό οδήγησε επίσης τα αεροδρόμια πολλαπλών τερματικών σταθμών να ενοποιήσουν τις δραστηριότητές τους σε λιγότερους τερματικούς σταθμούς. Επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία ή το αεροδρόμιο για να προσδιορίσετε εάν οι ρυθμίσεις του τερματικού σταθμού και των πτήσεων διαφέρουν από τις παρακάτω περιγραφές.

Αεροδρόμιο Heathrow (Χίθροου)

Αεροδρόμιο Heathrow
Αεροδρόμιο Heathrow

Βρίσκεται 14 μίλια δυτικά του κεντρικού Λονδίνου, το Heathrow (LHR) είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας από τους πιο διάσημους αεροπορικούς κόμβους στον κόσμο. Εδώ είναι πιθανότατα θα προσγειωθείτε εάν φτάσετε με μια πτήση μεγάλων αποστάσεων στο Λονδίνο με μια αεροπορική εταιρεία πλήρους εξυπηρέτησης. Πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες εξυπηρετούν μόνο το Χίθροου στο Λονδίνο.

Σε κανονικούς καιρούς, το αεροδρόμιο εξυπηρετεί 80 εκατομμύρια επιβάτες να περνούν από τους τέσσερις διαφορετικούς ενεργούς τερματικούς σταθμούς του (2 έως 5). Ο τερματικός σταθμός 1 παροπλίστηκε.

Οι τερματικοί σταθμοί χωρίζονται ως εξής:

Τερματικός σταθμός 2: Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες της Star Alliance καθώς και η Aer Lingus.

Τερματικός σταθμός 3: Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες Oneworld (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πτήσεων της British Airways), Virgin Atlantic, Delta και Emirates.

Τερματικός σταθμός 4: Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες SkyTeam, καθώς και μη δεσμευμένες εταιρείες με έδρα τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των Etihad και Qatar.

Τερματικός σταθμός 5: Οι περισσότερες πτήσεις της British Airways, συν Iberia. Η American Airlines άλλαξε προσωρινά από T3 σε T5 και ενδέχεται να παραμείνει εκεί μόνιμα.

Ελέγξτε τον ιστότοπο του Χίθροου για να δείτε ποιο τερματικό χρησιμοποιεί οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία που δεν αναφέρεται εδώ.

Η British Airways εκτελεί τις περισσότερες πτήσεις της από το Χίθροου και είναι μακράν ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας σε αυτό το αεροδρόμιο. Η Virgin Atlantic έχει επίσης σημαντικές δραστηριότητες στο Χίθροου.

Ως αεροδρόμιο αεροπορικής εταιρείας «πλήρης εξυπηρέτησης», μπορείτε να περιμένετε σύγχρονες εγκαταστάσεις με πολλά πολυτελή καταστήματα, αφορολόγητα και εστιατόρια. Οι τερματικοί σταθμοί 2 και 5 είναι αρκετά νέοι και πολύ σύγχρονοι. Υπάρχουν επίσης δεκάδες πολυτελή σαλόνια αεροδρομίου που λειτουργούν από διάφορες αεροπορικές εταιρείες, καθώς και ανεξάρτητα σαλόνια που καλωσορίζουν την είσοδο επί πληρωμή εφόσον δεν είστε μέλος του Priority Pass. Με τον αριθμό των επιβατών που εξυπηρετεί το Heathrow κάθε μέρα, η ασφάλεια που παρέχει είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική, αν και ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πολύ μεγάλους χρόνους αναμονής στο Heathrow εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις eGates.

Πρόσβαση στις eGates έχουν όσοι διαθέτουν βιομετρικό διαβατήριο και είναι πάνω από 12 ετών , επίσης δικαίωμα πρόσβασης έχουν οι Βρετανοί πολίτες.

Καλύτερο για: Πρακτικά όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες πετούν εδώ. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από επιλογές για φαγητό και ψώνια.

Το χειρότερο για: Η ταχύτητα στον έλεγχο διαβατηρίων συνήθως έχει πολύ συμφόρηση.

Πώς να πάτε εκεί:

Το Heathrow Express είναι ο ταχύτερος σύνδεσμος μεταξύ του αεροδρομίου και του κέντρου της πόλης. Τα τρένα χρειάζονται περίπου 15 λεπτά μεταξύ του αεροδρομίου και του σιδηροδρομικού σταθμού Paddington. Η επιλογή μπορεί να είναι λίγο ακριβή, καθώς κοστίζει 22 £ εάν αγοράσετε ένα εισιτήριο λίγο πριν την επιβίβαση. Αλλά αν κάνετε κράτηση εισιτηρίων πολύ νωρίτερα, μπορείτε να τα βρείτε φθηνά έως και 5,50 £.

Το TfL Rail εκτελεί επίσης δρομολόγια μεταξύ Χίθροου και Πάντινγκτον, αλλά διαρκεί περίπου 15 λεπτά περισσότερο από το Heathrow Express. Ένα ταξίδι απλής μετάβασης θα κοστίσει 10,50 £.

Τα δρομολόγια λεωφορείων εκτελούν δρομολόγια από το Heathrow προς το σταθμό London Victoria Coach, ξεκινώντας από 6 £ για απλή μετάβαση. Στην ταχύτερη του, η διαδρομή με το λεωφορείο μπορεί να διαρκέσει περίπου 35 λεπτά, αλλά είναι πιο πιθανό να διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Ο πιο οικονομικός τρόπος για να φτάσετε στο αεροδρόμιο είναι το μετρό του Λονδίνου. Η γραμμή Piccadilly εκτείνεται από το αεροδρόμιο μέσω του κεντρικού Λονδίνου (συμπεριλαμβανομένων των στάσεων στην πλατεία Leicester, το Covent Garden και το King's Cross St Pancras) μέχρι το βόρειο προάστιο του Cockfosters. Μια βόλτα στο μετρό κοστίζει 3,10 £.

Ένα ταξί για το κέντρο του Λονδίνου από το Χίθροου κοστίζει συνήθως μεταξύ 45 και 70 £. Γενικά χρειάζεται περίπου μία ώρα για να οδηγήσετε μέχρι το αεροδρόμιο, ανάλογα με την κίνηση.

Αεροδρόμιο Gatwick (Γκάτγουικ)

Θεωρούμενο από καιρό ως το δεύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου, το Gatwick βλέπει τώρα έναν συνδυασμό αερομεταφορέων πλήρους εξυπηρέτησης όπως η Virgin Atlantic, η Emirates και η China Airlines και εκείνες οι εταιρείες χαμηλού κόστους που μπορούν να απορροφήσουν τα ελαφρώς υψηλότερα τέλη προσγείωσης από το Stansted και το Luton.

Βρίσκεται 24 μίλια νότια του κέντρου της πόλης του Λονδίνου.

Πριν από τον COVID-19, τόσο η British Airways όσο και η Virgin Atlantic πραγματοποιούσαν ορισμένες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από το Gatwick, κυρίως σε προορισμούς αναψυχής υψηλής ποιότητας, όπως η Φλόριντα και η Καραϊβική. Το Gatwick φιλοξενεί επίσης τις πτήσεις της Norwegian στο Λονδίνο, με πτήσεις μικρών και μεγάλων αποστάσεων που συνήθως προσφέρονται. Φορείς αναψυχής, όπως η TUI, λειτουργούν από το Gatwick σε παραθεριστικούς προορισμούς  στη νότια Ευρώπη, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποίησαν το Gatwick για να πραγματοποιήσουν τις επιπλέον πτήσεις προς το Λονδίνο όπου δεν μπορούν να διαχειριστούν επιπλέον υπηρεσίες στο Χίθροου. Οι εταιρείες όπως η Qatar Airways και η Cathay Pacific έχουν επιλέξει το Heathrow και Gatwick μοιράζοντας τις πτήσεις τους ανάμεσα στα 2 αεροδρόμια.

Υπάρχουν πολλές πτήσεις για κοντινούς προορισμούς αναψυχής από το Gatwick — Η EasyJet έχει τη μεγαλύτερη βάση της στο Ηνωμένο Βασίλειο στο αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς — Βόρειο και Νότο — και υπάρχει δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς μεταξύ τους. Η British Airways, η Norwegian, η TUI και η Vueling είναι μεταξύ των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών στο South Terminal. Η EasyJet, η Emirates, η Virgin Atlantic και η WestJet είναι σημαντικές αεροπορικές εταιρείες στο North Terminal.

Καλύτερο για: Ταχύτητα. Το Gatwick έχει μια γρήγορη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας και, χάρη στις αυτόματες πύλες, οι γραμμές ελέγχου διαβατηρίων κινούνται γρήγορα.

Το χειρότερο για: Ταξιδιώτες που θέλουν να βρίσκονται στην πύλη επιβίβασης πολύ ώρα πριν. Το αεροδρόμιο θα σας αφήσει να φτάσετε στην πύλη σας μόνο λίγο πριν την ώρα επιβίβασης. Και επειδή δεν υπάρχουν πολλά γενικά καθίσματα, οι επιβάτες συνήθως αναγκάζονται να περνούν τον χρόνο τους σε καταστήματα και εστιατόρια.

Πώς να πάτε εκεί:

Υπάρχουν πολλές επιλογές δημοσίων τρένων για να φτάσετε στο Gatwick. Το Gatwick Express μεταφέρει τους επιβάτες από το αεροδρόμιο στον κεντρικό σταθμό Victoria σε 15 λεπτά. Ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής στο τρένο κοστίζει 33 £ και ισχύει για δύο διαδρομές εντός ενός μήνα η μία από την άλλη. Τα τρένα του Southern Railway εκτελούν επίσης δρομολόγια από τη Βικτώρια στο Γκάτγουικ, αλλά χρειάζονται περίπου μισή ώρα. Εάν διαθέτετε κάρτα Oyster (την κάρτα που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου), μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με ναύλους απλής μετάβασης από 10,60 £.

Η υπηρεσία ThamesLink εκτελεί δρομολόγια προς το Gatwick από πολλές στάσεις στο κεντρικό Λονδίνο, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός St. Pancras, η Γέφυρα του Λονδίνου και το Farringdon. Ο ναύλος απλής μετάβασης κοστίζει 9,70 £. Ο χρόνος ταξιδιού είναι από 35 έως 50 λεπτά, ανάλογα με το από πού έρχεστε.

Το λεωφορείο National Express εκτελεί δρομολόγια από το Gatwick προς το σταθμό λεωφορείων Victoria σε περίπου μισή ώρα. Το εισιτήριο ξεκινά από £10. Κάντε κράτηση εκ των προτέρων OnLine για εξοικονόμηση.

Ένα ταξί μεταξύ του κεντρικού Λονδίνου και του Γκάτγουικ πιθανότατα θα κοστίζει τουλάχιστον 50 £ και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Συνιστάται να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για να έχετε την καλύτερη τιμή.

Αεροδρόμιο City London (Σίτυ)

Το πιο κοντινό γεωγραφικά αεροδρόμιο στο κέντρο του Λονδίνου, μόλις επτά μίλια από το κέντρο, το μικροσκοπικό αεροδρόμιο City του Λονδίνου συνδέει παραδοσιακά επιχειρηματίες ταξιδιώτες που βρίσκονται στο κοντινό Canary Wharf με ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κόμβους όπως η Ζυρίχη (ZHR), η Φρανκφούρτη (FRA) και το Άμστερνταμ (AMS) . Η μέχρι προτείνω ισχύουσα υπηρεσία BA1 all-business-class προς τη Νέα Υόρκη (JFK) λειτουργούσε επίσης από το αεροδρόμιο μέχρι πρόσφατα.

Μόνο αεροπορικές εταιρείες πλήρους εξυπηρέτησης όπως η British Airways, η Swiss, η Lufthansa, η KLM και άλλες εκτελούν δρομολόγια από το αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο έχει επίσης ξεκινήσει να παρέχει δρομολόγια προς ορισμένους προορισμούς αναψυχής, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα όταν υπάρχει λιγότερη ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια. Σημειώστε ότι το αεροδρόμιο είναι κλειστό για πτήσεις μεταξύ 13.00. Σάββατο και 12:30 μ.μ. Την Κυριακή για να δώσουμε λίγη ανακούφιση από το θόρυβο στους κατοίκους της περιοχής.

Με όλες τις πτήσεις να εξυπηρετούνται από έναν μικρό τερματικό σταθμό, είναι ένα αεροδρόμιο που έχει σχεδιαστεί για να περνάτε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Μπορείτε να κάνετε check-in έως και 15 λεπτά πριν από την πτήση σας. Δεν υπάρχουν σαλόνια στο αεροδρόμιο City του Λονδίνου.

Καλύτερο για: Γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στην πόλη. Αυτό είναι ένα από τα αεροδρόμια του Λονδίνου όπου μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα να πας με ένα ταξί.

Το χειρότερο για: Δεν εξυπηρετεί μακρινούς προορισμούς. Ο μόνος μη ευρωπαϊκός προορισμός που προσφέρεται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο είναι η Νέα Υόρκη.

Πώς να πάτε εκεί:

Τα τρένα από το αεροδρόμιο City του Λονδίνου αναχωρούν κάθε 15 λεπτά. Ένα τρένο που ονομάζεται DLR μπορεί να σας μεταφέρει από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης σε περίπου 20 λεπτά. Εάν χρησιμοποιείτε κάρτα Oyster, θα κοστίσει μόνο 3,30 £.

Οι τυπικές τιμές ταξί για το κέντρο της πόλης ξεκινούν από περίπου 30 £.

Αεροδρόμιο Stansted (Στάνστεντ)

Βρίσκεται 42 μίλια βορειοανατολικά της πόλης στο Stansted Mountfitchet, αυτό είναι ένα αεροδρόμιο για εταιρίες χαμηλού κόστους και είναι η μεγαλύτερη βάση της Ryanair στην Ευρώπη. Η Ryanair εκτελεί απευθείας πτήσεις σε περισσότερους από 100 προορισμούς μόνο από το Στάνστεντ προς δημοφιλείς πόλεις όπως η Βαρκελώνη (BCN), η Λισαβόνα (LIS) και η Πράγα (PRG), μέχρι και λιγότερο γνωστούς προορισμούς όπως η Καλαμάτα (KLX), η Τεργέστη (TRS), το Βρότσλαβ (WRO) και La Rochelle (LRH).

Το Stansted είναι ένα πραγματικό αεροδρόμιο χαμηλού κόστους με πολύ βασικές εγκαταστάσεις. Υπάρχει μόνο ένα σαλόνι στο αεροδρόμιο, το Escape Lounge, που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το αεροδρόμιο εξυπηρετεί ελάχιστες αεροπορικές εταιρείες πλήρους εξυπηρέτησης, αν και η Emirates με πλήρεις υπηρεσίες αερομεταφορέα από στο Ντουμπάϊ (DXB).

Η Jet2 έχει επίσης δημιουργήσει σημαντικές δραστηριότητες στο Stansted — δραστηριοποιείται σε προορισμούς διακοπών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Καλύτερο για: Φτηνές συνδέσεις με την Ευρώπη

Το χειρότερο για: Διαχείριση χρόνου. Δεν υπάρχουν πολλά μαγαζιά για ψώνια ή χώροι ή χώροι που μπορείς να κάνεις μια βόλτα.

Πώς να πάτε εκεί:

Η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι το Stansted Express, με υπηρεσία από τον τερματικό σταθμό στο σιδηροδρομικό σταθμό London Liverpool Street σε περίπου 50 λεπτά. Εάν κάνετε κράτηση εκ των προτέρων, τα εισιτήρια μπορεί να κοστίζουν έως και 7 £.

Τα λεωφορεία National Express εκτελούν δρομολόγια από πολλά σημεία στο Λονδίνο, ξεκινώντας από 3,50 £ για απλή μετάβαση. Μπορείτε να κανονίσετε να επιβιβαστείτε στο Shoreditch ή σε σιδηροδρομικούς σταθμούς όπως ο Paddington και η Victoria. Θα χρειαστούν περίπου 50 λεπτά, ανάλογα από πού ξεκινάτε.

Μια τυπική διαδρομή με ταξί από το κέντρο της πόλης στο αεροδρόμιο θα κοστίσει περίπου 55 £.

Αεροδρόμιο Luton (Λούτον)

Αεροδρόμιο Luton
Αεροδρόμιο Luton | Thomas Nugent / Luton Airport

Ένα πραγματικό αεροδρόμιο εξαιρετικά χαμηλού κόστους, αυτό σημαίνει ότι ο επιβάτης έχει το ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης και ευκολιών. Δεν υπάρχει τρένο από το Λονδίνο προς το αεροδρόμιο, θα πρέπει να πάρετε ένα λεωφορείο από τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η Wizz Air είναι πλέον ο βασιλιάς του αεροδρομίου του Λούτον, προσφέροντας τιμές ευκαιρίας σε όλα τα είδη προορισμών στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και άλλοι. Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς στην Ανατολική Ευρώπη, όπως το Κοσσυφοπέδιο ή η Βόρεια Μακεδονία, το Luton είναι ένα καλό μέρος για να αναζητήσετε φθηνές πτήσεις με τη Wizz.

Το Luton διαθέτει μερικά ανεξάρτητα σαλόνια αεροδρομίου, στα οποία μπορείτε να φτάσετε με Priority Pass.

Καλύτερο για: Φτηνή πρόσβαση στην ηπειρωτική Ευρώπη. Δεν μπορείτε να κερδίσετε πολλούς ναύλους από εδώ.

Το χειρότερο για: Χώρος στάθμευσης. Αν και το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακαίνιση, πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας αρκετά μακριά.

Πώς να πάτε εκεί:

Ο πιο γρήγορος τρόπος για το Λούτον είναι ένα τρένο 22 λεπτών από το σιδηροδρομικό σταθμό St. Pancras (μέσω του τρένου East Midlands και θα κοστίσει περίπου 13 £. Υπάρχει επίσης ένα λεωφορείο από το σταθμό Victoria του Λονδίνου που πηγαίνει στο αεροδρόμιο του Λούτον με κόστος 12 £. Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να ολοκληρωθεί η διαδρομή.

Ένα ταξί θα χρειαστεί περίπου μία ώρα και θα κοστίσει περίπου 70 £.

Αεροδρόμιο Southend (Σάουθεντ)

Βρίσκεται σχεδόν 36 μίλια ανατολικά του Λονδίνου στο Essex, μπορεί να δείτε το Southend να λείπει από ορισμένες λίστες με τα αεροδρόμια του Λονδίνου. Ωστόσο, είναι τεχνικά το αεροδρόμιο Southend του Λονδίνου (SEN) το οποίο έχει δει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους. Η Ryanair έχει πετάξει σε έναν εντυπωσιακό αριθμό προορισμών στην ηπειρωτική Ευρώπη από το Southend, με τη Wizz να αυξάνει επίσης τις υπηρεσίες της.

Το Southend ταξίδεψε περίπου δύο εκατομμύρια επιβάτες το 2019 - λιγότερο από το ήμισυ του αριθμού στο London City και ένα κλάσμα ακόμη και του Luton, το οποίο διακίνησε περισσότερους από 16 εκατομμύρια επιβάτες για την ίδια χρονική περίοδο.

Το πλεονέκτημα της πτήσης προς ή έξω από το αεροδρόμιο του Σάουθεντ είναι το μέγεθός του. Είναι μικρό, πράγμα που σημαίνει λιγότερους επιβάτες, ουρές και χρόνους αναμονής από ό,τι μπορείτε να περιμένετε σε ένα μεγαλύτερο αεροδρόμιο όπως το Χίθροου. Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται σε πολύ μικρή και εύκολη απόσταση με τα πόδια από τον τερματικό σταθμό και είναι πιθανό να σας κάνουν check in λίγα μέτρα από την πύλη επιβίβασής σας.

Ο μοναδικός τερματικός σταθμός διαθέτει ένα κοινόχρηστο σαλόνι αεροδρομίου, το οποίο είναι προσβάσιμο με Priority Pass.

Καλύτερο για: Εμπειρία. Το πιο πιθανό είναι να έχετε μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία επιβίβασης στο αεροπλάνο σας.

Το χειρότερο για: Απόσταση. Είναι λίγο μακριά από το κέντρο της πόλης.

Πώς να πάτε εκεί:

Υπάρχουν δύο τρένα από το Λονδίνο που θα σας μεταφέρουν στο Southend. Από το σταθμό London Liverpool Street, το τρένο θα διαρκέσει 53 λεπτά και κοστίζει 16,70 £. Για να φτάσετε στο σταθμό Stratford ανατολικά του κέντρου της πόλης, θα χρειαστείτε 44 λεπτά και 13,60 £.

Ένα επίσημο ταξί θα κοστίζει 110 £ και πιθανότατα θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα.

 

Πως να μετακινηθείτε στο Λονδίνο: 'Ενας οδηγός για τις δημόσιες μεταφορές στο Λονδίνο

Αποφασίσατε λοιπόν να επισκεφτείτε το Λονδίνο! Φανταστική ιδέα, είναι μια εξαιρετική πόλη, με αρκετές δραστηριότητες για να σας κρατήσουν απασχολημένους για όσο καιρό κι αν επιλέξετε να μείνετε.

Το Λονδίνο είναι μια πόλη με ένα απολύτως φανταστικό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, αλλά η πληθώρα των επιλογών μπορεί να είναι λίγο πολύπλοκη για την ταξιδιώτη που επισκέπτεται το Λονδίνο για πρώτη φορά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε στο Λονδίνο;

Το Λονδίνο χωρίζεται σε εννέα ζώνες ναύλων, με τις ζώνες 1 και 2 να είναι το κεντρικό Λονδίνο και στη συνέχεια να αυξάνονται σε αριθμό όσο πιο έξω από την πόλη βρίσκεστε. Το αεροδρόμιο Heathrow για παράδειγμα βρίσκεται στη Ζώνη 6. Οι παρακάτω επιλογές μεταφοράς θα καλύπτουν όλες τις ζώνες.

 Οι μεταφορές στο Λονδίνο πραγματοποιούνται από την TfL, που σημαίνει «Μεταφορές για το Λονδίνο». Η TfL είναι ο κυβερνητικός φορέας που είναι υπεύθυνος για όλο το σύστημα  μεταφορών στο Λονδίνο, από τους δρόμους στους σιδηροδρόμους και την έκδοση εισιτηρίων έως τη συντήρηση.

 Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πληρωμής για τη μεταφορά στο εσωτερικό του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενός ατομικού εισιτηρίου, της χρήσης μιας κάρτας ανέπαφων, της χρήσης μιας κάρτας Oyster, της αγοράς μιας κάρτας ταξιδιού ή της αγοράς μιας κάρτας επισκέπτη Oyster μαζί με το πάσο σας στο Λονδίνο.

 Η ανέπαφη κάρτα που λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο καλύτερος τρόπος,  ακολουθούμενη από την κάρτα Oyster.

 1. Underground - "The Tube"

Underground -
Underground - "The Tube" - Μετρό

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου, ή "Tube" όπως το παρατσούκλι του, είναι το παλαιότερο δίκτυο μετρό στον κόσμο, με τμήματα που λειτουργούν από το 1863. Σήμερα, το μετρό του Λονδίνου μεταφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο επιβάτες ετησίως, σε 270 σταθμούς και 250 μίλια τροχιάς. Είναι ενδιαφέρον ότι λιγότερο από το 50% της διαδρομής είναι στην πραγματικότητα υπόγεια, παρά το όνομα.

Στην πλειονότητα του Λονδίνου, συνήθως θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια στάση του μετρό σε κοντινή απόσταση με τα πόδια και ένα τρένο που φτάνει σε 10 λεπτά ή λιγότερο. Ως επί το πλείστων, οι υπηρεσίες λειτουργούν από τις 5 π.μ. έως τα μεσάνυχτα , ενώ η 24ωρη λειτουργία ισχύει σε ορισμένες γραμμές.

Οι σταθμοί του υπόγειου σιδηρόδρομου είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι με το χαρακτηριστικό λογότυπο του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου, έναν κόκκινο κύκλο με το κείμενο "Μετρό" που εμφανίζεται σε ένα μπλε πλαίσιο. Το μετρό λειτουργεί στις ζώνες ναύλων 1 – 6, οι οποίες καλύπτουν το Λονδίνο σε διευρυνόμενους ομόκεντρους κύκλους, με τη ζώνη 1 στο κέντρο και τη ζώνη 6 στο εξωτερικό. Γενικά, όσες περισσότερες ζώνες διασχίσετε στο ταξίδι σας, τόσο πιο ακριβό θα είναι. Οι περισσότεροι σταθμοί του υπόγειου σιδηρόδρομου έχουν φράγμα για την είσοδο και την έξοδο και μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια από μηχανήματα ή εκδοτήρια εισιτηρίων στο σταθμό.

Ως συμβουλή, αν είστε επισκέπτης του Λονδίνου, προσπαθήστε να αποφύγετε το μετρό κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής τις καθημερινές, καθώς έχει πολύ κόσμο με επιβάτες. Κατά κανόνα, αυτό είναι μεταξύ 7:30 π.μ. και 9:30 π.μ. το πρωί και 5:00 μ.μ. και 7:00 μ.μ. το βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Επίσης, το μετρό είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να φτάσετε από το αεροδρόμιο του Χίθροου στο κέντρο του Λονδίνου, με απευθείας σύνδεση από όλους τους τερματικούς σταθμούς του Χίθροου με το κέντρο του Λονδίνου..

 

Λονδίνο χάρτης μετρό

Λονδίνο χάρτης μετρό
Λονδίνο χάρτης μετρό

2. Overground (Υπέργειο τραίνο)

Overground (Υπέργειο τραίνο)
Overground (Υπέργειο τραίνο) |Johnmarkh at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Το υπέργειο τραίνο είναι παρόμοιο με τον υπόγειο, εκτός από το ότι είναι πάνω από το έδαφος. Ωστόσο, το Overground είναι πολύ νεότερο από το Underground, που δημιουργήθηκε το 2007 και βοηθά στην κάλυψη ορισμένων κενών κάλυψης που έχει το Underground. Όσον αφορά την τιμολόγηση, το Overground έχει την ίδια τιμολόγηση ναύλου με το Μετρό και ακολουθεί τους ίδιους κανόνες βάσει ζώνης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται επίσης να αγγίζετε και να βγάζετε εάν χρησιμοποιείτε Oyster ή ανέπαφες πληρωμές κατά τη μετάβαση από υπέργειες σε υπόγειες μεταφορές, καθώς εμπίπτουν στην ίδια ζώνη ναύλων, αν και υπάρχουν ορισμένοι σταθμοί όπου αυτό απαιτείται.

Το λογότυπο Overground μοιάζει πολύ με το λογότυπο του Underground, εκτός από το ότι ο κύκλος είναι πορτοκαλί και φυσικά ο τίτλος είναι διαφορετικός.

3. DLR (Docklands Light Railway)

Docklands Light Railway
Docklands Light Railway | Roel Hemkes, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Το Docklands Light Railway, ή DLR όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι, είναι ένα αυτοματοποιημένο σιδηροδρομικό σύστημα που καλύπτει συγκεκριμένα την περιοχή docklands του Λονδίνου, η οποία είναι η περιοχή ακριβώς ανατολικά και νοτιοανατολικά του κεντρικού Λονδίνου. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του συστήματος τρένων και των παραπάνω είναι ότι το DLR είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οδηγοί.

Το DLR συνδέει το αεροδρόμιο City του Λονδίνου με το υπόλοιπο δίκτυο του υπόγειου σιδηρόδρομου και πιθανότατα θα το χρησιμοποιείτε εάν κάνετε βόλτα στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Λονδίνο. Για παράδειγμα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο ExCeL, το οποίο φιλοξενεί μια σειρά από μεγάλες εμπορικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Όσον αφορά τους ναύλους, το DLR είναι το ίδιο με το υπέργειο και Μετρό, μέρος της συνολικής ζώνης ναύλων του Λονδίνου, και μάλιστα ορισμένοι σταθμοί του υπόγειου σιδηρόδρομου περιέχουν επίσης σταθμούς DLR.

4. Σιδηροδρομικές Υπηρεσίες

Το Λονδίνο έχει επίσης «πραγματικούς» σιδηροδρόμους, τόσο προαστιακό σιδηρόδρομο που συνδέει το κεντρικό Λονδίνο με τα προάστια του όσο και γρήγορα τρένα που συνδέουν το Λονδίνο με το την υπόλοιπη χώρα (και τον κόσμο).

Υπάρχουν επίσης απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις με τα τρία μεγάλα αεροδρόμια του Λονδίνου, το Heathrow, το Gatwick και το Stanstead.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα τρένα εντός και εκτός Λονδίνου είναι ξεχωριστά από το σύστημα Transport for London, επομένως, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα Oyster στις περισσότερες εθνικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες και θα πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστό ναύλο.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, με όλα τα προαστιακά τρένα στις ζώνες 1-9, για παράδειγμα, και σε επιλεγμένους προορισμούς, καλύπτονται. Τα τρένα προς το Gatwick, συμπεριλαμβανομένου του Gatwick Express, καθώς και τα τρένα προς το Heathrow, συμπεριλαμβανομένων των TfL Rail και Heathrow Express, καλύπτονται επίσης από το σύστημα Oyster.

5. Λεωφορείο

Κόκκινα λεωφορεία στο Λονδίνο
Κόκκινα λεωφορεία στο Λονδίνο

Αν ρωτούσατε κάποιον ποια ήταν η πιο χρησιμοποιούμενη μορφή δημόσιας συγκοινωνίας στο Λονδίνο, θα μπορούσε να μαντέψει το μετρό. Και, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες το χρόνο, αυτό δεν είναι κακή εικασία. Ωστόσο, θα ήταν λάθος, επειδή ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποιούνται με λεωφορεία του Λονδίνου είναι πάνω από δύο δισεκατομμύρια ετησίως.

Αυτό είναι πιθανό επειδή υπάρχουν τόσα πολλά δρομολόγια λεωφορείων στο Λονδίνο, που εξυπηρετούν μια τεράστια περιοχή - μπορείτε βασικά να πάτε οπουδήποτε στο Λονδίνο με λεωφορείο. Οι ναύλοι λεωφορείων είναι επίσης φθηνότεροι, με σταθερή τιμή 1,55 £ για μονή διαδρομή για τους χρήστες του Oyster, ανεξαρτήτως απόστασης.

 Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τον ναύλο «Hopper» με κάρτες Oyster και ανέπαφες, σύμφωνα με τις οποίες κάθε ταξίδι με λεωφορείο που κάνετε την πρώτη ώρα από την επαφή περιλαμβάνεται στην τιμή των 1,55 £. Έτσι, μπορείτε να αλλάξετε λεωφορεία και να μην χρειάζεται να πληρώσετε πια.

Για να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια λεωφορεία στο Λονδίνο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγγίξετε την κάρτα Oyster ή την ανέπαφη κάρτα σας στη μεγάλη συσκευή ανάγνωσης κίτρινων καρτών όταν επιβιβάζεστε στο λεωφορείο - δεν χρειάζεται να το κάνετε όταν κατεβείτε από το λεωφορείο, καθώς οι ναύλοι έχουν καθοριστεί. Υπάρχουν επίσης πολλά δρομολόγια λεωφορείων που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι μετά από μια βραδινή έξοδο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε πολλές περιπτώσεις.

Τα λεωφορεία είναι γενικά λίγο πιο αργά από τα σιδηροδρομικά δρομολόγια επειδή πρέπει να αντιμετωπίσουν την κυκλοφορία, η οποία στο Λονδίνο είναι πολύ τρομερή τις περισσότερες φορές.

6. Τραμ

London Tramlink | Λονδίνο Τραμ
London Tramlink | Λονδίνο Τραμ | Roger Templeman / London Tramlink tram number 2551 in Wimbledon Station

Στο νότιο Λονδίνο, και συγκεκριμένα από το Wimbledon, μέχρι το Croydon και το Beckenham, υπάρχει μια υπηρεσία τραμ, γνωστή ως London Tramlink. Το τραμ έχει τέσσερις γραμμές και 17 μίλια διαδρομής, επομένως αυτό σίγουρα δεν είναι ένα τεράστιο δίκτυο, αλλά είναι ένα καλά χρησιμοποιημένο στην περιοχή.

Το τραμ λειτουργεί το ίδιο με το λεωφορείο όσον αφορά την πληρωμή - είναι ένα πάγιο τέλος ανά διαδρομή και πρέπει απλώς να επικοινωνήσετε με την κάρτα Oyster ή την κάρτα ανέπαφων όταν επιβιβάζεστε για να επικυρώσετε το εισιτήριό σας. Δεν χρειάζεται να αγγίξετε όταν αποβιβάζεστε. Τα τραμ αποτελούν επίσης μέρος του συστήματος ναύλων Hopper.

7. Emirates Air Line

Emirates Air Line | Αστικό τελεφερίκ στο Ηνωμένο Βασίλειο
Emirates Air Line | Αστικό τελεφερίκ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τώρα, για κάτι λίγο διαφορετικό. Γνωρίζατε ότι το Λονδίνο διαθέτει υπηρεσία τελεφερίκ; Είναι το μοναδικό αστικό τελεφερίκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι εκεί για να σας μεταφέρει στον ποταμό Τάμεση, από το Γκρίνουιτς μέχρι το Royal Victoria Dock.

Εκτός του ότι είναι ένας εύχρηστος τρόπος για να φτάσετε στο εκθεσιακό κέντρο ExCeL και στο O2 Arena από τη νότια πλευρά του ποταμού, προσφέρει επίσης πανοραμική θέα σε αυτό το τμήμα της πόλης καθώς διασχίζετε.

Η Air Line είναι μέρος του συστήματος TfL, επομένως μπορείτε να πληρώσετε με την κάρτα Oyster ή την κάρτα ανέπαφων. Υπάρχουν μόνο δύο σταθμοί, ένας σε κάθε άκρο, επομένως είναι επίσης ένας από τους ευκολότερους τρόπους δημόσιας συγκοινωνίας για πλοήγηση στο Λονδίνο!

8. River Boat

Thames Clippers
Thames Clippers | mattbuck (category), CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Το Λονδίνο το διασχίζει o Τάμεσης - ένα μεγάλο ποτάμι - , οπότε είναι λογικό αυτός ο πλωτός δρόμος να χρησιμοποιείται και ως σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας. Και έτσι είναι, με την Thames Clippers να λειτουργεί μια υπηρεσία με άδεια από την TfL. Υπάρχουν τέσσερις «διαδρομές», που ξεκινούν από τα δυτικά της πόλης στο Putney και φτάνουν μέχρι το Woolwich στα ανατολικά. Ουσιαστικά αυτό σε πάει από τη μια άκρη του Λονδίνου στην άλλη.

Στο Thames Clipper στο Λονδίνο.

Είναι ένας διασκεδαστικός, γραφικός τρόπος να διασχίσετε την πόλη και τείνει να είναι όλο λιγότερο πολυσύχναστος σε σχέση με τους υπολοίπους τρόπους μετακίνησης. Όπως και με άλλες υπηρεσίες TfL, ο ευκολότερος τρόπος πληρωμής είναι με κάρτα Contactless ή με κάρτα Oyster, αγγίζοντας μέσα και έξω καθώς επιβιβάζεστε και αποβιβάζεστε.

Σημειώστε ότι το Thames Clipper είναι λίγο πιο ακριβό από το μετρό ή τα λεωφορεία, αλλά η εξυπηρέτηση από σημείο σε σημείο και η σχετικά γρήγορη ταχύτητα, καθώς και η θέα στο Λονδίνο από το ποτάμι, μπορούν να το κάνουν να αξίζει τον κόπο.

9. Ταξί

Λονδίνο | Μαύρο Ταξί - Black Cab
Λονδίνο | Μαύρο Ταξί - Black Cab

Το Λονδίνο έχει σίγουρα κάποιους εμβληματικούς τρόπους μεταφοράς, από το διάσημο κόκκινο λεωφορείο μέχρι το μετρό. Αλλά ίσως το πιο διάσημο από όλα είναι το μαύρο ταξί - black cab.

Με ιστορία που χρονολογείται από το 1662, τα Hackney Carriages του Λονδίνου μεταφέρουν ανθρώπους στην πόλη για περισσότερα από 350 χρόνια, με τους οδηγούς να πρέπει να μάθουν τη διαβόητη «Γνώση» - βασικά έναν λεπτομερή χάρτη του Λονδίνου που σημαίνει ότι μπορούν να περιηγηθούν στην πόλη αποτελεσματικά, χωρίς να βασίζονται σε χάρτες ή τεχνολογία.

Το να πάρετε ένα μαύρο ταξί στο Λονδίνο είναι σίγουρα μια εμπειρία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κουνήσετε προς τα κάτω το χέρι σας (η λυχνία του ταξί θα ανάψει εάν είναι διαθέσιμο) και ο οδηγός θα σταματήσει για να σας παραλάβει.

 Τα μαύρα ταξί είναι σίγουρα πιο ακριβά από οποιαδήποτε άλλη μορφή μεταφοράς που ρυθμίζεται από την TfL, αλλά για την ευκολία της μετάβασης από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο, μερικές φορές δεν μπορούν να νικηθούν και αν ταξιδεύετε ομαδικά μπορούν να λειτουργήσουν ώστε να είναι αρκετά αποδοτικά.

Σημειώστε ότι τα ταξί δεν δέχονται κάρτες Oyster, επομένως οι ναύλοι πρέπει να πληρώνονται με μετρητά ή πιστωτική κάρτα. Οι ναύλοι πληρώνονται με την ολοκλήρωση του ταξιδιού και ορίζονται με βάση την απόσταση και τον χρόνο χρησιμοποιώντας το μετρητή στην καμπίνα.

10. Ποδήλατα

Λονδίνο | Μετακινήσεις με ποδήλατο
Λονδίνο | Μετακινήσεις με ποδήλατο

Το 2010 το Λονδίνο παρουσίασε μια νέα επιλογή δημόσιας συγκοινωνίας – το ποδήλατο! Υπάρχουν δημόσια σημεία ποδηλασίας σε όλη την πόλη και με την αύξηση των ποδηλατοδρόμων, αυτά γίνονται ένας δημοφιλής τρόπος για μικρά ταξίδια.

Η ενοικίαση ποδηλάτου είναι σχετικά εύκολη – κοστίζει 2 £ για μια ημέρα πρόσβασης στο σύστημα, μετά την οποία κάθε βόλτα 30 λεπτών ή λιγότερο είναι δωρεάν, με κάθε επιπλέον τμήμα 30 λεπτών να κοστίζει 2 £. Έτσι, θα μπορούσατε πραγματικά να οδηγήσετε την πόλη με μόλις 2 £, απλώς διασφαλίζοντας ότι θα κάνετε check in σε κάθε ποδήλατο μέσα σε 30 λεπτά.

Για να χρησιμοποιήσετε το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων χρειάζεστε απλώς μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Λόγω της ανάγκης προστασίας από κλοπή, το σύστημα δεν δέχεται κάρτες Oyster. Πληρώνετε το τέλος ενεργοποίησης των 2 £ με κάρτα και, στη συνέχεια, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ποδήλατα σε σημεία σε όλη την πόλη – υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες από αυτά για να διαλέξετε.

11. Περπάτημα

Δεν είναι ακριβώς μια επιλογή δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά μην κάνετε έκπτωση το περπάτημα ως τρόπο να μετακινηθείτε στο Λονδίνο! Πολλοί επισκέπτες δεν συνειδητοποιούν ότι πολλά μέρη του Λονδίνου είναι πολύ φιλικά προς τους πεζούς, και στην πραγματικότητα στο κεντρικό Λονδίνο μπορείτε να φτάσετε στα περισσότερα αξιοθέατα απλά περπατώντας.

Κατά κανόνα, εάν κάπου απέχει λιγότερο από δύο στάσεις με το μετρό, είναι πιθανό να είναι πιο γρήγορο να περπατήσετε (αν και αξίζει να ελέγξετε σε έναν χάρτη). Το περπάτημα είναι μακράν ο φθηνότερος τρόπος για να ταξιδέψετε στο Λονδίνο και ο αγαπημένος μας.

21 τουριστικά αξιοθέατα και δραστηριότητες με κορυφαία βαθμολογία στο Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι μια από τις πιο μαγευτικές πόλεις του κόσμου. Σύγχρονα αρχιτεκτονικά θαύματα, όπως οι αρχαίοι δρόμοι της γραμμής Shard, γεμάτοι με ιστορικά μνημείαπολυτελή καταστήματα και βραβευμένα θέατρα. Οι γραφικοί δρόμοι περιστρέφονται γύρω από διάσημα αξιοθέατα όπως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, το Αβαείο του Γουέστμινστερ και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, αναγκάζοντας τους επισκέπτες να αγναντεύουν την ομορφιά τους και να εξαντλούν τον χώρο αποθήκευσης φωτογραφιών του τηλεφώνου τους.

Με τόσα πολλά εντυπωσιακά τουριστικά αξιοθέατα και μαγευτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, δεν είναι περίεργο που το Λονδίνο είναι μια από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, καθώς δέχεται πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η πολυσύχναστη πρωτεύουσα της Βρετανίας προσφέρει κάτι για όλους, αλλά αυτό μπορεί να σας κάνει δύσκολο να επιλέξετε τι να κάνετε πρώτα. Στην παρακάτω λίστα μας θα βρείτε τα 20+1 πιο δημοφιλή αξιοθέατα με την σειρά που τα επιλέξαν οι ταξιδιώτες.

Πρέπει να επισκεφτείτε ένα από τα κορυφαία μουσεία (πολλά από τα οποία είναι δωρεάν η είσοδος), να απολαύσετε ένα πικνίκ σε ένα από τα μεγάλα πάρκα, να περιηγηθείτε σε ένα βασιλικό παλάτι ή να περιπλανηθείτε σε έναν κήπο που κόβει την ανάσα; Ίσως θα προτιμούσατε να πάρετε μέρος σε μια παράσταση, να ιππεύσετε ένα άλογο μέσα από ένα άλσος, να πάρετε μια πτήση με το London Eye ή να απολαύσετε ένα παραδοσιακό απογευματινό τσάι στο Harrods.

Χρησιμοποιήστε τη λίστα με τα καλύτερα αξιοθέατα και πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Λονδίνο για να αποφασίσετε τι να δείτε και να κάνετε σε αυτήν την εκπληκτική πόλη που θα θέλετε να επισκέπτεστε ξανά και ξανά.

Σημείωση: Ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν προσωρινά λόγω πρόσφατων παγκόσμιων προβλημάτων υγείας και ασφάλειας.

 

1. Επισκεφθείτε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και παρακολουθήστε την αλλαγή της φρουράς

Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ | Diliff, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Βρετανίας, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι επίσης το σκηνικό της πιο δημοφιλής επίδειξης μεγαλοπρέπειας και περιστάσεων στο Λονδίνο, την Αλλαγή της Φρουράς. Συγκεντρώνοντας πλήθος στις 11:30 π.μ. ανεξάρτητα από την εποχή, αυτή η πολύχρωμη και δωρεάν παρουσίαση ακριβείας πορείας και μουσικής λαμβάνει χώρα επίσης στο St. James ‘s Palace, μετά από την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε το συγκρότημα κατά μήκος του The Mall καθώς κάνουν πορεία μεταξύ των τοποθεσιών.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ χτίστηκαν το 1837 και ήταν η κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας στο Λονδίνο από την άνοδο της Βασίλισσας Βικτωρίας. Αν αναρωτιέστε αν η Βασίλισσα είναι μέσα, κοιτάξτε το κοντάρι της σημαίας στην κορυφή του κτιρίου: αν το βασιλικό πρότυπο πετά μέρα και νύχτα, είναι στο σπίτι. Σε ειδικές πολιτειακές περιστάσεις, αυτή και μέλη της βασιλικής οικογένειας μπορεί να βγουν ακόμη και στο κεντρικό μπαλκόνι.

Όταν η Βασίλισσα λείπει στο καλοκαιρινό της παλάτι στη Σκωτία, οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για περιηγήσεις στα State Rooms, τη Queen's Gallery και το Royal Mews.

2. Δείτε τα Royal Jewels στο The Tower of London και Walk Across Tower Bridge

Πύργος του Λονδίνου | The Tower of London
Πύργος του Λονδίνου | The Tower of London | Bob Collowan, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Από φυλακή σε παλάτι, θησαυροφυλάκιο μέχρι ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, ο υπέροχος Πύργος του Λονδίνου έχει εκπληρώσει πολλούς διαφορετικούς ρόλους ανά τους αιώνες. Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Βρετανίας, αυτό το εντυπωσιακό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προσφέρει ώρες γοητείας στους επισκέπτες που είναι περίεργοι για την πλούσια ιστορία της χώρας - εξάλλου, τόσα πολλά από αυτά συνέβησαν εδώ. Μέσα στον τεράστιο Λευκό Πύργο, που χτίστηκε το 1078 από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, βρίσκεται η Γραμμή των Βασιλέων του 17ου αιώνα με τις αξιοσημείωτες επιδείξεις βασιλικών όπλων και πανοπλιών.

Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τη διάσημη έκθεση Crown Jewels, τους Beefeaters, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο και φρικιαστικά εκθέματα σχετικά με τις εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ο Bloody Tower παρουσιάζει ιστορίες αρχαίων βασανιστηρίων και μπορείτε να μάθετε για το μυστήριο των δύο πριγκίπων που εξαφανίστηκαν πριν από πολλά χρόνια.

Η παρακείμενη Tower Bridge, με τους δύο τεράστιους πύργους της που υψώνονται 200 ​​πόδια πάνω από τον ποταμό Τάμεση, είναι ένα από τα πιο γνωστά ορόσημα του Λονδίνου (διατίθενται συναρπαστικές ξεναγήσεις στα παρασκήνια). Περπατήστε απέναντι για να δείτε την καλύτερη θέα στον Πύργο, καθώς και μια γεύση από τη Γέφυρα του Λονδίνου (που πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι η Γέφυρα του Πύργου) στην απόσταση πιο μακριά κατά μήκος του Τάμεση. Στη νότια πλευρά της γέφυρας, θα βρείτε το Butler's Wharf, ένα funky τμήμα της πόλης με πολλά εστιατόρια.

Για την καλύτερη χρήση του χρόνου σας, ειδικά κατά την πολυάσχολη καλοκαιρινή περίοδο, αγοράστε εκ των προτέρων το εισιτήριο εισόδου Tower of London Including Crown Jewels και Beefeater Tour, για να παρακάμψετε τις γραμμές εισιτηρίων. Αυτό το πάσο εγγυάται τη χαμηλότερη τιμή, βοηθά στην αποφυγή του πλήθους και εξοικονομεί χρόνο και ταλαιπωρία.

3. Βρετανικό Μουσείο

Βρετανικό Μουσείο
Βρετανικό Μουσείο | Ham, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Παρουσιάζοντας μια από τις καλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων στον κόσμο, το Βρετανικό Μουσείο περιέχει περισσότερα από 13 εκατομμύρια αντικείμενα από τον αρχαίο κόσμο. Με ανεκτίμητα αντικείμενα από την Ασσυρία, τη Βαβυλωνία, την Κίνα, την Ευρώπη και αλλού, είναι δύσκολο να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις σε αυτό το εκτεταμένο αξιοθέατο.

Οι περισσότεροι τουρίστες κατευθύνονται πρώτοι στα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου: τα αμφιλεγόμενα Έλγιν Μάρμαρα από τον Παρθενώνα, την πέτρα της Ροζέτας, την κολοσσιαία προτομή του Ραμσή Β', τις αιγυπτιακές μούμιες και τον εντυπωσιακό θησαυρό από ρωμαϊκό ασήμι του 4ου αιώνα, γνωστό ως Mildenhall Treasure.

Εκτός από ένα καλά εφοδιασμένο βιβλιοπωλείο του μουσείου με μια τεράστια σειρά τίτλων για την αρχαία ιστορία, την αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης, υπάρχει ένα κατάστημα που πουλά παιδικά παιχνίδια και αναμνηστικά, καθώς και ένα που πουλά αντίγραφα γλυπτών και κοσμημάτων.

Για όσους μπορούν να μείνουν περισσότερο, το μουσείο προσφέρει μια ποικιλία από διαλέξεις και εργαστήρια, καθώς και ένα εστιατόριο και ένα καφέ.

Διεύθυνση: Great Russell Street, Bloomsbury, Λονδίνο

Επίσημος ιστότοπος: www.britishmuseum.org

4. Σαγηνευτείτε από το Μπιγκ Μπεν και τα κτίρια του Κοινοβουλίου

Κοινοβούλιο & Μπιγκ Μπεν
Κοινοβούλιο & Μπιγκ Μπεν

Τίποτα δεν φωνάζει «Λονδίνο» πιο έντονα από τον πύργο των 318 ποδιών που στεγάζει το γιγάντιο ρολόι και την ηχηρή καμπάνα του, γνωστή ως Big Ben. Είναι τόσο εμβληματικό ορόσημο όσο η Γέφυρα του Πύργου, και το Big Ben είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως το σήμα του χρόνου του BBC. Κάτω από αυτό, που εκτείνεται κατά μήκος του Τάμεση, βρίσκονται τα κτήρια του Κοινοβουλίου, έδρα της βρετανικής κυβέρνησης για πολλούς αιώνες και κάποτε η τοποθεσία του βασιλικού παλατιού του Ουέστμινστερ που κατείχε ο Γουίλιαμ ο Κατακτητής.

Την καλύτερη θέα θα την δείτε διασχίζοντας τη Γέφυρα του Γουέστμινστερ και κοιτάζοντας πίσω ή στρίβοντας αριστερά αφού περάσετε τη γέφυρα και περπατήστε κατά μήκος της διαδρομής προς το ενυδρείο SEA LIFE του Λονδίνου (ένα διασκεδαστικό μέρος για τα παιδιά). Συγκεντρώστε το την παρέα σας κατά μήκος του τοίχου για μια τέλεια φωτογραφία με φόντο το Big Ben.

Οι περιηγήσεις στα κτίρια του κοινοβουλίου προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να δείτε συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο και ζωηρές πολιτικές συζητήσεις. Από την πλατεία του Κοινοβουλίου, το Whitehall περιστοιχίζεται από τόσα κυβερνητικά κτίρια που το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο με τη βρετανική κυβέρνηση.

Επίσημος ιστότοπος: www.parliament.uk/bigben

5. Γίνετε δημιουργικοί στην Εθνική Πινακοθήκη

Λονδίνο | Εθνική Πινακοθήκη
Λονδίνο | Εθνική Πινακοθήκη | Diego Delso, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφθείτε το Λονδίνο χωρίς να ρίξετε μια ματιά στην εντυπωσιακή Εθνική Πινακοθήκη. Αυτό το εμβληματικό μουσείο με στήλες βρίσκεται στην άκρη της πλατείας Τραφάλγκαρ, όπου υπάρχουν απίστευτα αριστουργήματα που το καθιστούν ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του Λονδίνου.

Κατατάσσοντας ανάμεσα στα κορυφαία μουσεία τέχνης στον κόσμο, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αντιπροσωπεύει μια σχεδόν πλήρη έρευνα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής από το 1260 έως το 1920. Τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία του μουσείου βρίσκονται στις συλλογές του από Ολλανδούς Δασκάλους και Ιταλικές Σχολές του 15ου και 16ου αιώνα.

Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία του είναι ένα καρτούν της Madonna and Child του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το The Entmbment του Michelangelo, το Venus and Mars του Botticelli, το Sunflowers του van Gogh και το Water-Lily Pond του Monet.

Διεύθυνση: Trafalgar Square, Charing Cross, Λονδίνο

Επίσημος ιστότοπος: www.nationalgallery.org.uk

6. Περιήγηση στα Γλυπτά στο Μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου

Το Μουσείο Victoria and Albert (γνωστό και ως V&A) είναι μέρος μιας ομάδας μουσείων με έδρα το Νότιο Κένσινγκτον που περιλαμβάνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Επιστημών. Το V&A, το οποίο ιδρύθηκε το 1852, καλύπτει περίπου 13 στρέμματα και περιέχει 145 γκαλερί που εκτείνονται σε περίπου 5.000 χρόνια τέχνης και σχετικά αντικείμενα.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν κεραμικά και γυαλί, υφάσματα και κοστούμια, ασήμι και κοσμήματα, σιδηρουργία, γλυπτική, εκτυπώσεις και φωτογραφίες, και είναι βολικά ταξινομημένα σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: Ασία. Έπιπλα, υφάσματα και μόδα. Γλυπτική, Μεταλλική, Κεραμική και Γυαλί. και Λέξη και Εικόνα.

Είναι αδύνατο να περιηγηθείτε σε αυτό το τεράστιο μουσείο με μία μόνο επίσκεψη, επομένως το καλύτερο σχέδιο για να το διαχειριστείτε είναι να αποφασίσετε εκ των προτέρων ποιες ενότητες θέλετε περισσότερο να δείτε. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να κάνετε μια περιοδεία V&A, και συχνά δωρεάν, με επιλογές που περιλαμβάνουν τα πάντα, από καθημερινές εκδρομές γνωριμίας έως συγκεκριμένες γκαλερί ή θεματικές περιηγήσεις.

Το Main και το Garden Café είναι πιο εντυπωσιακά από οποιοδήποτε μουσειακό εστιατόριο που έχετε δει. Οι περίπλοκες λεπτομέρειες σε όλα, από το δάπεδο μέχρι τις κολώνες μέχρι την οροφή, τα καθιστούν αντάξια έργα τέχνης. Επιπλέον, το φαγητό είναι αρκετά νόστιμο.

Επίσης, μην χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον κήπο John Madejski, ο οποίος είναι τόσο όμορφος και γαλήνιος, που θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στο κέντρο μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

Εάν βρίσκεστε εκεί, επισκεφθείτε ένα από τα διασκεδαστικά προγράμματα "Παρασκευή αργά" που πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του μήνα (εκτός από τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο), δημοφιλή για τις εμπειρίες τους με φαγητό και ποτό, μαζί με τα εγκαίνια εκθέσεων αργά το βράδυ.

Διεύθυνση: Cromwell Road, Knightsbridge, Λονδίνο

Επίσημος ιστότοπος: www.vam.ac.uk

7. Περιπλανηθείτε στο Piccadilly Circus και στην πλατεία Τραφάλγκαρ

Λονδίνο | Piccadilly Circus
Λονδίνο | Piccadilly Circus

Δύο από τα πιο γνωστά τουριστικά σημεία του Λονδίνου, το Piccadilly Circus και η πλατεία Τραφάλγκαρ βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και σηματοδοτούν τις πύλες προς το Soho, την πολυσύχναστη περιοχή θεάτρων και ψυχαγωγίας του Λονδίνου. Ο περίπατος από το ένα στο άλλο είναι πραγματικά απολαυστικός, γεμάτος εκλεκτικές μπουτίκ, γευστικά καφέ, παγωτατζίδικα και δαιδαλώδεις δρόμους που παραπέμπουν σε μια περασμένη εποχή, όταν μόνο άλογα και καροτσάκια περνούσαν από αυτούς τους ιστορικούς δρόμους.

Η πλατεία Τραφάλγκαρ χτίστηκε για να τιμήσει τη νίκη του Λόρδου Οράτιο Νέλσον επί των Γάλλων και των Ισπανών στο Τραφάλγκαρ το 1805. Η Στήλη του Νέλσον, ένα μνημείο από γρανίτη 183 ποδιών, έχει θέα στα σιντριβάνια της πλατείας και στα χάλκινα ανάγλυφα, τα οποία ήταν χυτά από γαλλικά κανόνια. Το Admiralty Arch, το St. Martin-in-the-Fields και η Εθνική Πινακοθήκη περιβάλλουν την πλατεία.

Το Piccadilly Circus σηματοδοτεί την ακανόνιστη διασταύρωση πολλών πολυσύχναστων δρόμων – Piccadilly, Regent, Haymarket και Shaftesbury Avenue – και με θέα σε αυτό τον πανζουρλισμό της κυκλοφορίας βρίσκεται το πιο γνωστό γλυπτό του Λονδίνου, ο φτερωτός Έρως ισορροπημένος με το ένα πόδι, με τόξο. Το "It's like Piccadilly Circus" είναι μια κοινή έκφραση που περιγράφει μια πολυάσχολη και μπερδεμένη σκηνή.

8. Μαγευτείτε από την θέα στην κορυφή του Shard

Λονδίνο | Shard
Λονδίνο | Shard

Από τότε που άνοιξε το 2012, το The Shard έχει πάρει τη θέση του ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Λονδίνο. Με ύψος 1.016 πόδια και περιλαμβάνοντας περίπου 95 ορόφους, αυτή η αξιοσημείωτη κατασκευή - που ονομάζεται έτσι για την ομοιότητά της με ένα θραύσμα γυαλιού - κυριαρχεί στον ορίζοντα, ωστόσο, χάρη στον ευχάριστο σχεδιασμό της, δεν φαίνεται καθόλου παράταιρο..

Εκτός από τον χώρο γραφείων του στα χαμηλότερα επίπεδα, το The Shard φιλοξενεί ένα εκπληκτικό Shangri-La Hotel και τρία υπέροχα εστιατόρια, όλα με μερικές από τις πιο απίστευτη θέα στο Λονδίνο. Για όσους δεν μένουν εδώ, τα ανώτερα επίπεδα αποτελούνται από μια επιλογή από πλατφόρμες θέασης: εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Διεύθυνση: 32 London Bridge Street, Λονδίνο

Επίσημος ιστότοπος: https://www.the-shard.com

9. Εμπνευστείτε από το The Two Tates: Tate Britain και Tate Modern

Λονδίνο | Tate Britain
Λονδίνο | Tate Britain

Οι λάτρεις της τέχνης δεν μπορούν να επισκεφθούν το Λονδίνο χωρίς να περιηγηθούν στα πιο εντυπωσιακά μουσεία τέχνης: τα δύο Tates. Στις απέναντι πλευρές του Τάμεση βρίσκονται οι Tate Britain και Tate Modern. Αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης στον κόσμο, η αρχική γκαλερί άνοιξε το 1897 ως βάση μιας εθνικής συλλογής σημαντικής βρετανικής τέχνης και συνέχισε να πραγματοποιεί εξαγορές, χρειαζόταν περισσότερο χώρο για να εκθέσει σωστά τις συλλογές της.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ίδρυση της Tate Britain, στο Millbank στη βόρεια πλευρά του Τάμεση, ως έδρα της μόνιμης συλλογής ιστορικών βρετανικών έργων ζωγραφικής.

Ένας εξαιρετικά μεταμορφωμένος σταθμός παραγωγής ενέργειας στον Τάμεση έγινε το σπίτι των συλλογών σύγχρονης τέχνης. Οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να περάσουν μια ολόκληρη μέρα βλέποντας και τις δύο τοποθεσίες, που συνδέονται εύκολα με ταχύπλοο. Ακόμα καλύτερα, περπατήστε στη γέφυρα Millennium, μια πεζογέφυρα που συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού κοντά στο Tate Modern. Η θέα είναι εντυπωσιακή.

Επίσημος ιστότοπος: www.tate.org.uk

10. Περπατήστε στις αγιασμένες αίθουσες του Αβαείου του Γουέστμινστερ

Λονδίνο | Αβαείο του Γουέστμινστερ
Φωτογραφία από lino9999 από το Pixabay

Μια άλλη τοποθεσία με μακρά σχέση με τους Βρετανούς βασιλείς, το Αβαείο του Γουέστμινστερ βρίσκεται σε μια τοποθεσία που έχει συνδεθεί με τον Χριστιανισμό από τις αρχές του 7ου αιώνα. Επίσημα γνωστό ως η συλλογική εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Γουέστμινστερ, το Αβαείο του Γουέστμινστερ ιδρύθηκε από τον Εδουάρδο τον Ομολογητή το 1065 ως τόπος ταφής του.

Από την ταφή του το 1066 μέχρι εκείνη του Γεωργίου Β' σχεδόν 700 χρόνια αργότερα, οι περισσότεροι ηγεμόνες όχι μόνο στέφθηκαν εδώ, αλλά θάφτηκαν και εδώ. Πιο πρόσφατα, έγινε διάσημο ως η προτιμώμενη τοποθεσία για Βασιλικούς Γάμους.

Αυτό το αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής δεν έχει μόνο τον υψηλότερο γοτθικό σηκό στην Αγγλία (102 πόδια), αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Λονδίνου, προσελκύοντας πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα κυριότερα σημεία μιας επίσκεψης περιλαμβάνουν τα περισσότερα από 600 μνημεία στο Ναό, συμπεριλαμβανομένου του Τάφου του Άγνωστου Πολεμιστή, Poet's Corner in the Transepts, με τα μνημεία του σε ανθρώπους όπως ο Shakespeare, ο Chaucer και ο Dickens, Μουσείο του Αβαείου του Γουέστμινστερ και τους ελκυστικούς κήπους.

Διεύθυνση: 20 Dean's Yard, Westminster, Λονδίνο

Επίσημος ιστότοπος: www.westminster-abbey.org

11. Κατευθυνθείτε στο Underground, στα War Rooms του Churchill

Λονδίνο | Τα δωμάτια πολέμου του Τσόρτσιλ
Λονδίνο | Τα δωμάτια πολέμου του Τσόρτσιλ | Kaihsu Tai, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Μεταξύ των πιο συναρπαστικών ιστορικών τοποθεσιών του Λονδίνου είναι το άψογα διατηρημένο στρατιωτικό κέντρο από το οποίο ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ διηύθυνε τις βρετανικές στρατιωτικές εκστρατείες και την υπεράσπιση της πατρίδας του σε όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η σπαρτιατική τους απλότητα και οι στενές συνθήκες υπογραμμίζουν την απελπιστική θέση της Αγγλίας καθώς η επέλαση των Ναζί έσφιγγε σε όλη την Ευρώπη.

Θα δείτε τον μικροσκοπικό θάλαμο όπου κοιμόταν ο Τσόρτσιλ και το αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό στούντιο όπου μετέδιδε τις διάσημες ομιλίες του εν καιρώ πολέμου. Απλές λεπτομέρειες, όπως το πλεκτό μαλλί της Clementine Churchill που σηματοδοτεί τις πρώτες γραμμές σε έναν χάρτη της Ευρώπης, ζωντανεύουν την εποχή όπως κανένα άλλο μουσείο δεν θα μπορούσε να κάνει. Διατίθενται ακουστικοί οδηγοί (μια λεπτομερής ξενάγηση διαρκεί περίπου 90 λεπτά) και ένα καφέ και βιβλιοπωλείο βρίσκονται στις εγκαταστάσεις.

Δύο άλλα σχετικά αξιοθέατα του Λονδίνου που αξίζει να επισκεφθείτε λειτουργούν επίσης από το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο. Σε μικρή απόσταση από τη δημοφιλή πολιτιστική περιοχή Southbank, το Imperial War Museum του Λονδίνου μπορεί εύκολα να διασκεδάσει το καλύτερο μέρος της ημέρας σας με τα συναρπαστικά εκθέματα και συλλογές στρατιωτικών οχημάτων, όπλων και αεροσκαφών. Το άλλο που πρέπει να δείτε, το HMS Belfast, είναι ένα καλοδιατηρημένο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που εξυπηρετούσε κατά τη διάρκεια της D-Day και μπορείτε να το εξερευνήσετε ως μέρος μιας ξενάγησης ή με αυτό-ξεναγήσεις.

Διεύθυνση: Clive Steps, King Charles Street, Λονδίνο

Επίσημος ιστότοπος: www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms

12. Βόλτα με Δεινόσαυρους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Λονδίνο | Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Λονδίνο | Μουσείο Φυσικής Ιστορίας | Chiuchihmin, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Το εντυπωσιακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που ιδρύθηκε το 1754, παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή τέτοια αξιοθέατα στον πλανήτη. Είναι εύκολο να το εντοπίσετε για την τεράστια ρωμανική πρόσοψή του και μια ήρεμη επίσκεψη είναι κάτι που θα θέλετε να απολαύσετε. Φτάστε νωρίς γιατί μπορεί να έχει πολύ κόσμο.

Πολλά από τα αυθεντικά εκθέματα του μουσείου εξακολουθούν να εκτίθενται αιώνες αργότερα και μαζί αποτελούν μια τεράστια συλλογή με περισσότερα από 80 εκατομμύρια αντικείμενα που παρουσιάζουν τα πάντα, από τη βοτανική μέχρι τη ζωολογία, καθώς και σχεδόν τα πάντα στο ενδιάμεσο. Αποκορύφωμα μιας επίσκεψης είναι η θέαση των διατηρημένων δειγμάτων που συνέλεξε ο Κάρολος Δαρβίνος στα επικά του ταξίδια.

Εάν δεν βιάζεστε, ξεκινήστε την επίσκεψή σας συμμετέχοντας σε μία από τις επίσημες ξεναγήσεις που προσφέρονται, διάρκειας από 30 έως 50 λεπτά. Θα γνωρίσετε τα κυριότερα σημεία στα οποία μπορεί να θέλετε να επιστρέψετε αργότερα για να εξερευνήσετε με περισσότερες λεπτομέρειες. Πραγματοποιούνται τακτικά μια ποικιλία διασκεδαστικών εκδηλώσεων, από εργαστήρια για παιδιά μέχρι αργά το βράδυ. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν ευκαιρίες αγορών, καθώς και πολλές επιλογές για φαγητό.

Διεύθυνση: Cromwell Road, South Kensington, Λονδίνο

Επίσημος ιστότοπος: www.nhm.ac.uk

13. Απολαύστε ένα πικνίκ στο Hyde Park

Με έκταση 350 στρεμμάτων, το Hyde Park είναι ο μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος του Λονδίνου και είναι προορισμός για περιηγητές από το 1635. Ένα από τα κυριότερα σημεία του πάρκου είναι η Serpentine, μια τεχνητή λίμνη του 18ου αιώνα, δημοφιλής για βαρκάδα και κολύμπι. Το Hyde Park είναι επίσης το μέρος όπου θα βρείτε το Speakers' Corner, ένα παραδοσιακό φόρουμ για την ελευθερία του λόγου.

Ένα άλλο ορόσημο του Hyde Park είναι το Apsley House, πρώην σπίτι του πρώτου δούκα του Wellington και αγοράστηκε μετά τη διάσημη νίκη του στο Waterloo. Τώρα είναι μουσείο, φιλοξενεί τις υπέροχες συλλογές ζωγραφικής του Ουέλινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Βελάσκεθ The Waterseller of Seville, μαζί με δώρα που δόθηκαν από ευγνώμονες Ευρωπαίους βασιλιάδες και αυτοκράτορες. Ο μεγαλύτερος ήρωας της Αγγλίας τιμάται επίσης στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.

Ένας άλλος υπέροχος χώρος πρασίνου του Λονδίνου για εξερεύνηση είναι το Regent's Park. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το Westminster, αυτό το αξιοθέατο 410 στρεμμάτων είναι μια απόλαυση για μια βόλτα.

Αν ταξιδεύετε με παιδιά, φροντίστε να επισκεφτείτε τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή του πάρκου και ένα από τα πιο δημοφιλή πράγματα που μπορείτε να κάνετε για οικογένειες που επισκέπτονται την πόλη.

14. Ανεβείτε στον τρούλο του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου

Λονδίνο | Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Λονδίνο | Μουσείο Φυσικής Ιστορίας | Chiuchihmin, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη από τις πολλές εκκλησίες του Λονδίνου - και αναμφίβολα ένας από τους πιο εντυπωσιακούς καθεδρικούς ναούς στον κόσμο - ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου βρίσκεται στην κορυφή του ρωμαϊκού ναού. Η προηγούμενη κατασκευή της εκκλησίας καταστράφηκε στη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1666 και ο Sir Christopher Wren σχεδίασε την ανοικοδόμηση.

Σήμερα, οι δίδυμοι μπαρόκ πύργοι και ο υπέροχος τρούλος 365 ποδιών του St. Paul's είναι ένα αριστούργημα της αγγλικής αρχιτεκτονικής. Αν είστε έτοιμοι, φροντίστε να περπατήσετε τις σκάλες με την εντυπωσιακή θέα στο εσωτερικό του θόλου, συμπεριλαμβανομένης της Whispering Gallery – αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Λονδίνο.

15. Ψωνίστε στις Best Markets του Λονδίνου

Είτε είστε λάτρης του φαγητού, των λουλουδιών, της τέχνης ή των ρούχων, θα βρείτε κάτι να αγαπήσετε στις καλύτερες αγορές του Λονδίνου. Αν και οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί μόνο τα Σαββατοκύριακα (συμπεριλαμβανομένης της Παρασκευής), ορισμένοι από τους πιο εκλεκτικούς χώρους, όπως η πολυσύχναστη αγορά Camden (στο Βόρειο Λονδίνο), καλωσορίζουν τους αγοραστές καθημερινά.

Η Camden Market φιλοξενεί πάνω από 100 πάγκους, καταστήματα και εστιατόρια που προσφέρουν τα πάντα, από καλούδια χωρίς γλουτένη μέχρι χειροποίητα κοσμήματα μέχρι μποέμ ρούχα. Αν ψάχνετε για μια ξεχωριστή αστική αίσθηση, θα τη βρείτε εδώ.

Η αγορά Borough είναι μια απαραίτητη επίσκεψη για τους καλοφαγάδες στο κεντρικό Λονδίνο. Αυτός ο δημοφιλής χώρος, που βρίσκεται κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου, είναι τόσο πολυσύχναστος τα Σαββατοκύριακα, που θα πρέπει να παλέψετε μέσα από τα πλήθη για να βρείτε τα καλύτερα προϊόντα ή το απίστευτα καλό δείγμα γιγάντιας παέγιας. Φτάστε νωρίς (θα προτείναμε όχι αργότερα από 10) για να απολαύσετε λίγο περισσότερο χώρο. Η γραμμή για καφέ μπορεί να εκτείνεται ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, οπότε κατευθυνθείτε πρώτα εκεί.

Η Old Spitalfields Market είναι ένα άλλο αγαπημένο μέρος που προσφέρει μερικά από τα πιο υπέροχα λουλούδια της πόλης, ενδιαφέρουσες αντίκες, έργα τέχνης, κοσμήματα και πολλά άλλα. Χτισμένο το 1876, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα βικτωριανής Αγοράς.

Άλλες δημοφιλείς αγορές είναι η Maltby Street Market, η Brick Lane Market και η Portobello Road.

16. Διασκεδάστε από τους Buskers στο Covent Garden

Λονδίνο | Buskers στο Covent Garden
Λονδίνο | Buskers στο Covent Garden

Οι στοές αγοράς του Covent Garden είναι μόνο η αρχή της γειτονιάς, η οποία περιλαμβάνει τα καταστήματα και τα εστιατόρια του Long Acre και άλλων παρακείμενων δρόμων, όπως εκείνων του Neal's Yard και Seven Dials, καθώς και την Κεντρική Πλατεία με τους απίστευτα ταλαντούχους και μοναδικούς, καλλιτέχνες του δρόμου.

Οι στοές του Covent Garden Market είναι γεμάτες με εξειδικευμένα καταστήματα και περίπτερα που πωλούν τα πάντα, από τσάγια μέχρι εκλεκτά χειροτεχνήματα και κολλώδη αναμνηστικά. Μερικά εστιατόρια προσφέρουν εσωτερικούς χώρους ενώ κάποια αλλά διαθέτουν και αίθρια για να ζήσετε μια γευστική απόλαυση ενώ παρακολουθείτε τον κόσμο να χαζεύει στα καταστήματα.

Στεγασμένο στην πρώην αγορά λουλουδιών, θα βρείτε το London Transport Museum, ένα καταφύγιο με επίκεντρο τα παιδιά και όσους αγαπούν όλα τα οχήματα. Γεμάτο με ιστορικά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, τα παιδιά και οι ενήλικες θα λατρέψουν αυτόν τον διαδραστικό συγκοινωνιακό κόμβο. «Οδηγήστε» ένα λεωφορείο του Λονδίνου, πιλοτάρετε ένα μετρό ή καθίστε σε ένα αρχαίο τρόλεϊ. Αυτή η περιοχή είναι επίσης όπου θα βρείτε τη Βασιλική Όπερα.

17. Απολαύστε πανοραμικά το Λονδίνο  από το London Eye

Λονδίνο | London Eye
Λονδίνο | London Eye | Khamtran, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Χτισμένο για να σηματοδοτήσει τους εορτασμούς της χιλιετίας του Λονδίνου το 2000, το London Eye (επίσημα το Coca-Cola London Eye) είναι ο μεγαλύτερος τροχός παρατήρησης της Ευρώπης. Οι ατομικές γυάλινες κάψουλες προσφέρουν την πιο εντυπωσιακή θέα στην πόλη καθώς ξεκινάτε μια κυκλική περιήγηση που υψώνεται 443 πόδια πάνω από τον Τάμεση. Το ταξίδι διαρκεί κοντά στα 30 λεπτά, συχνά ολοκληρώνεται πιο γρήγορα από τον χρόνο που αφιερώνετε στην ουρά για τη σειρά σας. Εάν μπορείτε, κάντε κράτηση εκ των προτέρων.

Η καλύτερη επιλογή είναι να παραλείψετε εντελώς τη γραμμή με ένα London Eye: Skip-the-Line Ticket. Αυτό το προκαταβολικό εισιτήριο σάς επιτρέπει να πάρετε μια πτήση οποιαδήποτε στιγμή την ημέρα που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Εάν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, νοικιάστε μία από τις ιδιωτικές κάψουλες και μοιραστείτε την εμπειρία με τους φίλους και την οικογένειά σας!

Ένας άλλος διασκεδαστικός τρόπος για να δείτε το Λονδίνο παραπάνω είναι με την Emirates Air Line, ένα σύστημα τελεφερίκ που διασχίζει τον Τάμεση μεταξύ του Γκρίνουιτς και της αποβάθρας Royal Victoria. Το ταξίδι διανύει ένα χιλιόμετρο και διαρκεί 10 λεπτά, αρκετά για να απολαύσετε εκπληκτική θέα και να τραβήξετε μερικές αξέχαστες selfies.

Επίσημος ιστότοπος: www.londonye.com

18. Γνωρίστε τον Henry VIII στο Hampton Court Palace

Λονδίνο | Hampton Court Palace
Λονδίνο | Hampton Court Palace

Ένα άλλο μεγάλο αξιοθέατο από την πλευρά του Τάμεση, το Hampton Court είναι ένα από τα πιο διάσημα παλάτια της Ευρώπης και ένα πραγματικά αξιόλογο μέρος για επίσκεψη στο Λονδίνο. Η Μεγάλη Αίθουσα χρονολογείται από την εποχή του Ερρίκου Η' (δύο από τις έξι γυναίκες του υποτίθεται ότι στοιχειώνουν το παλάτι) και εκεί η Ελισάβετ Α' έμαθε για την ήττα της Ισπανικής Αρμάδας.

Γνωρίστε τον ίδιο τον Henry VIII ή συνομιλήστε με την Anne Boleyn, που και οι δύο περιπλανώνται στους χώρους και εμπλέκουν τους επισκέπτες σε ενδιαφέρουσες γελοιότητες σε τυχαία σημεία όλη την ημέρα. Ανάλογα με την ώρα και την ημερομηνία που επισκέπτεστε, μπορεί ακόμη και να σας ζητηθεί να συμμετάσχετε σε μια συνεδρίαση στο δικαστήριο.

Πάρτε έναν ηχητικό οδηγό κατά την άφιξή σας και επιλέξτε έναν βελούδινο μανδύα που θα φορέσετε καθώς περιηγείστε στους χώρους, αν θέλετε να νιώσετε λίγο πιο αυθεντικοί. Χαθείτε στον περίφημο Λαβύρινθο του παλατιού ή τσιμπήστε κάτι στο καφέ του ξενοδοχείου,

Άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν το Clock Court με το συναρπαστικό του αστρονομικό ρολόι που χρονολογείται από το 1540, τα State Apartments με τη Haunted Gallery, το παρεκκλήσι, τα διαμερίσματα του βασιλιά και το γήπεδο τένις Tudor. Μην χάσετε τις Κουζίνες Tudor και τα τεράστια τζάκια τους.

Αξίζει να επισκεφθείτε τους καταπληκτικούς  κήπους - ειδικά στα μέσα Μαΐου όταν είναι σε πλήρη άνθιση - και περιλαμβάνουν τον Privy Garden, τον Pond Garden, τον Elizabethan Knot Garden, το Broad Walk και την γνωστή περιοχή ως Wilderness.

19. Straddle the Meridian Line στο Greenwich και Eat at Docklands

Λονδίνο | Greenwich - Cutty Sark
Λονδίνο | Greenwich - Cutty Sark | Pastor Sam, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Για αιώνες, το κέντρο της ναυτικής δύναμης της Βρετανίας, το Γκρίνουιτς είναι περισσότερο γνωστό στους τουρίστες ως το σπίτι του Cutty Sark, του τελευταίου πλοίου μεταφοράς τσαγιού του 19ου αιώνα που έπλεε μεταξύ Βρετανίας και Κίνας. Το πλοίο βρίσκεται δίπλα στο Κέντρο Επισκεπτών Discover Greenwich με τα εκθέματά του που παρουσιάζουν περισσότερα από 500 χρόνια ναυτικής ιστορίας και την έπαυλη Palladian γνωστή ως Queen's House.

 Οι εντυπωσιακές συλλογές του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου, του μεγαλύτερου του είδους του στον κόσμο, απεικονίζουν την ιστορία του Βασιλικού Ναυτικού. Και ένα από τα πιο ασυνήθιστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Λονδίνο είναι να στέκεστε με το ένα πόδι σε κάθε ημισφαίριο, καβαλώντας τη γραμμή του Μεσημβρινού στο κτίριο Meridian στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο.

Το αναζωογονημένο Docklands έχει μετατραπεί σε ένα διεθνές μέρος για επιχειρήσεις και αναψυχή, γεμάτο με μερικά από τα πιο έξυπνα νέα εστιατόρια του Λονδίνου. Το εξαιρετικό Μουσείο London Docklands, στις παλιές γεωργιανές αποθήκες, ζωντανεύει το ποτάμι, το λιμάνι και τους ανθρώπους του από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι σήμερα, μέσα από πρακτικές οθόνες που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά.

20. Βόλτα με άλογο μέσω του Richmond Park

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι βρίσκεστε στο Λονδίνο (τεχνικά λίγο έξω από το Λονδίνο) όταν επισκέπτεστε το Richmond Park. Ένα από τα πιο μαγευτικά από τα οκτώ Βασιλικά Πάρκα, αυτή η πλούσια φυσική χώρα των θαυμάτων έχει όλα όσα θα αναζητούσατε σε ένα αγγλικό πάρκο: μονοπάτια με στροφές, κατάφυτο δάσος, γαλήνιες λίμνες, στάβλοι και μονοπάτια αλόγων, ποδηλατοδρόμους και πολλά σημεία για πικνίκ.

Απολαύστε την απαράμιλλη θέα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου από το King Henry's Mound, μια γραφική κορυφή λόφου που περιβάλλεται από άγρια ​​ελάφια. Απολαύστε ένα ζεστό τσάι και παραδοσιακά πιάτα στο Pembroke Lodge Tea Room ή νοικιάστε ένα ποδήλατο και κάντε ποδήλατο σε αυτό το εντυπωσιακό φυσικό καταφύγιο 2.500 στρεμμάτων.

Εάν το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της άνοιξης (ιδιαίτερα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου), πηγαίνετε στη Φυτεία Isabella, έναν αξιόλογο βικτοριανό δασώδη κήπο που βρίσκεται μέσα στο πάρκο. Τα ζωντανά 40 στρέμματά του είναι γεμάτα με πολύχρωμα ροδόδεντρα, αζαλέες και καμέλιες τόσο λαμπερές, που θα νομίζετε ότι περπατάτε σε ένα παραμύθι.

Επίσημος ιστότοπος: https://www.royalparks.org.uk/parks/richmond-park

21. Παρακολουθήστε τη Χλωρίδα και την Πανίδα στους Κήπους Kew

Λονδίνο | Χλωρίδα και την Πανίδα στους Κήπους Kew
Λονδίνο | Χλωρίδα και την Πανίδα στους Κήπους Kew

Το να περάσετε τη μέρα σας στο Kew Gardens είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Λονδίνο. Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αυτό το εκπληκτικό μέρος φιλοξενεί πάνω από 50.000 ζωντανά φυτά και μερικούς από τους πιο μεγαλοπρεπώς περιποιημένους κήπους στην Αγγλία.

Επίσημα ονομάζεται Royal Botanic Gardens, το Kew βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Λονδίνο στη νότια όχθη του Τάμεση και προσφέρει στους επισκέπτες μια γαλήνια απόδραση από τη φασαρία του κεντρικού Λονδίνου και μια ευπρόσδεκτη ανάσα φρέσκου αέρα. Σε μια διαδρομή πτήσης, θα εντοπίσετε πολλά jumbo jet, αλλά αυτά προσθέτουν γοητεία για τα μικρά παιδιά.

Επίσης φιλική προς την οικογένεια είναι η μεγάλη εσωτερική και εξωτερική παιδική χαρά, η οποία συνοδεύεται από ζιπλάιν.

Επισκεφτείτε μια ηλιόλουστη μέρα και θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ένα πικνίκ στο καταπράσινο γρασίδι, καθώς αυτό είναι ένα δημοφιλές μέρος για οικογένειες για να απολαύσουν ένα μεσημεριανό γεύμα έξω. Δεν συσκευάσατε σνακ; Επισκεφθείτε ένα από τα εστιατόρια του κοντινού ξενοδοχείου για μια νόστιμη απόλαυση - προσφέρουν ακόμη και γαλακτοκομικά προϊόντα και επιλογές χωρίς γλουτένη.

Κατασκευασμένοι το 1759, οι κήποι έγιναν κρατική ιδιοκτησία το 1841. Το 1897, η Βασίλισσα Βικτώρια πρόσθεσε το Queen's Cottage και το παρακείμενο δάσος. Μια ποικιλία από ξεναγήσεις είναι διαθέσιμες δωρεάν με είσοδο, και πολλές μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται εδώ όλο το χρόνο.

Μην χάσετε την πανύψηλη παγόδα. Ιαπωνικοί κήποιTreettop Walkway; και το αξιόλογο Palm House, ένα εσωτερικό τροπικό δάσος με ένα ενυδρείο στο υπόγειο. Το εντυπωσιακό Rhododendron Dell είναι μια συναρπαστική απόλαυση με ζωηρές ανθοφορίες την άνοιξη.

 

Φαγητό στο Λονδίνο

 18 καλύτερα και ιδιαίτερα εστιατόρια του Λονδίνου

Εξερευνήστε τα πιο ασυνήθιστα μέρη για φαγητό στο Λονδίνο, από εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin έως ένα εστιατόριο που βρίσκεται σε μια φυλακή.

Κλείστε μια θέση σε ένα από αυτά τα διασκεδαστικά εστιατόρια στο Λονδίνο. Γνωστή για την ποικιλόμορφη γαστρονομική σκηνή της, δεν λείπουν τα περίεργα εστιατόρια για να διαλέξετε στην πρωτεύουσα.

Εστιατόριο στο Λονδίνο
Εστιατόριο στο Λονδίνο

1. Δείπνο από τον Heston Blumenthal

Χαλαρώστε για μια ιδιόμορφη γαστρονομική εμπειρία στο Dinner by Heston Blumenthal, ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin που ψηφίζεται σταθερά ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο. Ο διάσημος σεφ αγγίζει την πλούσια γαστρονομική ιστορία της Βρετανίας με ασυνήθιστα αποτελέσματα, όπως η υπογραφή Meat Fruit starter, όπου το παρφέ κοτόπουλου σερβίρεται με το πρόσχημα της κλημεντίνης.

2. Trader Vic's

Κατεβείτε σε μια τροπική απόδραση στο Mayfair καθώς αποδράστε σε έναν κόσμο με φαγητό στη Νότια Θάλασσα, στο Trader Vic's. Ξεκινήστε με παραδοσιακά φαγητά, πάρτε μια σαλάτα ή μια σούπα και για κύριο προτιμήστε ένα αγαπημένο Trader Vic, όπως χοιρινό μαύρο φασόλι ή έναν ολόκληρο αστακό.

3. Sketch

Το ροζ εσωτερικό του εστιατορίου Sketch με λαμπτήρες, ροζ περίπτερα και πολύχρωμες εικόνες στους τοίχους

Το Sketch μετατρέπει το φαγητό και το ποτό σε μια εντελώς νέα εμπειρία, με πολλούς χώρους κοντά στην Regent Street που είναι από τα καλύτερα εστιατόρια στο Λονδίνο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η επιλογή ανάμεσα στην Αίθουσα Διαλέξεων με τρία αστέρια Michelin ή τον χώρο μεσημεριανού γεύματος με θέμα το δάσος, ή η γκαλερί σε στιλ μπρασερί.

4. Circus

Τσιμπήστε πανασιατική κουζίνα στη φουτουριστική τραπεζαρία στο Circus, που δημιουργήθηκε από τον Βρετανό σχεδιαστή Tom Dixon. Το λαμπερό φαγητό και ποτό δεν είναι το μόνο που συμβαίνει σε αυτό το εστιατόριο του Covent Garden, καθώς το δείπνο συνδυάζεται με διάφορα καμπαρέ και τσίρκο θεάματα που παρελαύνουν στα τραπέζια.

5. The Piano Works

Επιλέξτε μπριζόλες, παϊδάκια και sliders καθώς ακούτε ζωντανή μουσική που ζητάτε εσείς και το υπόλοιπο κοινό σε μια βικτοριανή αποθήκη, στο The Piano Works στο Farringdon. Εν μέρει ζωντανό τζουκ μποξ, εν μέρει εστιατόριο, αυτό το αγαπημένο των λάτρεις της μουσικής θα σας κάνει να τραγουδάτε μέχρι τη βράδυ.

6. Rainforest Cafe

Πάρτε τα παιδιά σας στο Rainforest Cafe, ένα από τα πιο διασκεδαστικά εστιατόρια στο Λονδίνο. Τα παιδιά αγριεύουν βιώνοντας τους ήχους των καταρρακτών, των κεραυνών και της βροχής, καθώς εντοπίζουν ζώα και αληθινά τροπικά ψάρια. Κοντά στο Piccadilly Circus και στα πολλά θέατρα, καταστήματα και αξιοθέατα του West End, αυτό το οικογενειακό εστιατόριο προσφέρει παιδικό μενού δύο πιάτων και πακέτα δραστηριοτήτων.

7. Inamo

Τραπέζια με εστιατόρια που σερβίρονται από σερβιτόρο στο υψηλής τεχνολογίας εστιατόριο Inamo

Αυτό το ασιατικό fusion εστιατόριο στο Covent Garden διαθέτει ένα πρωτοποριακό διαδραστικό σύστημα παραγγελιών που προβάλλεται στο τραπέζι, καθιστώντας το ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια στο Λονδίνο. Στο Inamo, μπορείτε να κάνετε παραγγελίες μέσω ενός τρισδιάστατου μενού, να επιλέξετε από μια επιλογή εικονικών τραπεζομάντιλων, να μάθετε για την τοπική γειτονιά και ακόμη και να παραγγείλετε ένα ταξί για το σπίτι, όλα από την άνεση του καθίσματος σας.

8. Bubba Gump Shrimp Co.

Βασισμένο στην επιτυχημένη ταινία Forrest Gump, αυτό το νοτιοαμερικανικό εστιατόριο κοντά στο Piccadilly Circus έχει θέμα τους βασικούς χαρακτήρες της ταινίας και την τοποθεσία της Αλαμπάμα. Είναι όλα για τις γαρίδες στην Bubba Gump Shrimp Co., με πολλές δημιουργίες καρκινοειδών. αλλά υπάρχουν πολλά που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια, από ψητές μπριζόλες και σαλάτες μέχρι τζαμπαλάγια.

9. Mari Vanna

Αν έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν να κρασί (ή βότκα) και να δειπνήσετε στο σπίτι της γιαγιάς στην παλιά Ρωσία, τότε η Mari Vanna London του Knightsbridge θα απαντήσει σε όλες σας τις επιθυμίες. Ένα εξαιρετικά αυθεντικό κομμάτι της κουζίνας και της συντροφικότητας της σοβιετικής εποχής, που καλύπτει τα πάντα, από χαβιάρι μέχρι ψωμάκια λάχανου.

10. Beach Blanket Babylon

Το φαγητό στο Notting Hill's Beach Blanket Babylon είναι σαν να περπατάτε ανάμεσα σε ένα γεωργιανό αγγλικό αρχοντικό και ένα γαλλικό πύργο. Αν τα vintage έπιπλα, τα επιβλητικά αγάλματα και η ολόπλευρη εξαιρετική διακόσμηση δεν προκαλούν δέος σε αυτό το hotspot των διασημοτήτων, το εποχικό, μοντέρνο ευρωπαϊκό φαγητό θα το κάνει.

11. Sarastro

Ένα εστιατόριο του Λονδίνου που είναι κάθε άλλο παρά ήσυχο, το Sarastro είναι «το σόου μετά το σόου» χάρη στη μουσική διασκέδαση που παίζεται ζωντανά ανάμεσα στους χαμογελαστούς θαμώνες. Το δράμα συνεχίζεται στο πιάτο σας σε αυτόν τον χώρο κοντά στο Covent Garden, με τουρκικές και μεσογειακές γεύσεις να διασκεδάζουν τους γευστικούς σας κάλυκες.

12. Bel Canto

Αναμείξτε άριες με ορεκτικά στο Bel Canto. Αυτό το εστιατόριο με θέμα την όπερα κοντά στο Hyde Park σερβίρει εκλεκτό γαλλικό φαγητό με μια διαφορά: παραδίδεται από σερβιτόρους που τραγουδούν κλασικά έργα όπερας. Έτσι, καθίστε αναπαυτικά, χαλαρώστε και απολαύστε τη μουσική – μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να τραγουδήσετε για το δείπνο σας.

13. Archipelago

Το κόκκινο και πράσινο εσωτερικό και τραπέζι του εστιατορίου Archipelago

Οι χρυσοί Βούδες, οι νάνοι φοίνικες και τα γιγάντια φτερά παγωνιού δίνουν στο εσωτερικό του Αρχιπελάγους μια ιδιόμορφη αίσθηση, αλλά είναι τα "βασικά" του μενού, όπως ο κροκόδειλος, το καγκουρό και η στρουθοκάμηλος που το κάνουν πραγματικά ένα από τα πιο ασυνήθιστα μέρη για φαγητό στο Λονδίνο. Αυτό το εστιατόριο Fitzrovia σίγουρα απευθύνεται σε ατρόμητους πελάτες με επιλογές όπως καρπάτσιο πύθωνα και αλπακά.

14. Shaka Zulu

Πάρτε μια γεύση από τη Νότια Αφρική στο Shaka Zulu, ένα πολυσύχναστο εστιατόριο, μπαρ και νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Camden. Οι σανίδες γεμάτες εξωτικά ψητά κρέατα, ασυνήθιστα κοκτέιλ, πολυτελής διακόσμηση και μουσική με τα δάχτυλα των ποδιών κάνουν αυτόν τον διώροφο χώρο του Camden Market μια καλή επιλογή για μια αξέχαστη βραδινή έξοδο.

15. Dans le Noir

Στο Dans le Noir; εστιατόριο στο Clerkenwell, η γευστική σας εμπειρία λαμβάνει χώρα σε απόλυτο σκοτάδι. Σερβίρεται από τυφλούς και σερβιτόρους με προβλήματα όρασης, το γεύμα προκαλεί την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης και το μενού έκπληξη σας ενθαρρύνει να εκπαιδεύσετε τον ουρανίσκο σας.

16. Brunswick House

Ο κόσμος της σύγχρονης και παραδοσιακής Βρετανίας ενώνεται σε αυτό το κορυφαίο εστιατόριο του Λονδίνου, στο Vauxhall. Το μενού του Brunswick House Cafe που αλλάζει τακτικά είναι εμπνευσμένο από τοπικά προϊόντα, ενώ τα έπιπλα και η εσωτερική διακόσμηση είναι όλα προς πώληση.

17. Bob Bob Ricard

Απολαύστε τη λαμπερή ατμόσφαιρα σε αυτό το hotspot για φαγητό στο Σόχο. Το μενού Bob Bob Ricard περιλαμβάνει μια σειρά από βρετανό-ρωσικά πιάτα για να απολαύσετε σε ιδιωτικά περίπτερα, που περιβάλλονται από λαμπερή αρ ντεκό διακόσμηση. Κάθε τραπέζι έχει ένα κουμπί «Πατήστε για σαμπάνια», που σημαίνει ότι μπορείτε πραγματικά να δειπνήσετε με στυλ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο Λονδίνο.

Δειπνήστε μέσα στους τοίχους μιας φυλακής στο The Clink Restaurant που εδρεύει στο HMP Brixton. Πολλά από τα συστατικά προέρχονται από φάρμες φυλακών σε όλη τη χώρα, ενώ τα πάντα μαγειρεύονται και σερβίρονται από τους κρατούμενους καθώς εκπαιδεύονται για καριέρα στη φιλοξενία μετά την αποφυλάκισή τους. Όχι μόνο αυτή η μοναδική γευστική εμπειρία βοηθά στην αποκατάσταση, αλλά και το φαγητό είναι εξαιρετικό και καλής αξίας.

 

 Τι αξίζει να αγοράσεις από Λονδίνο

 Ας το παραδεχτούμε – μέρος της διασκέδασης του να ταξιδεύετε στο Λονδίνο είναι να βρείτε τι να αγοράσετε στο Λονδίνο για να πάρετε σπίτι και να δείξετε σε όλους τους φίλους και την οικογένειά σας πόσο εκλεπτυσμένοι και κοσμικοί είστε!

Ψώνια στο Λονδίνο
Ψώνια στο Λονδίνο | Φωτογραφία από Pete Linforth από το Pixabay

Είτε δοκιμάζετε την προσπάθεια του Harrod να βρει τα φθηνότερα πράγματα για αγορά είτε αφιερώνετε χρόνο περιπλανώμενοι στο κατάστημα δώρων στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, υπάρχει ένας φαινομενικά απεριόριστος αριθμός αγορών στο Λονδίνο που μπορεί να είναι υπερβολικός.

Σε αυτόν τον οδηγό για το τι να αγοράσετε στο Λονδίνο, υπάρχουν πολλές ιδέες για τα καλύτερα αναμνηστικά του Λονδίνου, ώστε να έχετε τα σωστά πράγματα για να θυμάστε το ταξίδι.

1. Μια τσαγιέρα

Είναι τόσο αλήθεια για το τσάι: οι Βρετανοί το λατρεύουν.

Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν στερεότυπο στον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ ζωντανό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τους αρέσει να πίνουν τσάι, να μιλούν για τσάι και να φροντίζουν ώστε όλοι οι επισκέπτες να έχουν τα σωστά είδη τσαγιού!

Μερικές φορές, προτιμώ να αγοράζω αναμνηστικά από το Λονδίνο που δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ποτέ όπως τα τρόφιμα, και μια τσαγιέρα ταιριάζει υπέροχα.

Επισκεφτείτε ένα αγγλικό πολυκατάστημα όπως το John Lewis ή το Selfridge's και περιηγηθείτε στις συλλογές τους με τσαγιέρες.

Θα βρείτε τα πάντα, από floral prints μέχρι τσαγιέρες με θέμα το Λονδίνο, τσαγιέρες επώνυμων σχεδιαστών και πολλά άλλα.

Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα δώρα για αγορά στο Λονδίνο και μπορεί να είναι ένα αξέχαστο αναμνηστικό για όσους πίνουν τσάι σε όλο τον κόσμο.

2. Αγγλικό τσάι

Από το Twinnings μέχρι το Taylors of Harrogate, το βρετανικό τσάι δεν είναι απλώς ένα από τα απαραίτητα στο Λονδίνο, αλλά και ένα must buy.

Αγγλικό τσάϊ
Αγγλικό τσάϊ | Φωτογραφία από Taken από το Pixabay

Εξαιρετικά εύκολο και ελαφρύ να το μεταφέρετε στη βαλίτσα σας στο σπίτι, περάστε από ένα αποκλειστικό κατάστημα τσαγιού όπως το Whittards στο Covent Garden για να περιηγηθείτε στις εκτενείς συλλογές τους και να βρείτε αναμνηστικό τσάι για να πάρετε στο σπίτι.

Δεν χρειάζεται να παραμείνετε με τα κλασικά όπως το αγγλικό τσάι με πρωινό.

Μπορείτε να διακλαδώσετε σε τσάγια από τριαντάφυλλο, τσάγια σοκολάτας και πολλές άλλες επιλογές.

3. Βρετανικές Σοκολάτες

Το πιο γλυκό κομμάτι στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η βρετανική σοκολάτα.

Και φυσικά, η πιο δημοφιλής και γνωστή είναι η μάρκα Cadburys.

Λονδίνο: Σοκολάτες Cadbury
Φωτογραφία από TK McLean από το Pixabay

Εάν θέλετε απλώς να γεμίσετε τη βαλίτσα σας με άφθονη βρετανική σοκολάτα σε προσιτές τιμές που έχει απολύτως εκπληκτική γεύση, κατευθυνθείτε σε οποιοδήποτε παντοπωλείο στο Λονδίνο όπως το Sainsbury's ή το Tesco και «σηκώστε» το διάδρομο με τις σοκολάτες.

Πάρτε τα κανονικά Cadbury's, Oreo Cadbury's, Cadbury Fingers και βασικά οτιδήποτε φέρει τη λέξη Cadbury's πάνω τους.

Αν ψάχνετε για κάτι να αγοράσετε στο Λονδίνο που είναι λίγο πιο αριστοκρατικό, κατευθυνθείτε σε ένα Hotel Chocolat όπου μπορείτε να αγοράσετε αναμνηστική σοκολάτα Λονδίνου που είναι όμορφα συσκευασμένη.

Γνωρίζατε ότι το Hotel Chocolat είναι ο μόνος παραγωγός σοκολάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο που καλλιεργεί κακάο στη δική του πλάκα;

4. Vintage Ρούχα

Δεν χρειάζεται πάντα να αγοράζετε κάτι νέο. Δοκιμάστε να κατευθυνθείτε σε μια vintage αγορά ρούχων όπως η Portobello Road Market ή κάπου όπως η Camden Market για να βρείτε πολλά αγαπημένα και μεταχειρισμένα είδη.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε ένα πραγματικό αυθεντικό αναμνηστικό του Λονδίνου και όχι κάτι που μπορούν να αγοράσουν όλοι οι άλλοι.

Μπορείτε επίσης να σταματήσετε σε αυτά που ονομάζονται «φιλανθρωπικά καταστήματα», τα οποία είναι καταστήματα μεταχειρισμένων γεμάτα με ρούχα στα οποία μπορείτε να δώσετε μια νέα ζωή.

5. Τζιν ή ουίσκι

Οι πότες θα λατρέψουν τις μοναδικές γεύσεις του βρετανικού τζιν και σας επιτρέπεται να ταξιδεύετε με μια συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ στη βαλίτσα σας, οπότε γιατί να μην αγοράσετε ένα αναμνηστικό τζιν Λονδίνου ή ουίσκι;

Μερικά από τα καλύτερα μέρη για να ψωνίσετε τζιν στο Λονδίνο είναι το Gerry's Wine's and Spirits κοντά στην Chinatown και το Whisky Exchange στο Covent Garden.

Το φιλικό προσωπικό θα σας εξηγήσει τις επιλογές σας και τι να περιμένετε από κάθε τύπο, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα βρείτε κάτι που θα απολαύσετε πολλές φορές.

6. British Children ’s Books

Από τη σειρά "Horrible Histories" που περιλαμβάνει παλιές ιστορίες με τρόπο που τα παιδιά θα αλληλοεπιδρούν με τα βιβλία του Paddington, το Λονδίνο έχει μια τόσο πλούσια λογοτεχνική ιστορία.

Επισκεφτείτε ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο όπως το Daunt Books στο Marylebone και αφιερώστε χρόνο στην περιήγηση στις ενότητες παιδικών βιβλίων για να βρείτε κάτι βρετανικό για να πάρετε σπίτι στα παιδιά σας ή να δωρίσετε στην τοπική βιβλιοθήκη σας.

7. Κασκόλ

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για να αγοράσετε στο Λονδίνο ως αναμνηστικό και αν το ξεχάσατε στη λίστα συσκευασίας σας στο Λονδίνο είναι ένα κασκόλ!

Επισκεφτείτε ένα μεγάλο κατάστημα όπως το Primark στην Oxford Street για φτηνές επιλογές με διασκεδαστικές στάμπες ή χαρίστε στον εαυτό σας ένα κασκόλ Liberty London, το οποίο είναι το απόλυτο σε ποιότητα και στυλ .

8. Βασιλικά σύνεργα

Μερικοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να φύγουν από το Λονδίνο χωρίς να αγοράσουν ένα Queen Bobblehead, αντί να πηγαίνετε κατευθείαν για τα τουριστικά καταστήματα που λένε απλώς «Λονδρέζικα Αναμνηστικά», θα σας ενθαρρύνω ιδιαίτερα να επισκεφτείτε το κατάστημα δώρων του Αβαείου του Γουέστμινστερ για να αγοράσετε βασιλικά αναμνηστικά.

Μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα, από πιάτα μέχρι μπρελόκ μέχρι τους εμβληματικούς μπαμπούλας, αλλά προμηθευτείτε τα από μια βασιλική πηγή!

9. Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Φωτογραφία από τον χρήστη Laura James στο Pexels
Φωτογραφία από τον χρήστη Laura James στο Pexels

Είτε επισκέπτεστε το Λονδίνο το χειμώνα είτε βρίσκεστε εκεί το καλοκαίρι και απλά ψάχνετε για ένα αναμνηστικό, ένα από τα αγαπημένα μου αναμνηστικά του Λονδίνου είναι ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι!

Τόσα πολλά καταστήματα δώρων πωλούν χριστουγεννιάτικα στολίδια, όπως ο Πύργος του Λονδίνου, τα περισσότερα μουσεία, το Αβαείο του Γουέστμινστερ, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου και πολλά άλλα.

Αυτός είναι ένας φανταστικός τρόπος για να έχετε μια ανάμνηση του ταξιδιού σας στο Λονδίνο κάθε φορά που στολίζετε το δέντρο, ενώ παράλληλα παίρνετε κάτι που θα χρησιμοποιήσετε πραγματικά.

10. Είδη μετρό του Λονδίνου

Από υπέροχες εκτυπώσεις παλιών έργων τέχνης του μετρό του Λονδίνου μέχρι κάλτσες, εσώρουχα ή πουκάμισα με θέμα το μετρό του Λονδίνου, η κουλτούρα "Mind the Gap" γύρω από το μετρό του Λονδίνου το έχει καταστήσει μια τόσο σημαντική "μάρκα" του Λονδίνου και ένα πραγματικά αξέχαστο μέρος των ταξιδιών πολλών ανθρώπων. .

Τα καλύτερα μέρη που υπάρχουν για να αγοράσεις αντικείμενα του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου είναι το κατάστημα δώρων στο μουσείο μεταφορών του Λονδίνου, στο οποίο δεν χρειάζεται να πληρώσετε την είσοδο μόνο για να περιηγηθείτε στα δώρα.

Βρίσκεται στο Covent Garden, είναι ένα μέρος που πιθανότατα θα πάτε ούτως ή άλλως, και έχουν τέτοια αξιολάτρευτα δώρα με θέμα τη μεταφορά.

11. Beatles Memorabilia

Θα ήταν αδύνατο να ξεχάσετε τους Beatles κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο Λονδίνο και στο Abbey Road.

Το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε αναμνηστικά Beatles στο Λονδίνο θα είναι στο κατάστημα δώρων κοντά στην Abbey Road.

12. Αναμνηστικά Χάρι Πότερ

Είτε κάνετε ένα ταξίδι στην περιοδεία στο στούντιο του Χάρι Πότερ στο Γουότφορντ είτε απλώς παρακολουθείτε τις καλύτερες τοποθεσίες του Χάρι Πότερ στο Λονδίνο, μπορείτε να φύγετε με τα πάντα, από ρόμπα μέχρι ραβδί και σοκολατένιο βάτραχο.

Φυσικά, το μεγαλύτερο κατάστημα δώρων Χάρι Πότερ στο Λονδίνο θα είναι στην περιοδεία στούντιο του Χάρι Πότερ. Αυτό είναι το απόλυτο μέρος για να αγοράσετε όλο τον εξοπλισμό σας, αλλά αν δεν μπορείτε να περάσετε από εκεί, υπάρχει ένα κατάστημα στο King's Cross Station με αναμνηστικά από τον Χάρι Πότερ και μπορείτε ακόμη και να σταματήσετε στη φωτογραφία στη συνέχεια για να προσποιηθείτε ότι πηγαίνεις στο Χόγκουαρτς με το ραβδί σου.

13. Fortnum & Mason Hampers

Το Fortnum & Mason είναι ένα πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου γνωστό για το τσάι του, τα είδη του σπιτιού τους και το ότι είναι ένα γενικά αναζωογονητικό μέρος για να είσαι και να νιώθεις ότι είσαι πλούσιος!

Είναι περισσότερο γνωστά για τις γλυκές λιχουδιές και τα αλμυρά βρώσιμα είδη, έτσι μπορείτε να ψωνίσετε ένα για πικνίκ στο πάρκο και να περάσετε τη μέρα χαλαρώνοντας με  μπισκότα, σάντουιτς, σαμπάνια και άλλα.

Υπάρχει ένα δημοφιλές Fortnum & Mason στο σταθμό King's Cross.

14. Κασκόλ ποδοσφαίρου ή φανέλα

Από την Τσέλσι μέχρι την Άρσεναλ, το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδιαίτερα της κουλτούρας του Λονδίνου.

Το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε ένα κασκόλ ή μια φανέλα ποδοσφαίρου από την αγαπημένη σας ομάδα είναι στο κατάστημα με είδη δώρων στο γήπεδο της ομάδας που σας αρέσει, όπου σε αρκετές περιπτώσεις διαθέτουν και ξεναγήσεις στους χώρους του γηπέδου.

15. Κούπα τσαγιού

Μπορείτε πραγματικά να έρθετε στο Λονδίνο χωρίς να αγοράσετε τη δική σας κούπα τσαγιού για να πάρετε σπίτι;  Είναι πολύ ωραίο ως δώρο για φίλους και συγγενείς, καθώς μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα από αυτά στη βαλίτσα σας παρά στις τσαγιέρες και θα διαρκέσουν για πάντα σε αντίθεση με το τσάι.

Κάντε μια περιπλάνηση στην Oxford Street και μπείτε στο John Lewis και στο Selfridge's για να δείτε τα σχέδια των κούπες τους και να αγοράσετε μια κούπα τσαγιού από μια διάσημη βρετανική μάρκα.

16. Σετ σαπουνιού Baylis and Harding

Γνωρίζετε κάποιον που έχει εμμονή με προϊόντα ομορφιάς και σαπούνια χεριών;

Το Bayliss and Harding είναι μια δημοφιλής βρετανική μάρκα σαπουνιού, γνωστή για την πολυτελή συσκευασία και την αίσθηση στο δέρμα σας. Όταν βρίσκεστε σε ένα πολυκατάστημα του Λονδίνου, δείτε αν μπορείτε να βρείτε ένα σετ σαπουνιού Baylis and Harding για να το πάρετε στο σπίτι και να το βάλετε στο μπάνιο ή την κουζίνα σας για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας το ταξίδι σας στο Λονδίνο.

17. Ομπρέλα

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάτι που χρειάζεστε στο Λονδίνο, κάτι που σίγουρα μετράει μια ομπρέλα! Σίγουρα, μπορείτε να αγοράσετε μια ομπρέλα στο Λονδίνο από οποιαδήποτε από τις αγορές του Λονδίνου, ένα φτηνό κατάστημα όπως το Primark ή μια πιο πολυτελή από κάπου όπως το Harrods ή ο John Lewis.

Ομπρέλα | The British Postal Museum & Archive
Ομπρέλα | The British Postal Museum & Archive

Διώξτε τη σκέψη μιας φτηνής ομπρέλας που σπάει την πρώτη φορά που θα τη βγάλετε έξω.

Πρόκειται για ποιοτικές, πολυτελείς ομπρέλες που κατασκευάζονται για να αντέχουν και κατασκευάζονται από ανθρώπους που είναι πραγματικά παθιασμένοι με το εμπόριο ομπρελών – ποιος ήξερε ότι υπήρχε κάτι τέτοιο;

18. Σακίδιο πλάτης ή τσαντάκι από τις αγορές

Και πάλι, αν μιλάμε για το τι να αγοράσετε στο Λονδίνο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πραγματικά, μια ιδανική λύση είναι τα πορτοφόλια ή τα σακίδια σε πολλές από τις αγορές του Λονδίνου, όπως το Camden Market. Θα βρείτε τσάντες σε εξαιρετικές τιμές και μοναδικές επιλογές που δεν θα βρείτε στα καταστήματα ρούχων. Επιλέξτε από κλασικά σχέδια για να ξεχωρίσετε τις τσάντες επώνυμων οίκων έως τσάντες διακοσμημένες με το Union Jack ή το πρόσωπο της Βασίλισσας ή οποιοδήποτε ιδιόρρυθμο σχέδιο σας αρέσει.

Το άλλο υπέροχο πράγμα για την αγορά μιας τσάντας στο Λονδίνο, όπως και η αγορά ενός κασκόλ, είναι ότι δεν χρειάζεται να το δοκιμάσετε!

19. Παιχνίδι από το Hamleys

Λονδίνο | Hamleys Toy Shop | Lewis Clarke / London : Westminster - Hamleys Toy Shop
Λονδίνο | Hamleys Toy Shop | Lewis Clarke / London : Westminster - Hamleys Toy Shop

Κατευθυνθείτε κατευθείαν στο Hamleys στην οδό Regent, το καλύτερο μέρος για ψώνια στο Λονδίνο με παιδιά. Όχι μόνο αυτό το κατάστημα παιχνιδιών είναι λίγο σαν να μπαίνεις στο εργαστήριο του Άγιου Βασίλη με παιχνίδια από το δάπεδο μέχρι την οροφή και όμορφες βιτρίνες, αλλά είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αγοράσεις το βρετανικό παιδικό βιβλίο που ανέφερα προηγουμένως ή να αγοράσεις ένα λούτρινο ζωάκι σε κλασικό βρετανικό σχέδιο όπως Peppa Pig ή Paddington.

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ με τι παίζουν τα παιδιά στην Βρετανία και ποια παιχνίδια είναι δημοφιλή στη λίμνη, ένα βήμα στο Hamleys και θα γίνετε ξανά 7.

20. Οτιδήποτε Burberry

Από καμπαρντίνες μέχρι κασκόλ και αρώματα, η Burberry έχει κάτι να προσφέρει σε όλους στο Λονδίνο με το κλασικό καρό σχέδιο της. Στην πραγματικότητα, η Burberry, μια πολυτελής βρετανική μάρκα, έχει την έδρα της στο Λονδίνο και το πρώτο κατάστημα Burberry ήταν στην πραγματικότητα στο Λονδίνο.

Burberry's
Burberry's

Θα βρείτε μερικά καταστήματα Burberry στο Λονδίνο αυτές τις μέρες για όλες τις ανάγκες σας για αγορές, συμπεριλαμβανομένου ενός στην Regent's Street και ενός στη New Bond Street.

Η Burberry είναι μια εξαιρετική μάρκα για να αγοράσετε στο Λονδίνο για κάτι που είναι πρακτικό, αλλά αρκετά ακριβό για να ξέρετε ότι θα διαρκέσει και για να νιώθετε πραγματικά ότι έχετε επιλέξει ένα δώρο για τον εαυτό σας στο Λονδίνο.

21. Μαξιλάρι ή Ριχτάρι Χαλί από το Zara Home

Ανάλογα με το πόσο χώρο έχετε στη βαλίτσα σας, γιατί να μην αγοράσετε κάτι για το σπίτι σας από κάπου όπως το Zara Home στην Oxford Street;

Δείτε τα όμορφα μαξιλάρια και τις κουβέρτες ή κατευθυνθείτε προς τα κεριά ή τα μαχαιροπίρουνα.

Μέρος του προβλήματος με την αγορά αντικειμένων στο εξωτερικό είναι ότι επιστρέφετε στο σπίτι και δεν έχετε πού να το βάλετε ή απλώς δεν είναι πρακτικό. Το να αγοράσετε κάτι για το σπίτι σας στο Λονδίνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αγοράσετε κάτι που πραγματικά θα βλέπετε κάθε μέρα.

Αν θέλετε να το διατηρήσετε στη φθηνότερη πλευρά, ρίξτε μια ματιά στο τμήμα Home της Primark ή αν θέλετε να πάτε στη μεσαία κατηγορία, κάπου όπως το John Lewis ή το Debenham στην Oxford Street θα έχουν επίσης τμήματα οικιακών ειδών.

22. Αναμνηστικό μάρκας Harrods

Ενώ μπορεί να μην μπορείτε να αγοράσετε όλα τα Harrods, την πιο εμβληματική εμπειρία πολυτελών αγορών στο Λονδίνο, υπάρχουν πολλά εκεί που είναι αρκετά οικονομικά για να αγοράσει ο μέσος επισκέπτης!

Θα μπορούσατε να αγοράσετε κάτι από το Harrod's Food Hall ή το τμήμα παιχνιδιών ή μπορείτε να αγοράσετε επώνυμα είδη του Harrod για να θυμηθείτε συγκεκριμένα την επίσκεψή σας σε αυτό το απίστευτο κατάστημα του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, το χριστουγεννιάτικο τμήμα του Harrod είναι ένα από τα πιο εορταστικά και όμορφα μέρη για να πάτε στο Λονδίνο με πολλές οικονομικές επιλογές για να τοποθετήσετε στο σπίτι σας.

23. Εκτύπωση από την Εθνική Πινακοθήκη

Ενδιαφέρεστε για την τέχνη, αλλά δεν έχετε αρκετά τον προϋπολογισμό για να παρακολουθήσετε μια δημοπρασία τέχνης και να ξοδέψετε χιλιάδες;

Δοκιμάστε το κατάστημα δώρων στην National Gallery, ένα από τα καλύτερα μουσεία τέχνης του Λονδίνου, για να δείτε την ποικιλία των εκτυπώσεων τέχνης τους.

Επειδή είναι στάμπες, είναι πραγματικά προσιτές και συνοδεύονται από πλαστική μεμβράνη από πάνω τους, ώστε να είναι εύκολο να τα τοποθετήσετε στη βαλίτσα σας.

Πωλούν επίσης εκτυπώσεις σε μέγεθος καρτ ποστάλ αν θέλετε κάτι που μπορείτε είτε να στείλετε στο σπίτι είτε να το βάλετε σε μικρότερο χώρο.

 

View this post on Instagram

Λονδίνο φωτογραφίες

Λονδίνο | Γέφυρα του Λονδίνου νυχτερινή θέα
Λονδίνο | Γέφυρα του Λονδίνου νυχτερινή θέα
Λονδίνο | Βρετανικό Μουσείο
Λονδίνο | Βρετανικό Μουσείο
Λονδίνο | Black Cub & Red Bus
Λονδίνο | Black Cub & Red Bus
Λονδίνο | Στολισμός Χριστουγέννων
Λονδίνο | Στολισμός Χριστουγέννων
Λονδίνο | Στολισμός Χριστουγέννων
Λονδίνο | Στολισμός Χριστουγέννων
Λονδίνο | Red Busses
Λονδίνο | Red Busses
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου