Παρίσι: Ταξιδιωτικός οδηγός 2023

Το Παρίσι, πρωτεύουσα της Γαλλίας, είναι μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στον κόσμο. Όσον αφορά τον τουρισμό, το Παρίσι είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πόλη στην Ευρώπη μετά το Λονδίνο. Σε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό, θα μάθετε για τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης, καθώς και χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές για τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε, που μπορειτε να φάτε,  πως να μετακινηθείτε εύκολα και πολλά ακόμα.

Γιατί να επισκεφτείτε το Παρίσι;

Η πρωτεύουσα της Γαλλίας φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί ειδικά για την απόλαυση των επισκεπτών της. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα κτίρια, οι κήποι και τα μνημεία του καλούν τους τουρίστες να τα απολαύσουν αλλά και να επιστρέψουν σ αυτά , το οποίο πολλοί το κάνουν και μερικές φορές επισκέπτονται το Παρίσι περισσότερες από μια φορά τον χρόνο.

Μερικά από τα πιο αξέχαστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παρίσι είναι μια επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου και τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, η εμπειρία ενός από τα θρυλικά καμπαρέ του Μουλέν Ρουζ – θα σας μείνει αξέχαστη -, η βόλτα σε μερικές από τις πιο γραφικές γειτονιές, όπως η Μονμάρτρη, ή η «ανάβαση» στον Πύργο του Μονπαρνάς είναι απαραίτητη.

Χρήσιμες πληροφορίες για το Παρίσι

Χώρα: Γαλλία

Πρωτεύουσα: Παρίσι

Βασικές γλώσσες: Γαλλικά

Ρεύμα: 220v

Νόμισμα: Ευρώ

Διεθνής κωδικός κλήσης: +33

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 112

Διαφορά ώρας Ελλάδας – Γαλλίας : -1 ώρες(όταν η ώρα στην Αθήνα είναι 15:00 στο Παρίσι είναι 14:00)

Πληθυσμός Παρισιού : 2.187.526 κάτοικοι εντός των ορίων της πόλης και συνολικά 12.628.266 κάτοικοι στην μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού

Ελληνική Πρεσβεία Παρισίων:  17, Rue Auguste Vacquerie, 75116 Paris | Τηλ.: (00331)47237228 - Τηλ. Εκτ. Ανάγκης: 0033(0)611222837 | Ε-mail: [email protected]

Προξενικό Γραφείο Παρισίων : 23 rue Galilée, 75116 Paris, France | Τηλέφωνο:+331 47 20 40 64 - Τηλ. Έκτακτης ανάγκης:+336 11 22 28 37 | Ε-mail: [email protected]

 

Δημόσιες αργίες στο Παρίσι

Είναι πάντα καλή ιδέα να αναζητάτε τις επίσημες αργίες της χώρας πριν ταξιδέψετε. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε εκ των προτέρων πότε κλείνουν τα μουσεία και άλλα αξιοθέατα ή εάν θα είστε παρόντες για να παρακολουθήσετε κάποια ιδιαίτερη γιορτή.

Πρωτοχρονιά: 1 Ιανουαρίου

Δευτέρα του Πάσχα: πρώτη Δευτέρα μετά το Πάσχα

Παγκόσμια Ημέρα Εργαζομένων: 1 Μαΐου

Ημέρα Νίκης στην Ευρώπη: 8 Μαΐου

Πέμπτη Ανάληψης: Η ημερομηνία ποικίλλει

Δευτέρα της Πεντηκοστής: Η ημερομηνία ποικίλλει

Ημέρα της Βαστίλης: 14 Ιουλίου. Εορτάζει όταν ο γαλλικός πληθυσμός, κουρασμένος από την κατάχρηση και την εξουσία της μοναρχίας, εισέβαλε στη Βαστίλη. Σηματοδοτεί την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.

Παναγία : 15 Αυγούστου

Άγιοι Πάντες: 1 Νοεμβρίου

Ημέρα ανακωχής 1918: 11 Νοεμβρίου. Εορτάζει την ανακωχή που υπογράφηκε μεταξύ των Συμμάχων και της Γερμανίας, που έβαλε τέλος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου

Ώρες λειτουργίας καταστημάτων και μουσείων στο Παρίσι

Οι ώρες λειτουργίας των μουσείων και των καταστημάτων στο Παρίσι είναι αρκετά εκτεταμένες ώστε να μπορείτε να συνδυάσετε την περιήγηση στα αξιοθέατα με τα ψώνια την ίδια μέρα.

Ποιες ώρες λειτουργούν τα καταστήματα στο Παρίσι

Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων στο Παρίσι είναι συνήθως από τις 9:30 π.μ. έως τις 7:30 μ.μ. από Δευτέρα έως Σάββατο. Τα πολυκαταστήματα στην πόλη μένουν συνήθως ανοιχτά μέχρι αργότερα, για παράδειγμα, το Lafayette, είναι ανοιχτό μέχρι τις 8 μ.μ. κάθε μέρα (το βράδυ της Πέμπτης έως τις 9 μ.μ.) και το Printemps, ένα άλλο διάσημο εμπορικό κέντρο, είναι ανοιχτό μέχρι τις 7 μ.μ.).

Τα καταστήματα που βρίσκονται στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και σε άλλες τουριστικές περιοχές είναι δυνατό να ανοίγουν και τις Κυριακές. Οι ώρες λειτουργίας την Κυριακή είναι από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα περίπου.

Μουσεία

Τα περισσότερα μουσεία ανοίγουν μεταξύ 9:30 και 11:00 και κλείνουν περίπου στις 18:00 Τα μουσεία με τις περισσότερες επισκέψεις συνήθως ανοίγουν περισσότερες ώρες μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, για παράδειγμα, το Orsay κλείνει στις 21:45 την Πέμπτη και το Λούβρο κλείνει την ίδια ώρα την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Χάρτης Παρισιού

Χάρτης Παρισιού
Χάρτης Παρισιού | Pline, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Αεροδρόμια στο Παρίσι

Πώς να πάτε στο Παρίσι

Βρείτε τους καλύτερους τρόπους για να φτάσετε στο Παρίσι, είτε αεροπορικώς, είτε με τρένο είτε οδικώς.  Ως η δεύτερη πιο δημοφιλής πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Παρίσι είναι πολύ καλά διασυνδεδεμένο και προσβάσιμο από όλο τον κόσμο. Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο ή με αυτοκίνητο. Φυσικά το αεροπορικό ταξίδι είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος μετάβασης στο Παρίσι. Η απευθείας πτήση από την Αθήνα στο Παρίσι διαρκεί περίπου 3,5 ώρες με την Aegean Airlines , την Sky Express και την Air France.

Αεροδρόμια στο Παρίσι : Πώς να φτάσετε στο κέντρο της πόλης του Παρισιού από κάθε αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο Charles de Gaulle

Αεροδρόμιο Charles de Gaulle | Terminal 1
Αεροδρόμιο Charles de Gaulle - Terminal 1 | Image by David Mark from Pixabay

Το Charles de Gaulle (CDG) είναι το πιο σημαντικό αεροδρόμιο του Παρισιού και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, βάσει τον αριθμό των επιβατών που ταξιδεύουν από ή προς αυτό. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης είναι το Χίθροου στο Λονδίνο.

Τερματικοί σταθμοί

Το αεροδρόμιο Charles de Gaulle έχει τρεις τερματικούς σταθμούς και ο δεύτερος έχει πολλά sub terminals. Όλοι οι σταθμοί συνδέονται μεταξύ τους με λεωφορείο το οποίο είναι ΔΩΡΕΑΝ (εκτός της αίθουσας 2G).  ΕΧΩ ΦΩΤΟ

Μετάβαση από το Charles de Gaulle στο Παρίσι

Ο ευκολότερος και πιο χαλαρωτικός τρόπος για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης είναι να κάνετε κράτηση για υπηρεσία μεταφοράς από/προς το αεροδρόμιο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου θα σας περιμένει στο τερματικό της άφιξης με μια πινακίδα με το όνομά σας και θα σας μεταφέρει στο ξενοδοχείο σας το συντομότερο δυνατό.

Ταξί

Ένα ταξί από το Charles de Gaulle στο Παρίσι διαρκεί περίπου μισή ώρα και κοστίζει από 50€  έως 70€.

RER

Η γραμμή Β του τρένου RER (τρένο Express του Παρισιού) συνδέει το αεροδρόμιο Charles de Gaulle με το κέντρο της πόλης σε μισή ώρα. Οι πιο σημαντικές στάσεις περιλαμβάνουν το Gare de Nord (25 λεπτά), το Châtelet-Les-Halles (28 λεπτά) και το Denfert-Rochereau (35 λεπτά). Ένα τρένο φεύγει από το αεροδρόμιο κάθε 10 – 15 λεπτά.

Η απλή μετάβαση από το Charles de Gaulle στο Παρίσι κοστίζει 10,30€ (ζώνες 1-5). Αυτό το εισιτήριο ισχύει επίσης αν χρειαστεί να πάρετε το μετρό (μετρό) από έναν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας.

Roissybus

Το Roissybus είναι ένα λεωφορείο που συνδέει το αεροδρόμιο με την Place Charles Garnier, δίπλα στην Place de l'Opéra, σε 60 λεπτά. Το εισιτήριο απλής μετάβασης κοστίζει 13,70 €. Το λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια από το Charles de Gaulle προς το Παρίσι από τις 6 π.μ. έως τις 12:30 π.μ., αναχωρώντας κάθε 15-30 λεπτά και από τις 5:15 π.μ. έως τις 12:30 π.μ. από την Όπερα προς το Σαρλ ντε Γκωλ.

Το Roissybus σταματά σε όλους τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου (εκτός από το 2G) πριν κατευθυνθεί προς το κέντρο της πόλης, αφήνοντας τους επιβάτες του στη rue Scribe στη γωνία της rue Auber.

Συνιστούμε αυτό το λεωφορείο για όσους μένουν κοντά στην Place de l'Opéra και μπορούν να φτάσουν στο ξενοδοχείο τους με τα πόδια από το σταθμό των λεωφορείων.

Λεωφορείο

Δύο τοπικά λεωφορεία συνδέουν αυτό το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης:

Λεωφορείο 350: Από Charles de Gaulle προς Gare de l'Est.

Λεωφορείο 351: Από Charles de Gaulle προς Place de la Nation.

Και τα δύο λεωφορεία χρειάζονται πάνω από μία ώρα για να φτάσουν στο Παρίσι και φεύγουν από το αεροδρόμιο κάθε 15 – 35 λεπτά.

Λεωφορείο 350: Charles de Gaulle προς το κέντρο: 06:00 έως 22:30

Κέντρο της πόλης προς Charles de Gaulle: 05:30 έως 21:30

Λεωφορείο 351: Charles de Gaulle προς το κέντρο: 05:30 έως 20:20

Κέντρο της πόλης προς Charles de Gaulle: 07:00 έως 21:30

Η απλή διαδρομή κοστίζει 6 € , και μπορειτε να αγοράσετε εισιτήρια και κατά την είσοδο σας από τον οδηγό.

Νυχτερινό λεωφορείο

Υπάρχουν δύο νυχτερινά λεωφορεία που ονομάζονται Noctilien, 140 και 143, που συνδέουν τον Charles de Gaulle με τον Gare de l'Est. Ένα εισιτήριο απλής μετάβασης κοστίζει 8 €

 

Θα πάτε στην Disneyland;

Αν ταξιδεύετε στη Ντίσνεϋλαντ, μπορείτε να πάρετε το RER B στο Châtelet-Les-Halles. Από το Châtelet-Les-Halles, πρέπει να πάρετε το τρένο RER A.

Disneyland Magical Shuttle Bus
Disneyland Magical Shuttle Bus | Hello Paris, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Το Magical Shuttle εκτελεί απευθείας δρομολόγια μεταξύ του αεροδρομίου CDG, της Disneyland και των μεγάλων ξενοδοχείων της Disneyland του Παρισιού. Η υπηρεσία λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα αναχωρώντας κάθε 20-45 λεπτά ανάλογα με την ώρα και την εποχή. Η πραγματική διαδρομή με το λεωφορείο είναι περίπου 45 λεπτά.

Το λεωφορείο Magical Shuttle θα το βρείτε στον τερματικό σταθμό 2 του Charles De Gaulle. Εάν χρησιμοποιείτε τους τερματικούς σταθμούς 1 ή 3, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν τρένο CDGVAL για να σας μεταφέρει στον τερματικό σταθμό 2.

 

Αεροδρόμιο Orly

Το Orly (ORY) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού (μετά τον Charles de Gaulle). Διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς, το Sud (νότια) και το Ouest (δυτικά). Μπορείτε να πάτε από το ένα τερματικό στο άλλο με το Orlyval, ένα αυτόματο λεωφορείο που είναι δωρεάν.

Αεροδρόμιο Orly Terminals
Αεροδρόμιο Orly Terminals | Sofiane Haddi, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Πώς να πάτε από το Orly στο Παρίσι

Υπηρεσία μεταφοράς από/προς το αεροδρόμιο

Ο ευκολότερος και πιο χαλαρωτικός τρόπος για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης είναι να κάνετε κράτηση για μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου θα σας περιμένει στο τερματικό της άφιξης με μια πινακίδα με το όνομά σας και θα σας μεταφέρει στο ξενοδοχείο σας το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να κάνετε κράτηση αυτοκινήτου από 65 €

Ταξί

Ένα ταξί από το Orly προς το κέντρο της πόλης κοστίζει μεταξύ 40 και 70 ευρώ.

RER C + Bus 183

Το αεροδρόμιο Orly συνδέεται με το σιδηροδρομικό σταθμό Pont de Rungis με το λεωφορείο "Paris par le train". Από το σιδηροδρομικό σταθμό, το RER C σας μεταφέρει στο κέντρο. Το πλήρες ταξίδι διαρκεί 35 λεπτά. Η απλή διαδρομή, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής με το τρένο και το λεωφορείο, είναι 6,40 €. Είναι επίσης δυνατή η χρήση της κάρτας μεταφοράς Passe Navigo ή Paris Visite (ζώνη 1 - 4).

 RER B + Orlyval

Το τρένο Orlyval συνδέει το αεροδρόμιο Orly με τον σιδηροδρομικό σταθμό Antony. Εδώ, μπορείτε να πάρετε τη γραμμή B του RER. Το πλήρες ταξίδι διαρκεί 33 λεπτά.

Η τιμή που περιλαμβάνει τόσο το Orlyval όσο και το τρένο για το κέντρο είναι 12,10€. Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη ταξιδιωτική κάρτα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η Paris Visite. Το Passe Navigo δεν γίνεται δεκτό.

Orlybus

Το Orlybus συνδέει το αεροδρόμιο με τον σιδηροδρομικό σταθμό Denfert-Rochereau, στο Montparnasse. Εδώ, μπορείτε να πάρετε τη γραμμή B RER ή τις γραμμές 4 και 6 του μετρό.

Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να φτάσετε στο κέντρο και κοστίζει 9,50 € .Και οι δύο ταξιδιωτικές κάρτες γίνονται δεκτές εάν αποφασίσετε να πάρετε το Orlybus.

Η επιλογή του Orlybus είναι μια καλή ιδέα εάν μένετε κοντά στο Denfert-Rochereau. Διαφορετικά, είναι πιο γρήγορο και φθηνότερο να πάρετε το RER C και μετά το μετρό για να φτάσετε στο κέντρο.

Τοπικά λεωφορεία

Τρία τοπικά λεωφορεία συνδέουν το Orly με το κέντρο από τον τερματικό σταθμό Sud. Ένα εισιτήριο απλής μετάβασης κοστίζει 2 € και επομένως είναι ο φθηνότερος τρόπος για να φτάσετε στο αεροδρόμιο.

Λεωφορείο 183: Από το Orly προς το σταθμό του μετρό Porte de Choisy (γραμμή 7 του μετρό και γραμμή 3 του τραμ). Χρειάζονται περίπου 50 λεπτά.

Λεωφορείο 285: Συνδέει το αεροδρόμιο Orly με τον σιδηροδρομικό σταθμό Juvisy και με τον σταθμό του μετρό Louis Aragon (γραμμή 7). Η διαδρομή διαρκεί 15 λεπτά.

Λεωφορείο 292: Προς το Marché de Rungis (αγορά Rungis). Αυτό το λεωφορείο δεν χρησιμοποιείται συνήθως από τουρίστες.

Λεωφορείο Les Cars Air France

Η Air France προσφέρει πολλά δρομολόγια από το αεροδρόμιο Orly προς το κέντρο και προς το Charles de Gaulle. Είναι αρκετά ακριβό: ένα εισιτήριο απλής μετάβασης για τα Ηλύσια Πεδία κοστίζει 12,50 € και 21 € για το αεροδρόμιο Orly.

Θα πας στην Disneyland;

Το Magical Shuttle ταξιδεύει χωρίς στάση μεταξύ του αεροδρομίου Orly, της Disneyland και των μεγάλων ξενοδοχείων της Disneyland. Ξεχωριστά δρομολόγια εκτελούνται από τα αεροδρόμια Charles de Gaulle και Beauvais. Το Beauvais προσφέρει τώρα υπηρεσία SuperShuttle που παρέχει υπηρεσία 24/7 κατόπιν αιτήματος. Η υπηρεσία λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα με δρομολόγια περίπου κάθε 20-40 λεπτά ανάλογα με την ώρα και την εποχή. Η πραγματική διαδρομή με το λεωφορείο είναι περίπου 45 λεπτά από το αεροδρόμιο Orly.

Αεροδρόμιο Beauvais

Επίσημα ονομάζεται αεροδρόμιο Beauvais-Tillé, το αεροδρόμιο Beauvais είναι ένα μικρό αεροδρόμιο που βρίσκεται στο Tillé, κοντά στην πόλη Beauvais, 85χλμ  βόρεια του Παρισιού. Το Beauvais χρησιμοποιείται συνήθως από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και τσάρτερ όπως η Ryanair.

Αεροδρόμιο Beauvais
Αεροδρόμιο Beauvais | Chabe01, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Λεωφορείο

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες που πετούν σε αυτό το αεροδρόμιο προσφέρουν στους επιβάτες τους τη δυνατότητα να πάρουν λεωφορείο για το κέντρο της πόλης του Παρισιού, είκοσι λεπτά μετά από κάθε άφιξη πτήσης. Ένα μονό ταξίδι κοστίζει 17 € και χρειάζονται 75 λεπτά για να φτάσετε στο Porte Maillot, έναν σταθμό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Εδώ, θα μπορείτε να πάρετε τη γραμμή 1 του μετρό και το RER C.

Για να φτάσετε στο αεροδρόμιο Beauvais, τα λεωφορεία αναχωρούν τρεις ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα πτήσης από το πάρκινγκ λεωφορείων του Boulevard Pershing, που βρίσκεται κοντά στο Porte Maillot. Ο χώρος στάθμευσης βρίσκεται κοντά στο Hotel Hyatt Regency Paris Etoile.

Μεταφορά αεροδρομίου

Η υπηρεσία μεταφοράς από/προς το αεροδρόμιο είναι ο πιο βολικός τρόπος μεταφοράς, αλλά η απόσταση μεταξύ Beauvais και Παρισιού καθιστά αυτήν την επιλογή λίγο ακριβή από 130 € .Εάν επιλέξετε αυτήν την επιλογή, ο οδηγός του αυτοκινήτου θα σας περιμένει στον τερματικό σταθμό άφιξης με μια πινακίδα με το όνομά σας και θα σας μεταφέρει στο ξενοδοχείο σας το συντομότερο δυνατό.

Ταξί

Ένα ταξί από το Beauvais προς το Παρίσι κοστίζει μεταξύ 140 € και 170 € ανάλογα με την κίνηση και το αν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τη νύχτα. Αυτή η επιλογή δεν έχει πολύ νόημα, εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας κράτηση μιας πτήσης χαμηλού κόστους.

Τρένο

Τα τρένα εκτελούν δρομολόγια από το σιδηροδρομικό σταθμό Beauvais προς τον σταθμό Gare du Nord στο Παρίσι. Ωστόσο, για να φτάσετε στο σιδηροδρομικό σταθμό, απαιτείται 15 λεπτά με ταξί. Επομένως, συνιστούμε να πάρετε το λεωφορείο για το Porte Maillot.

 Θα πας στην Disneyland;

Για να φτάσετε στη Disneyland από το Beauvais, σας προτείνουμε να πάρετε ταξί ή να κάνετε κράτηση για μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο. Εάν κάνετε κράτηση για την υπηρεσία μεταφοράς εκ των προτέρων, ο οδηγός θα περιμένει στο τερματικό της άφιξης με μια πινακίδα με το όνομά σας.

Με το τρένο

Δεν υπάρχει απευθείας σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ του αεροδρομίου Beauvais και της Disneyland και το τρένο σίγουρα δεν είναι η πιο γρήγορη επιλογή μεταφοράς. Οι ταξιδιώτες πρέπει πρώτα να φτάσουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Beauvais με λεωφορείο ή ταξί, στη συνέχεια να πάρουν ένα τρένο για το κέντρο της πόλης του Παρισιού και ένα άλλο τρένο προαστιακού (RER A) για τη Marne La Vallée - Τοποθεσία της Disneyland. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες εφόσον όλα πάνε καλά.

Με λεωφορείο

Η υπηρεσία λεωφορείου που κάποτε εκτελούσε η Magical Shuttle δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Η μόνη επιλογή που απομένει είναι να πάρετε το λεωφορείο του αεροδρομίου στο κέντρο της πόλης του Παρισιού και στη συνέχεια να πάρετε το τρένο για το θεματικό πάρκο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2-3 ώρες.

Αποστάσεις από το Παρίσι

Παρίσι – Λονδίνο: με τραίνο 2 ώρες και 17 λεπτά

Παρίσι – Disneyland: με τραίνο 50-55 λεπτά, με ΙΧ 45 λεπτά, 1 ώρα και 40 λεπτά με το λεωφορείο της Disney.

Παρίσι – Κάστρα Λίγηρα : με ΙΧ 2 – 2,5 ώρες, με τραίνο SNCF 1 ώρα και 45 λεπτά στο πρώτο κάστρο.

Παρίσι – Στρασβούργο : απόσταση 490χλμ, με ΙΧ 5 – 5.5 ώρες , με τραίνο TGV 2 ώρες και 15 λεπτά.

Παρίσι – Λυών : απόσταση 465 χλμ, με ΙΧ 5 ώρες, με τραίνο TGV 2 ώρες και 25 λεπτά

Παρίσι – Μπορντό : απόσταση 590 χλμ, με ΙΧ 6,5 ώρες, με τραίνο TGV 3 ώρες και 30 λεπτά

Παρίσι – Τουλούζη : απόσταση 680 χλμ, με ΙΧ 7 – 7,5 ώρες, με τραίνο TGV 4 ώρες και 46 λεπτά

Παρίσι – Βερσαλλίες : απόσταση 20 χλμ, με ΙΧ 30 λεπτά, με τραίνο 47 λεπτά

Μετακινήσεις στο Παρίσι

Το Παρίσι διαθέτει ένα εξαιρετικά εκτεταμένο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, το οποίο συνήθως λειτουργεί αρκετά καλά.

Μετρό του Παρισιού

Το μετρό του Παρισιού είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να μετακινηθείτε στην πόλη. Το υπόγειο σύστημα έχει 16 διασυνδεδεμένες γραμμές και συνδέεται επίσης με το τρένο express RER.

Μετρό του Παρισιού
Μετρό του Παρισιού

Η πρώτη γραμμή του μετρό του Παρισιού άνοιξε στις 19 Ιουλίου 1900 και συνέδεε το Porte de Vincennes με το Porte Maillot. Έκτοτε, το μετρό αναπτύχθηκε σταδιακά, εγκαινιάζοντας την τελευταία γραμμή το 1998. Αυτή η γραμμή θεωρείται από τις πιο σύγχρονες παγκοσμίως. Επί του παρόντος, το μετρό του Παρισιού έχει 303 γραμμές και έχει μήκος 219 χιλιόμετρα.

Η σήμανση του Μετρό είναι συνήθως ένα γράμμα M, ή οι λέξεις Metro ή Metropolitan. Οι γραμμές αριθμούνται από το 1 έως το 14 και υπάρχουν δύο επιπλέον γραμμές που ονομάζονται 3bis και 7bis.

Για να μετακινηθείτε στο κέντρο του Παρισιού, το μετρό συνδέεται τέλεια με τα τρένα RER. Οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια κάρτα ταξιδιού και η διαφορά μεταξύ του μετρό και του τρένου είναι ελάχιστα αισθητή. Αυτός ο οδηγός περιλαμβάνει έναν χάρτη και των γραμμών του μετρό και του RER.

 Ώρες μετακίνησης με το μετρό

Το μετρό ανοίγει στις 5:30 π.μ. και κλείνει στη 1 π.μ. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο μετρό φεύγει από τον πρώτο σταθμό στις 5:30 π.μ. και το τελευταίο μετρό φτάνει στον τελευταίο σταθμό στη 1 π.μ. Επομένως, για να προλάβετε το τελευταίο τρένο, είναι καλύτερο να περιμένετε στην πλατφόρμα σας το αργότερο στις 12:45 π.μ.

Το μετρό λειτουργεί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τιμές εισιτηρίων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εισιτηρίων μεταφοράς: το απλό εισιτήριο ονομάζεται T+ Ticket το οποίο κοστίζει 1.90 € και οι εβδομαδιαίες ή μηνιαίες κάρτες ταξιδιού: Paris Visite και Passe Navigo.

Ενδιαφέροντα στοιχεία και αριθμοί: Η γραμμή του μετρό στο Παρίσι είναι η τρίτη μεγαλύτερη γραμμή στην Ευρώπη μετά το Λονδίνο και τη Μαδρίτη. Διαθέτει πάνω από 300 σταθμούς και 136 μίλια τροχιάς. Λέγεται ότι δεν υπάρχει μέρος του Παρισιού που να μην έχει σταθμό του μετρό 500 μέτρα ή λιγότερο.

RER

Το Paris RER είναι ένα περιφερειακό σύστημα τρένων που συνδέει το κέντρο με τα γύρω προάστια. Το RER σημαίνει Réseau Express Régional.

RER train
Βαγόνι RER σε τερματικό σταθμό στο Παρίσι | Frédéric de Villamil, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Το RER συμπληρώνει επίσης το μετρό του Παρισιού, δίνοντας στους Παριζιάνους και στους τουρίστες ένα μεγαλύτερο δίκτυο μεταφορών στο κέντρο του Παρισιού. Το RER συνδέει επίσης το κέντρο της πόλης με το αεροδρόμιο Charles de Gaulle, τη Disneyland και τις Βερσαλλίες.

Γραμμές RER

Αυτό το τρένο έχει πέντε γραμμές (A, B, C, D και E), πάνω από 250 σταθμούς και διανύει πάνω από 365 μίλια τροχιάς. Οι πιο δημοφιλείς γραμμές για τους τουρίστες είναι οι Α, Β και C.

RER A: Συνδέει την Disneyland του Παρισιού με το κέντρο της πόλης.

RER B: Συνδέει το αεροδρόμιο Charles de Gaulle με το κέντρο της πόλης.

RER C: Οι προορισμοί του είναι το αεροδρόμιο Orly και το παλάτι των Βερσαλλιών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το RER

Το RER μοιάζει πολύ με το μετρό του Παρισιού. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε: Υπάρχουν τρένα κανονικά και express. Τα τρένα εξπρές δεν σταματούν σε όλους τους σταθμούς. Οι στάσεις ανακοινώνονται στις ενδείξεις πληροφοριών επιβατών τρένων. Η ίδια γραμμή RER μπορεί μερικές φορές να έχει διαφορετικούς προορισμούς. Είναι σημαντικό να κοιτάξετε τις οθόνες πληροφοριών για να δείτε την τελευταία στάση του τρένου μόλις βρεθείτε στην πλατφόρμα, ώστε να μην επιβιβαστείτε στο λάθος τρένο.

Ώρες δρομολογίων

Τα δρομολόγια και τα δρομολόγια του RER του Παρισιού εξαρτώνται από τις διαφορετικές γραμμές. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των πρώτων και των τελευταίων τρένων RER του Παρισιού προς δημοφιλείς προορισμούς:

RER B, Charles de Gaulle – Gare du Nord: Το πρώτο τρένο φεύγει στις 05:00. από το Charles de Gaulle και το τελευταίο τρένο φεύγει στις 23:56.

RER B, Gare du Nord – Charles de Gaulle: Το πρώτο τρένο φεύγει στις 05:00 από το Charles de Gaulle και το τελευταίο τρένο φεύγει στις 00:15

RER A, Châtelet les Halles – Disneyland: Το πρώτο τρένο είναι στις 05:19 και το τελευταίο τρένο είναι στις 00:36

RER A, Disneyland – Châtelet les Halles: Το πρώτο τρένο είναι στις 05:13 και το τελευταίο τρένο στις 00:20.

Τιμές εισιτηρίων

Οι ναύλοι του Paris RER εξαρτώνται από την απόσταση του ταξιδιού. Εάν μετακινείστε εντός της ζώνης 1, η τιμή και το εισιτήριο είναι ίδια με ένα εισιτήριο μετρό μίας διαδρομής. Μπορείτε να αλλάξετε μεταφορικό μέσο όσες φορές θέλετε κατά τη διάρκεια ισχύος του εισιτηρίου των 90 λεπτών.

Εάν πηγαίνετε στο Charles de Gaulle, τις Βερσαλλίες, τη Disneyland ή άλλους πιο μακρινούς προορισμούς, πρέπει να αγοράσετε ένα εισιτήριο για τη συγκεκριμένη ζώνη. Στους αυτόματους πωλητές εισιτηρίων Paris RER μπορείτε να επιλέξετε τον προορισμό σας και θα σας πει την τιμή.

Για να μετακινηθείτε στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν πολλές ταξιδιωτικές κάρτες για να διαλέξετε: ένα μόνο εισιτήριο ταξιδιού (t+ εισιτήριο) ή εβδομαδιαίες και μηνιαίες κάρτες ταξιδιού: Paris Visite και Passe Navigo.

 Χρήσιμες συμβουλές: Το RER έχει λιγότερες στάσεις και είναι πολύ πιο γρήγορο από το μετρό του Παρισιού. Επομένως, είναι πιο βολικό να πάρετε το τρένο Express για μεγαλύτερες αποστάσεις. Μια διαδρομή 30 λεπτών με το μετρό μπορεί να διαρκέσει 10 λεπτά εάν πάρετε τρένο RER.

 

Αστικά λεωφορεία του Παρισιού

Ένας από τους ευκολότερους και πιο βολικούς τρόπους μετακίνησης στο Παρίσι είναι με το λεωφορείο.

Αυτό το μεταφορικό μέσο μπορεί μερικές φορές να είναι πιο γρήγορο από το RER ή το Metro, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων στο Παρίσι και οι επιβάτες απολαμβάνουν και τη θέα καθώς το λεωφορείο περνά από πολλά από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και γειτονιές.

Αστικά λεωφορεία στο Παρίσι
Αστικά λεωφορεία στο Παρίσι | Les Chatfield from Brighton, England, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Προτείνουμε να πάρετε το μετρό ή το RER σε ώρα αιχμής, καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι διαβόητη στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και μπορεί να κολλήσετε για αρκετές ώρες στην κίνηση. Αυτά τα δύο μέσα μεταφοράς είναι επίσης καλά για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Δρομολόγια

Τα δρομολόγια και οι αναχωρήσεις των λεωφορείων στο Παρίσι ποικίλλουν σημαντικά. Γενικά, ξεκινούν στις 7:00 το πρωί και τελειώνουν στις 20:30 από Δευτέρα έως Σάββατο, αν και στις κύριες γραμμές εκτελούν δρομολόγια μέχρι τις 00:30. Επιπλέον, ορισμένα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν τις Κυριακές ή τις επίσημες αργίες. Για να μάθετε για μια συγκεκριμένη διαδρομή, συνιστούμε να ελέγξετε τη στάση του λεωφορείου της γραμμής που σας ενδιαφέρει.

Νυχτερινά λεωφορεία (Noctilien)

Τα Noctilien είναι νυχτερινά λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια από τις 12:30 έως τις 07:00. Τα Σαββατοκύριακα, τα λεωφορεία συνήθως εκτελούν δρομολόγια κάθε 10 – 15 λεπτά και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κάθε 15 – 30 λεπτά. Έχουν ένα Ν μπροστά από τον συνηθισμένο αριθμό τους.

Noctilien | Νυχτερινά λεωφορεία στο Παρίσι
Noctilien | Νυχτερινά λεωφορεία στο Παρίσι | Poudou99, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Τιμές εισιτηρίων Noctilien

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εισιτηρίων μεταφοράς: η απλή διαδρομή που ονομάζεται εισιτήριο t+ που κοστίζει 1,90 € και οι εβδομαδιαίες ή μηνιαίες κάρτες ταξιδιού που ονομάζονται Paris Visite και Passe Navigo.

Συνιστούμε να αγοράσετε το εισιτήριο του λεωφορείου πριν επιβιβαστείτε στο λεωφορείο σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς του μετρό ή σε ένα εφημεριδοπώλιο. Εάν δεν έχετε εισιτήριο, μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από τον οδηγό του λεωφορείου με επιπλέον χρέωση 0,20 €. Ωστόσο, αυτά τα εισιτήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα συστήματα μεταφορών.

Τελεφερίκ της Μονμάρτρης

Το τελεφερίκ της Μονμάρτρης είναι ένας τύπος αυτόματου σιδηροδρόμου που σας μεταφέρει στην κορυφή του Butte Montmartre, όπου βρίσκονται η Basilique du Sacré Coeur (Βασιλική της Ιερής Καρδιάς) και η Place du Tertre. Το ηλεκτρικό τελεφερίκ της Μονμάρτρης άνοιξε το καλοκαίρι του 1990 και μεταφέρει πάνω από 2 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Το διαδρομή διαρκεί 90 δευτερόλεπτα και είναι εντελώς αυτόματο. Το αρχικό τελεφερίκ ήταν υδροκίνητο και χρησιμοποιούσε ένα σύστημα δεξαμενών που γέμιζαν ή άδειαζαν ανάλογα με το φορτίο των επιβατών.

Τελεφερίκ της Μονμάρτρης
Τελεφερίκ της Μονμάρτρης

Το τελεφερίκ της Μονμάρτρης είναι ανοιχτό από τις 06:00 έως τις 00:45. Το εκδοτήριο εισιτηρίων κλείνει πριν από τα μεσάνυχτα, γι' αυτό σας προτείνουμε να προμηθευτείτε το εισιτήριο πριν κατευθυνθείτε στη Μονμάρτρη, αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε αυτήν τη γειτονιά το βράδυ.

Το εισιτήριο του τελεφερίκ κοστίζει το ίδιο με ένα εισιτήριο απλής διαδρομής t+.

Αξίζει τον κόπο;

Αν έχετε το Passe Navigo ή το Paris Visite τότε αυτή η βόλτα αξίζει σίγουρα, αφού το τελεφερίκ περιλαμβάνεται σε αυτές τις ταξιδιωτικές κάρτες. Αν, από την άλλη, πρέπει να αγοράσετε το εισιτήριο, τότε εξαρτάται από το πόσο κουρασμένος είστε και αν προτιμάτε να ανεβείτε τα 197 σκαλιά με τα πόδια. Στο δρόμο προς τα κάτω, τα σκαλιά δεν είναι τόσο κουραστικά, επομένως μπορεί να θέλετε να αγοράσετε μόνο ένα εισιτήριο μονής διαδρομής για την άνοδο.

Τραμ του Παρισιού

Τα τραμ στο Παρίσι εξαφανίστηκαν εντελώς το 1957, αλλά επανακυκλοφόρησαν στα τέλη του 20ού αιώνα, όταν η εταιρεία RATP αποφάσισε ότι αυτό το άνετο, καθαρό (δεν παράγει αναθυμιάσεις) και φθηνό στην κατασκευή μεταφορικό μέσο ήταν το ιδανικό.

Τραμ στο Παρίσι
Τραμ στο Παρίσι | Nxenara, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

T1 τραμ του Παρισιού

Μέχρι τον εικοστό αιώνα, το Παρίσι διέθετε ένα μεγάλο δίκτυο γραμμών τραμ. Κατά τη δεκαετία του 1950, αυτές αντικαταστάθηκαν αργά αλλά σταθερά από τις γραμμές του μετρό και τα τραμ εξαφανίστηκαν. Το τελευταίο τραμ ταξίδεψε στις Βερσαλλίες το 1957.

Γραμμές

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά γραμμές τραμ στο Παρίσι:

Τα τραμ του Παρισιού δεν είναι πολύ δημοφιλή στους τουρίστες γιατί προς το παρόν, οι γραμμές εκτελούνται μόνο στα προάστια της πόλης και επομένως οι επισκέπτες συνήθως δεν τις παίρνουν.

Η καλύτερη γραμμή του τραμ για τους τουρίστες θα μπορούσε να είναι η γραμμή 1, καθώς τελικός προορισμός είναι η Βασιλική του Saint Denis, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε τη γραμμή 13 του μετρό του Παρισιού για να φτάσετε στη Βασιλική.

Το εισιτήριο του Τραμ κοστίζει το ίδιο με ένα εισιτήριο απλής διαδρομής t+.

Ταξί στο Παρίσι

Το Παρίσι έχει πάνω από 20.000 ταξί στους δρόμους του 24 ώρες την ημέρα. Κανονικά δεν είναι δύσκολο να δεις ένα ταξί, εκτός από τα μεσάνυχτα.

Taxi Parisien | Τάξι στο Παρίσι
Taxi Parisien | Τάξι στο Παρίσι

Τα αδειοδοτημένα ταξί στο Παρίσι είναι κανονικά αυτοκίνητα με το σήμα «Taxi Parisien» στην οροφή. Μέσα θα πρέπει να έχουν μετρητή ναύλου ταξί και σήμα με αριθμό άδειας οδήγησης. Τα ταξί υποχρεούνται να σας μεταφέρουν στη διεύθυνση που ζητάτε. Ωστόσο, οι παριζιάνικοι οδηγοί ταξί είναι μερικές φορές γνωστοί για το ότι δεν σας μεταφέρουν στον προορισμό σας, εάν θεωρούν ότι το ταξίδι δεν είναι βολικό για αυτούς ή εάν έχετε πάρα πολλές αποσκευές, για παράδειγμα.

Τιμές ταξί στο Παρίσι

Ελάχιστος ναύλος: 2,60 €.

Τιμή ανά χιλιόμετρο από Δευτέρα έως Παρασκευή: 1,05 €

Τιμή ανά χιλιόμετρο από Δευτέρα έως Παρασκευή μετά τις 17:00, όλο το Σάββατο και την Κυριακή (10:00 – 17:00) 1,29 €

Τιμή ανά χιλιόμετρο την Κυριακή το βράδυ και τις επίσημες αργίες: 1,56 €

Επιπλέον χρέωση για τον τέταρτο επιβάτη: 3,20 €

Επιπλέον χρέωση ανά βαλίτσα (από τη δεύτερη βαλίτσα και μετά): 1,10 €

Για περίοδο αναμονής μίας ώρας: μεταξύ 30,33 € και 35,05 €

Η ελάχιστη χρέωση υπηρεσιών είναι ​6,20 € συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον χρεώσεων.

Τα ταξί δεν θα χρεώνουν επιπλέον για μεταφορά από ή προς το αεροδρόμιο Charles de Gaulle, το αεροδρόμιο Orly ή τους διαφορετικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Τα ταξί θα κοστίζουν πάντα το ίδιο, είτε καλέσετε ένα, είτε πηγαίνετε σε μια πιάτσα ταξί.

Ημερήσια ταρίφα : 10:00 – 17:00 , βραδινή ταρίφα: 17:00-10:00

Ενιαίος τηλεφωνικός αριθμός για όλες τις εταιρείες ταξί:  01 45 30 30 30

Paris Batobus

Το Batobus είναι ένα λεωφορείο που ταξιδεύει στον ποταμό Σηκουάνα, κάνοντας συχνά στάση στα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Θα μπορούσε κανείς να το πει «πλωτό τουριστικό λεωφορείο».

Batobus ένα πλωτό τουριστικό λεωφορείο που ταξιδεύει στον ποταμό Σηκουάνα
Batobus ένα πλωτό τουριστικό λεωφορείο που ταξιδεύει στον ποταμό Σηκουάνα

Το Batobus έχει τις ακόλουθες 9 στάσεις:

  1. Πύργος του Άιφελ

  2. Musée d'Orsay

  3. St Germain des Près

  4. Η Παναγία των Παρισίων

  5. Jardin des Plantes

  6. Hôtel de Ville

  7. Κινητές γρίλιες

  8. Ηλύσια Πεδία

  9. Beaugrenelle

Το batobus λειτουργεί πολύ παρόμοια με οποιοδήποτε τουριστικό λεωφορείο, μπορείτε να κάνετε hop-off και hop-on όσες φορές θέλετε και μπορείτε είτε να πάρετε ένα μονοήμερο ή διήμερο πάσο.

Δρομολόγια

Το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα του Batobus του Παρισιού εξαρτώνται από την εποχή του χρόνου:

Ιανουαρίου – τέλη Μαρτίου:

Δευτέρα – Πέμπτη: 10:00 – 17:00 (αναχωρεί κάθε 45 λεπτά)

Παρασκευή – Κυριακή: 10:00 – 19:00 (αναχωρεί κάθε 30 λεπτά)

Τέλη Μαρτίου – τέλη Απριλίου:

Δευτέρα – Πέμπτη: 10:00 – 19:00 (αναχωρεί κάθε 30 λεπτά)

Παρασκευή – Κυριακή: 10:00 – 19:00 (αναχωρεί κάθε 25 λεπτά)

 Τέλη Απριλίου – Σεπτεμβρίου:

Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 21:30 (αναχωρεί κάθε 20 λεπτά)

 Σεπτέμβριος – Νοέμβριος:

Δευτέρα – Πέμπτη: 10:00 – 19:00 (αναχωρεί κάθε 20 λεπτά)

Παρασκευή – Κυριακή: 10:00 – 19:00 (αναχωρεί κάθε 20 λεπτά)

 Νοέμβριος Δεκέμβριος:

Δευτέρα – Πέμπτη: 10:00 – 17:00 (αναχωρεί κάθε 45 λεπτά)

Παρασκευή – Κυριακή: 10:00 – 19:00 (αναχωρεί κάθε 45 λεπτά)

 Δεκέμβριος – Ιανουάριος:

Δευτέρα – Κυριακή: 10:00– 19:00 (αναχωρεί κάθε 25 λεπτά)

 

Τιμές Batobus

Ενήλικες: Εισιτήριο 1 ημέρας 17 €, Εισιτήριο 2 ημερών 19 €

Παιδιά (ηλικίες 3-15): Εισιτήριο 1 ημέρας 8€, Εισιτήριο 2 ημερών 10€

Ειδική τιμή* : Εισιτήριο 1 ημέρας 11€, Εισιτήριο 2 ημερών 13€

*Για όσους έχουν φοιτητικές κάρτες, Card Imagine R ή την ταξιδιωτική κάρτα Passe Navigo.

 Πού να αγοράσω το εισιτήριο;

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια 24 ή 48 ωρών σε οποιαδήποτε από τις στάσεις της διαδρομής ή να αγοράσετε εκ των προτέρων

 Εισιτήριο T+

Το εισιτήριο t+ είναι το όνομα που έχει στο εισιτήριο μιας διαδρομής στο Παρίσι. Με αυτό το εισιτήριο, ταξιδιώτες και επισκέπτες μπορούν να αλλάξουν και να χρησιμοποιήσουν πολλά κύρια μέσα μεταφοράς για 90 λεπτά.

 Συμπεριλαμβανομένης μεταφοράς το εισιτήριο T+ σάς δίνει πρόσβαση στα ακόλουθα μέσα μεταφοράς:

Με το εισιτήριο t+, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να ταξιδεύουν με το μετρό και το τρένο εξπρές RER (ζώνη 1), ή να συνδέσουν μια λεωφορειακή γραμμή με άλλη λεωφορειακή γραμμή ή με οποιοδήποτε τραμ (εκτός Τ4).

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες δεν θα μπορούν να αλλάξουν από το μετρό στο λεωφορείο ή να χρησιμοποιήσουν την ίδια γραμμή λεωφορείου δύο φορές χρησιμοποιώντας το εισιτήριο t+.

 Πού να αγοράσετε το εισιτήριο t+;

Τα εισιτήρια t+ μπορούν να αγοραστούν μεμονωμένα ή ως πακέτο με 10 εισιτήρια στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων στους σταθμούς του Μετρό και του σιδηροδρομικού σταθμού RER ή σε οποιοδήποτε λεωφορείο ή τραμ. Είναι δυνατή η αγορά εισιτηρίου t+ απευθείας από τον οδηγό του λεωφορείου. Ωστόσο, κοστίζει 0,20€ παραπάνω και δεν θα μπορείτε να αλλάξετε μεταφορικό μέσο με το ίδιο εισιτήριο.

t+ τιμές εισιτηρίων

Τύπος εισιτηρίου:  1 εισιτήριο 1,90 € - 10 εισιτήρια 18,60 €

Κατεβαστέ την εφαρμογή του rapt και αγοράστε online τα εισιτήρια σας για το Μετρό, το RER, το Orlybus, την Navigo

Paris Visite

Η ταξιδιωτική κάρτα Paris Visite επιτρέπει απεριόριστη χρήση του συστήματος μεταφορών στο Παρίσι: μετρό, λεωφορείο, RER, τραμ, Orlyval, Montmartrobus, Noctilien και τελεφερίκ της Μονμάρτρης.

Ταξιδιωτική κάρτα Paris Visite
Ταξιδιωτική κάρτα Paris Visite | Łukasz Pojezierski, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Το πάσο Paris Visite περιλαμβάνει ορισμένες εκπτώσεις για ορισμένα από τα αξιοθέατα του Παρισιού, όπως η Όπερα, μια κρουαζιέρα στα αξιοθέατα στον Σηκουάνα ή μια περιήγηση με λεωφορείο. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αγοράσουν ένα πάσο Visite στο Παρίσι για διαφορετικές περιόδους 1, 2, 3 ή 5 ημερών. Η περίοδος ισχύος ξεκινά τα μεσάνυχτα της πρώτης ημέρας και λήγει τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας. Στο πίσω μέρος της κάρτας πρέπει να γράψετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Το πάσο Paris Visite μπορεί να αγοραστεί για δύο διαφορετικές ζώνες: 1-3 και 1-5. Η πρώτη (ζώνη 1-3) είναι αρκετή για να περιηγηθείτε στο κέντρο του Παρισιού. Το δεύτερο (1-5) είναι χρήσιμο εάν πρέπει να πάτε στο αεροδρόμιο Orly, στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle ή στη Disneyland.

Τιμές Παρίσι Visite Travel Card

Ενήλικες Ζώνες 1-3: 1 ημέρας 12€, 2 ημέρες 19,50€, 3 ημέρες 26,65€, 5 ημέρες 38,35€

Ενήλικες Ζώνες 1-5: 1 ημέρας 25,25€, 2 ημέρες 38,35€, 3 ημέρες 53,75€, 5 ημέρες 65,80€

Παιδιά* Ζώνες 1-3: 1 ημέρας 6€, 2 ημέρες 9,75€, 3 ημέρες 13,30€, 5 ημέρες 19,15€

Παιδιά* Ζώνες 1-5: 1 ημέρας 12,60€, 2 ημέρες 19,15€, 3 ημέρες 26,85€, 5 ημέρες 32,90€ 

*Παιδιά (ηλικίας 4 έως 11 ετών)

Αξίζει τον κόπο;

Το Paris Visite είναι αρκετά ακριβό και αξίζει να το αγοράσετε μόνο εάν μένετε στο Παρίσι για μερικές μέρες, πηγαίνετε στη Disneyland ή εάν θέλετε να φτάσετε στο αεροδρόμιο με τη δημόσια συγκοινωνία. Εάν αυτή είναι η περίπτωσή σας, τότε συνιστούμε να αγοράσετε τις ζώνες 1-5 του Παρισιού Visite.

Πού να αγοράσετε το Paris Visite;

Η ταξιδιωτική κάρτα Paris Visite μπορεί να αγοραστεί σε οποιονδήποτε σταθμό του μετρό ή του RER. Μπορείτε επίσης να το αποκτήσετε στα αεροδρόμια και στα σημεία τουριστικών πληροφοριών της πόλης.

Passe Navigo

Το Passe Navigo είναι η κάρτα ταξιδιού που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Παρισιού και ο φθηνότερος τρόπος μετακίνησης στο Παρίσι. Οι ταξιδιώτες μπορούν είτε να αγοράσουν ένα εβδομαδιαίο πάσο είτε ένα μηνιαίο πάσο.

Passe Navigo | εβδομαδιαίο & μηνιαίο πάσο μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι
Passe Navigo | εβδομαδιαίο & μηνιαίο πάσο μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι | James Tamim, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Το Passe Navigo μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μετρό, το λεωφορείο, το RER, το τραμ, το Montmartrobus, το Noctilien και το τελεφερίκ της Μονμάρτρης. Αυτό το πάσο είναι μια ανέπαφη έξυπνη κάρτα που αγοράζεται με 5€ επιπλέον της κανονικής τιμής εβδομαδιαίου πάσου ή της μηνιαίας τιμής πάσου.

Οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται πλέον να επιλέγουν τις ζώνες στις οποίες θέλουν να ταξιδέψουν, καθώς ισχύει μόνο ένα Passe Navigo και για τις πέντε ζώνες. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle, το Orly ή τη Disneyland με την ταξιδιωτική τους κάρτα Passe Navigo.

Το Passe Navigo είναι μια φθηνότερη επιλογή εάν μένετε στο Παρίσι για περισσότερες από επτά ημέρες. Καθώς έχει κάποιους περιορισμούς που κάνουν πιο δύσκολη την χρήση του.

 Οι βασικοί περιορισμοί είναι ότι

Το Passe Navigo κοστίζει 5 € και δεν επιστρέφεται.

Θα χρειαστείτε μια φωτογραφία για να αποκτήσετε το πάσο

Το Weekly Passe Navigo ισχύει από Δευτέρα στις 12 π.μ. έως την Κυριακή 23:59.

Το Monthly Passe Navigo ισχύει από την πρώτη ημέρα του μήνα έως την τελευταία ημέρα του μήνα.

 

Πού μπορώ να αγοράσω το Passe Navigo;

Το Passe Navigo Découverte μπορεί να αγοραστεί σε οποιονδήποτε σταθμό του μετρό, σταθμούς RER και αεροδρόμια.

Τιμές Passe Navigo

Όλες οι ζώνες: Εβδομαδιαία 22,80€ , Μηνιαία 75,20€

*Το Passe Navigo δεν προσφέρει ειδικές τιμές για παιδιά.

Δείτε εδώ όλες τις επιλογές σας και εάν το επιθυμείτε αγοράστε την Passe Navigo εύκολα online

Καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στο Παρίσι (βάσει καιρού)

Πότε είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφτείτε το Παρίσι; Μάθετε για τους μέσους όρους καιρού και τις τέσσερις σεζόν, ώστε να αποφασίσετε σε ποια περίοδο θέλετε να επισκεφτείτε το Παρίσι.

Ως ένας από τους πιο ονειρεμένους προορισμούς στον κόσμο, το Παρίσι δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ. Το καλοκαίρι θα δείτε τον Σηκουάνα να πλαισιώνεται από ανθρώπους που απολαμβάνουν την πόλη με τις πιο ηλιόλουστες στιγμές της, ενώ οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα τον καθιστούν την ιδανική εποχή για να εξερευνήσετε μουσεία, γκαλερί και φιλόξενα καφέ. Όποτε πηγαίνετε, μπορείτε να απολαύσετε τα καλύτερα πράγματα στο Παρίσι, από ψώνια για την τελευταία λέξη της μόδας μέχρι να δείτε τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο. Αλλά αν θέλετε να βρείτε την τέλεια στιγμή για να δείτε την Πόλη του Φωτός, ακολουθήστε τον οδηγό μας για το πότε πρέπει να επισκεφθείτε.

Σημείωση του συντάκτη: Κατά τη διάρκεια του COVID-19, ελέγχετε τους πιο πρόσφατους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο Παρίσι πριν προγραμματίσετε οποιοδήποτε ταξίδι και ακολουθείτε πάντα τις κυβερνητικές συμβουλές υγείας. Τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν.

Υψηλή περίοδος: Ιούνιος έως Αύγουστος

Η καλύτερη στιγμή για χαλάρωση σε πάρκα και παραλίες

Το καλοκαίρι είναι η κύρια τουριστική περίοδος, παρόλο που αρκετές εταιρίες και μικρά μαγαζιά κλείνουν τον Αύγουστο καθώς είναι η εποχή των καλοκαιρινών αδειών των κατοίκων του Παρισιού. Όλο το χρόνο, θα βρείτε ντόπιους στις όχθες του Σηκουάνα, αλλά ποτέ πιο συχνά από τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια με ένα πικνίκ και ένα μπουκάλι κρασί. Ενώ ο καιρός θα είναι υπέροχος και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε τη διάσημη κουλτούρα των καφέ της πόλης, θα μοιράζεστε την Πόλη του Φωτός με πολλούς άλλους τουρίστες.

Φθινόπωρο στο Παρίσι
Φθινόπωρο στο Παρίσι

Μέση περίοδος : Απρίλιος έως Μάιος, Σεπτέμβριος έως Οκτώβριος

Η καλύτερη στιγμή για λίγο από όλα

Η άνοιξη (ειδικά ο Απρίλιος και ο Μάιος) και το φθινόπωρο (ιδιαίτερα ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος) είναι ιδανικά για να επισκεφθείτε το Παρίσι, καθώς η πολυκοσμία της πόλης θα είναι λιγότερη, αλλά ο καιρός θα είναι αρκετά καλός για να την απολαύσετε.

Την άνοιξη, τα άνθη δίνουν τη θέση τους στα φύλλα που πρασινίζουν τις δεντρόφυτες λεωφόρους της πόλης, τα ανθισμένα παράθυρα παίρνουν χρώμα στις προσόψεις του Παρισιού και τα ανθοπωλεία ξεχειλίζουν από αρωματικά άνθη. Οι τοπικές λαϊκές αγορές είναι ιδανικές για να μαζέψετε υλικά για να κάνετε ένα πικνίκ: οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ζεστές για να απολαύσετε τα πάρκα και τους κήπους του Παρισιού, καθώς και του πιο δημοφιλούς πάρκου της πόλης, του Jardin du Luxembourg, και τα μικρά πάρκα που έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος των όχθεων του ποταμού τα γνωστά πλέον Parc Rives de Seine τα οποία ήταν πρώην δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας οι οποίοι μετατράπηκαν σε πάρκα στη δεξιά και την αριστερή όχθη.

Χαμηλή περίοδος: Νοέμβριος έως Φεβρουάριος

Η καλύτερη στιγμή για ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν οικονομικά

Τα αξιοθέατα είναι πιο ήσυχα και οι τιμές χαμηλότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθιστώντας τον ιδανικό χρόνο για ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν οικονομικότερα χωρίς να θυσιάσουν όλα όσα κάνουν το Παρίσι υπέροχο. Ενώ ο καιρός είναι κυρίως βροχερός και ψυχρός, το χιόνι είναι αρκετά σπάνιο. Ωστόσο, τον χειμώνα, τα παγοδρόμια εξακολουθούν να εμφανίζονται σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πραγματικά γραφικών σημείων, όπως η πανοραμική ταράτσα του Galeries Lafayette. Το πατινάζ είναι συνήθως δωρεάν, με χρέωση για ενοικίαση εξοπλισμού. Τον Δεκέμβριο, η πόλη θα φωτιστεί με χριστουγεννιάτικα δέντρα και όμορφα διακοσμημένες βιτρίνες, καθιστώντας την έναν πολύ μαγικό μήνα.

Καιρός στο Παρίσι 

Το Παρίσι έχει κυρίως ήπιο καιρό. Οι μέσες ημερήσιες υψηλές κυμαίνονται από 8°C το χειμώνα έως 25°C το καλοκαίρι. Το υπερβολικό κρύο ή η ζέστη είναι αρκετά σπάνια, αλλά η βροχή δεν είναι. Στο Παρίσι, οι ελαφριές βροχές μπορούν να έρχονται και να φεύγουν γρήγορα όλη την ημέρα. Για να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι είδους καιρό μπορείτε να περιμένετε στο ταξίδι σας στην Πόλη του Φωτός, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα, ο οποίος παραθέτει τις μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες και τις ημέρες βροχόπτωσης της πόλης.

Μέσες ετήσιες θερμοκρασίες ανά μήνα

Τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα στο Παρίσι

Είτε ο ήλιος αστράφτει στις βεράντες των καφέ της Boulevard Saint-Germain, είτε οι μελαγχολικές ομίχλες του ποταμού Σηκουάνα καλύπτουν τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, το Παρίσι έχει έναν τρόπο να συναρπάζει τους επισκέπτες. Ο έρωτας μπορεί να ξεκινήσει με μια πρώτη ματιά στον Πύργο του Άιφελ και στη συνέχεια να συνεχίσει με βόλτες στις φαρδιές δεντρόφυτες λεωφόρους και σε πλούσιους επίσημους κήπους.

Οι επισκέπτες παρασύρονται από την ομορφιά της πόλης. Κάθε γειτονιά αποκαλύπτει τη δική της ξεχωριστή γοητεία. Το Καρτιέ Λατέν είναι ένας μαγευτικός λαβύρινθος από μεσαιωνικούς πεζόδρομους και στενά σοκάκια. Τα μοντέρνα Champs-Élysées σφύζουν από ενέργεια και ένταση. Έξω από το κέντρο του Παρισιού, η Μονμάρτρη γεμίζει με τη γοητεία του παλιού χωριού και επιδεικνύει το μποέμικο παρελθόν της.

Αφού δουν τα μουσεία και τα μνημεία, οι τουρίστες θα πρέπει να αναζητήσουν μικρές εκπλήξεις, όπως οικογενειακά εστιατόρια με χειρόγραφα μενού. Πλακόστρωτα σοκάκια γεμάτα γραφικές μπουτίκ, απομονωμένες πλατείες στολισμένες με τρεχούμενα σιντριβάνια και κομψά σαλόνια για να απολαύσετε το τσάι σας, όπου τα κομψά γλυκά που μοιάζουν με κοσμήματα παραπέμπουν σε θήκες ζαχαροπλαστικής.

Σε κάθε κρυφή γωνιά και σε όλα τα διάσημα αξιοθέατα, το Παρίσι μπορεί να εμπνεύσει ένα πάθος για ζωή.

Ανακαλύψτε τι κάνει την πόλη τόσο δελεαστική και μάθετε για τα συναρπαστικά μέρη που πρέπει να εξερευνήσετε με τη λίστα μας με τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα.

Σημείωση: Ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν προσωρινά λόγω πρόσφατων παγκόσμιων προβλημάτων υγείας και ασφάλειας

1. Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel) κατατάσσεται ψηλά στη λίστα με τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε στη Γαλλία και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η κατασκευή απορρίφθηκε ως τέρας όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Ο εμβληματικός πύργος σχεδιάστηκε από τον Alexandre-Gustave Eiffel για την Έκθεση του Παρισιού το 1889, που σηματοδότησε την εκατονταετηρίδα της Γαλλικής Επανάστασης.

Πύργος του Άιφελ
Πύργος του Άιφελ

 Ο πύργος αποτελείται από 18.000 στιβαρά σιδερένια τμήματα (που ζυγίζουν πάνω από 10.000 τόνους) που συγκρατούνται μεταξύ τους με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια. Αυτή η καινοτόμος κατασκευή θεωρείται πλέον αριστοτεχνικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα και είναι το πιο εμβληματικό αξιοθέατο στο Παρίσι. Έχοντας φτάσει τα 324 μέτρα ύψος, ο πύργος ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μέχρι την ανέγερση του Empire State Building.

 Για τους πρώτους επισκέπτες, η θέαση του Πύργου του Άιφελ είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Κατά την άφιξη στην Εσπλανάδα (όπου βρίσκεται το Γραφείο Πληροφοριών), η θέα των τεσσάρων τεράστιων πυλώνων που στηρίζουν αυτό το μνημείο 10.100 τόνων αφήνει πολλούς δέος.

Για να φτάσετε στο πρώτο επίπεδο (στα 57 μέτρα) απαιτείται βόλτα με ασανσέρ ή περπάτημα στα 360 σκαλοπάτια. Αυτό το επίπεδο διαθέτει δημόσιες τουαλέτες, κατάστημα με είδη δώρωνκαφετέριαεστιατόριο μπρασερί και υπαίθριο χώρο για να θαυμάσετε τη θέα.

Το δεύτερο επίπεδο (στα 115 μέτρα) του Πύργου του Άιφελ επιτυγχάνεται από το πρώτο επίπεδο με μια σκάλα 344 επιπλέον σκαλοπατιών ή μια βόλτα με ασανσέρ. Αυτό το επίπεδο έχει παρόμοιες ανέσεις με το πρώτο επίπεδο, εκτός από το ότι οι πλατφόρμες θέασης προσφέρουν μια προοπτική σε περισσότερα από τα μνημεία του Παρισιού (όπως η Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο και η Βασιλική της Sacré-Coeur), και αυτό το επίπεδο έχει εξαιρετικό φαγητό εστιατόριο.

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin γαστρονομικό εστιατόριο, Le Jules Verne, προσφέρει εκλεκτά γεύματα εκλεπτυσμένης σύγχρονης γαλλικής κουζίνας σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον. Οι τραπεζαρίες του εστιατορίου διαθέτουν μεγάλα παράθυρα, τα οποία προσφέρουν εξαιρετική θέα στο Παρίσι από ψηλά.

Για να φτάσετε στο ανώτερο επίπεδο, στο ιλιγγιώδες υψόμετρο των 276 μέτρων, απαιτείται μια συναρπαστική βόλτα με το ασανσέρ από το δεύτερο επίπεδο. Η επίσκεψη στο κορυφαίο επίπεδο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παρίσι.

Οι τουρίστες θα θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο τραβώντας φωτογραφίες από το πιο εμβληματικό μνημείο του Παρισιού. Είτε από τους Jardins du Trocadéro (σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον ποταμό Σηκουάνα) είτε από το Parc du Champ de Mars (το γρασίδι μπροστά από τον πύργο), υπάρχει ακριβώς η σωστή απόσταση για τέλειες φωτογραφίες.

Διεύθυνση: Tour Eiffel, Champ de Mars, 75007 Παρίσι (Μετρό: Bir-Hakeim, Trocadéro, Iéna ή σταθμός Passy)

Επίσημος ιστότοπος: https://www.toureiffel.paris/en

2. Musée du Louvre

Ένα πολυτελές παλάτι που κάποτε ήταν το σπίτι των βασιλιάδων της Γαλλίας, το Λούβρο είναι το πιο σημαντικό από τα κορυφαία μουσεία του Παρισιού. Οι επισκέπτες μπαίνουν στο μουσείο στην αυλή του παλατιού στη γυάλινη πυραμίδα (σχεδιασμένο από τον Leoh Ming Pei το 1917). Το Λούβρο εκθέτει 35.000 έργα τέχνης (πολλά θεωρούνται αριστουργήματα) – από αρχαιότητες μέχρι ευρωπαϊκούς πίνακες του 15ου έως του 19ου αιώνα.

Μουσείο του Λούβρο
Μουσείο του Λούβρο

Είναι αδύνατο να τα δεις όλα σε μια επίσκεψη, αλλά οι τουρίστες μπορούν να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη γκαλερί, όπως κλασική γλυπτικήιταλική τέχνη της Αναγέννησης ή γαλλικούς πίνακες του 17ου αιώνα ή να κάνουν μια αυτοξενάγηση για να δουν τα κυριότερα σημεία του Μουσείου του Λούβρου.

 Το πιο διάσημο κομμάτι είναι η Mona Lisa ή La Gioconda (ή La Joconde στα γαλλικά) ζωγραφισμένη από τον Leonardo da Vinci το 1503-1505. Πολλοί τουρίστες περνούν από το μουσείο μόνο και μόνο για να ρίξουν μια ματιά σε αυτό το μοναδικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα έργα τέχνης που πρέπει να δείτε για να θαυμάσετε ακόμα κι αν ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Ανάμεσα στα κορυφαία σημεία του Λούβρο είναι το αρχαίο γλυπτό της Αφροδίτης της Μήλου. Η μνημειώδης νίκη της Σαμοθράκης της ελληνιστικής περιόδου. ο τεράστιος πίνακας του γάμου στην Κάνα του Βερονέζε (1563). Η Νεαρή Κυρία του Μποτιτσέλι με την Αφροδίτη και την τοιχογραφία της Χάριτος. και Liberty Leading the People (1831) του Eugène Delacroix, που απεικονίζει την παρισινή εξέγερση του Ιουλίου 1830.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια επίσκεψη στο Λούβρο, οι τουρίστες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια ξενάγηση. Το Μουσείο του Λούβρου Skip the Line Tour οδηγεί τους συμμετέχοντες κατευθείαν στα πιο διάσημα έργα τέχνης του μουσείου, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Μόνα Λίζα. Σε αυτή την τρίωρη περιήγηση, ένας ξεναγός (ο οποίος είναι ιστορικός τέχνης) παρέχει σε βάθος σχολιασμό για τα αριστουργήματα.

Το Λούβρο περιβάλλεται από τη μία πλευρά από τον Jardin des Tuileries, ένα από τα ομορφότερα πάρκα του Παρισιού. Ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου André Le Nôtre δημιούργησε τους κήπους Tuileries στο επίσημο γαλλικό στυλ του 17ου αιώνα, με τέλεια περιποιημένα δέντρα, αγάλματα και μονοπάτια. Παγκάκια πάρκων και καφέ-εστιατόρια με υπαίθρια καθίσματα προσκαλούν τους επισκέπτες να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το τοπίο.

Διεύθυνση: Musée du Louvre, Rue de Rivoli, 75001 Paris (Μετρό: Palais-Royal Musée du Louvre ή σταθμός Pyramides)

Επίσημος ιστότοπος: https://www.louvre.fr/en

3. Cathedrale Notre-Dame de Paris (Παναγία των Παρισίων)

Η Notre-Dame βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού στο Île-de-la-Cité, δίπλα στο Καρτιέ Λατέν. Ένα νησί στον ποταμό Σηκουάνα, το Île-de-la-Cité είναι το ιστορικό και γεωγραφικό κέντρο του Παρισιού. Σε αυτό το μικρό οικόπεδο, οι Ρωμαίοι έχτισαν την Γάλλο-Ρωμαϊκή πόλη Lutetia, και από τον 6ο αιώνα έως τον 14ο αιώνα, οι βασιλιάδες της Γαλλίας διέμεναν εδώ.

Καθεδρικός Ναός Notre-Dame de Paris
Καθεδρικός Ναός Notre-Dame de Paris

Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων ιδρύθηκε το 1163 από τον βασιλιά Λουδοβίκο IX (Saint Louis) και τον επίσκοπο Maurice de Sully και η κατασκευή διήρκεσε περισσότερα από 150 χρόνια. Ο καθεδρικός ναός δημιουργήθηκε αρχικά σε πρώιμο γοτθικό ρυθμό, ενώ μεταγενέστερες προσθήκες (το δυτικό μέτωπο και ο σηκός) δείχνουν τη μετάβαση στο υψηλό γοτθικό ρυθμό.

Αυτό το εντυπωσιακό μεσαιωνικό μνημείο είναι ένας θρίαμβος της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Οι τουρίστες εντυπωσιάζονται αμέσως από το διακοσμητικό σχέδιο της πρόσοψης, με την αφθονία των γλυπτών και των γαργκόιλ, ενώ περίτεχνα ιπτάμενα στηρίγματα παρέχουν δομική ακεραιότητα για το τεράστιο κτίριο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στην Πινακοθήκη των Βασιλέων πάνω από την πόρτα στην περίτεχνα λεπτομερή δυτική πρόσοψη, σειρές από 28 περίπλοκα σκαλιστές μορφές αποκαλύπτουν παραστάσεις των Γάλλων βασιλιάδων, από τον Childebert έως τον Philippe Auguste. Αφού θαυμάσετε τη διακοσμητική πόρτα, μπείτε στο ιερό για να απολαύσετε το μεγαλείο αυτού του απέραντου θολωτού χώρου. Το ιερό φαίνεται σχεδόν ατελείωτο και γνέφει τους επισκέπτες με το φως των κεριών που τρεμοπαίζουν. Το εσωτερικό φωτίζεται από υπέροχα βιτρό. Το πιο αξιοσημείωτο παράθυρο είναι το τριαντάφυλλο στο βόρειο εγκάρσιο τμήμα. Αυτό το εκπληκτικό έργο τέχνης περιλαμβάνει 80 σκηνές της Παλαιάς Διαθήκης με επίκεντρο την Παναγία.

 Σημείωση: Μια μεγάλη πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019 προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον καθεδρικό ναό: Η μεσαιωνική στέγη και το κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα κατέρρευσαν. Το μέγεθος της ζημιάς ακόμη εκτιμάται. Αυτή τη στιγμή, το εσωτερικό είναι κλειστό για το κοινό.

 Ένα έργο σταθεροποίησης και επισκευής της δομής βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πόλη σχεδιάζει να ανοικοδομήσει τον καθεδρικό ναό και να τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάστασή του. Η επαναλειτουργία αναμένεται να γίνει το 2024. Μέχρι την επαναλειτουργία, η εκκλησία της Notre-Dame de Paris θα τελέσει Λειτουργία στο Eglise Saint-Germain l'Auxerrois (2 Place du Louvre) στο 1ο διαμέρισμα.

Διεύθυνση: Cathédrale Notre-Dame de Paris, 6 Parvis Notre-Dame - Place Jean-Paul II, 75004 Παρίσι (Μετρό: Cité ή σταθμός Saint-Michel Notre-Dame)

4. Avenue des Champs-Élysées

Η πιο μνημειώδης λεωφόρος στο Παρίσι ήταν ένα έρημο λιβάδι μέχρι τον 17ο αιώνα, όταν διαμορφώθηκε από τον André Le Nôtre. Έναν αιώνα αργότερα, ο Παριζιάνος πολεοδόμος Baron Haussmann σχεδίασε τα κομψά κτίρια της λεωφόρου. Τα Ηλύσια Πεδία χωρίζονται σε δύο μέρη με το Rond-Point des Champs-Élysées ως διασταύρωση.

Η πιο μνημειώδης λεωφόρος στο Παρίσι | Champs-Élysées
Η πιο μνημειώδης λεωφόρος στο Παρίσι | Champs-Élysées

Το κάτω μέρος των Ηλυσίων Πεδίων, που συνορεύει με την Place du Concorde, περιλαμβάνει ένα ευρύχωρο πάρκο, τον Κήπο των Ηλυσίων Πεδίων και το μουσείο καλών τεχνών Petit Palais. Το πάνω μέρος, που εκτείνεται μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου, περιβάλλεται από πολυτελή καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα. Αυτή η πολυσύχναστη περιοχή προσελκύει πολλούς τουρίστες και είναι τόπος συγκέντρωσης Παριζιάνων.

Τα Ηλύσια Πεδία είναι διάσημα για τα καταξιωμένα καταστήματά τους, όπως το Maison Ladurée ένα ζαχαροπλαστείο που φημίζεται για το σαλόνι τσαγιού του 18ου αιώνα και τα νόστιμα αρτοσκευάσματα (η σπεσιαλιτέ τους είναι τα "μακαρόν") και ο πολυτελής σχεδιαστής μπουτίκ όπως η Tiffany & Co. (62 Avenue des Champs-Élysées), Louis-Vuitton (101 Avenue des Champs-Elysées) και Cartier (154 Avenue des Champs-Élysées).

 Για εκλεκτό φαγητό, οι κορυφαίες επιλογές είναι το θρυλικό εστιατόριο "Brasserie Du Luxe" και το ξενοδοχείο Le Fouquet's (99 Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων) και το κομψό γαστρονομικό εστιατόριο L ‘Atelier Étoile de Joël Robuchon (133 Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων), που έχει ένα αστέρι Michelin.

 Αν και τα Ηλύσια Πεδία έχουν μια εικόνα φινέτσας, υπάρχουν πολλά οικονομικά μέρη που απευθύνονται σε τουρίστες και φοιτητές με χαμηλό προϋπολογισμό, όπως το κατάστημα παιχνιδιών Disney, το κατάστημα ρούχων H&M, τα Starbucks, τα Quick, τα Burger King και τα McDonald's.

Διεύθυνση: Champs-Elysées, 75008 Παρίσι (Μετρό: Champs-Élysées Clemenceau για να επισκεφθείτε τους Jardin des Champs-Élysées και Petit Palais, σταθμός Franklin d. Roosevelt για το Laduree, σταθμός George V για την κύρια εμπορική περιοχή).

5. Musée d'Orsay

Το Musée d'Orsay παρουσιάζει μια υπέροχη συλλογή τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα (που δημιουργήθηκε από το 1848 έως το 1914) στον ανακαινισμένο Gare d'Orsay. Αυτός ο σιδηροδρομικός σταθμός Belle Epoque χτίστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900.

Musée d'Orsay
Musée d'Orsay

Μερικοί από τους πιο αγαπημένους πίνακες στον κόσμο εκτίθενται στις ευρύχωρες γκαλερί του μουσείου. Το Μουσείο Orsay είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε στο Παρίσι για να δείτε μια επισκόπηση της ιστορίας της τέχνης του ιμπρεσιονισμού – από τις απαλές πινελιές του Μονέ μέχρι τις άγριες, πολύχρωμες σκηνές του Γκογκέν.

Η συλλογή αντιπροσωπεύει το έργο όλων των δασκάλων του ιμπρεσιονισμού. Οι καλλιτέχνες ποικίλλουν από τους κλασικούς ιμπρεσιονιστές δεξιοτέχνες Edgar DegasEdouard ManetClaude Monet και Pierre-August Renoir μέχρι μεταϊμπρεσιονιστές καλλιτέχνες όπως ο Pierre Bonnard, ο Paul Cézanne και ο Vincent van Gogh, οι Pointillists (Georges Seurat, Paul Signac), και Μποέμ καλλιτέχνες.

Μερικά από τα πιο διάσημα κομμάτια του μουσείου περιλαμβάνουν το The Magpie του Claude Monet, το Gare Saint-Lazare, το Poppy Field και το Lncheon on the Grass. Η αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ βαν Γκογκ και η Έναστρη Νύχτα. και ο Χορός του Ρενουάρ στο Μουλέν ντε λα Γκαλέτ, που απεικονίζει μια σκηνή εορταστικού πάρτι στη Μονμάρτρη.

Το μουσείο διαθέτει επίσης ένα βιβλιοπωλείο και ένα κατάστημα με είδη δώρων, δύο καφέ και ένα εκλεκτό εστιατόριο, το οποίο αξίζει τον κόπο. Παλαιότερα το Hôtel d'Orsay (ένα πολυτελές ξενοδοχείο εντός του αρχικού Gare d'Orsay) και καταχωρισμένο ως Ιστορικό Μνημείο, το εστιατόριο του μουσείου διαθέτει επιχρυσωμένες οροφές και αστραφτερούς πολυελαίους.

Διεύθυνση: Musée d'Orsay, 1 Rue de la Légion d'Honneur, 75007 Παρίσι (Μετρό: Musée d'Orsay, Assemblée Nationale ή σταθμός Solférino)

Επίσημος ιστότοπος: https://www.musee-orsay.fr/en/

6. Palais Garnier, Opéra National de Paris

Με εντολή του Ναπολέοντα Γ' το 1860, η Όπερα Palais Garnier σχεδιάστηκε από τον Charles Garnier σε ένα πληθωρικό μπαρόκ στυλ. Ο Garnier εργάστηκε ακούραστα για το έργο για πάνω από μια δεκαετία, από το 1862 έως το 1875. Σήμερα, το πολυτελές μνημείο είναι σύμβολο του αυτοκρατορικού καθεστώτος του Ναπολέοντα.

Palais Garnier | Opéra National de Paris
Palais Garnier | Opéra National de Paris

 Η πρόσοψη διαθέτει κλασικές στήλες και οκτώ γλυπτά που αντιπροσωπεύουν αλληγορικές φιγούρες: ΠοίησηΜουσική, Ειδύλλιο, Απαγγελία, Τραγούδι, Δράμα και Χορό. Η χαγιάτι απεικονίζει προτομές συνθετών, συμπεριλαμβανομένων των ΡοσίνιΜπετόβεν και Μότσαρτ, ενώ ο τρούλος καλύπτεται από ένα άγαλμα του Απόλλωνα με αλληγορικές μορφές ποίησης και μουσικής.

Με την είσοδό τους στο κτίριο, οι επισκέπτες μένουν έκθαμβοι από το πλούσιο εσωτερικό των 11.000 τετραγωνικών μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου του κτιρίου είναι αφιερωμένο στο μεγάλο φουαγιέ με το υπέροχο Grand Escalier, μαρμάρινη σκάλα εισόδου, που κοσμείται από περίτεχνα επιχρυσωμένα φωτιστικά.

Το αμφιθέατρο έχει μια οικεία αίσθηση, αν και μπορεί να φιλοξενήσει 2.105 άτομα στα βελούδινα κόκκινα βελούδινα καθίσματα του. Επιχρυσωμένα μπαλκόνια, ένας τεράστιος κρυστάλλινος πολυέλαιος και μια ζωγραφική οροφής Chagall προσθέτουν στο θαυμασμό του θεάτρου, δημιουργώντας το τέλειο δραματικό σκηνικό για πολιτιστικές παραστάσεις.

Για τους επισκέπτες που αναζητούν πράγματα να κάνουν τη νύχτα στο Παρίσι, η Opéra Garnier φιλοξενεί ένα διάσημο ημερολόγιο εκδηλώσεων. Εκτός από την όπερα, υπάρχουν παραστάσεις μπαλέτουσυναυλίες κλασικής μουσικής και γκαλά εκδηλώσεις. Η παρακολούθηση μιας παράστασης είναι ένας υπέροχος τρόπος για να δείτε το εσωτερικό του κτιρίου και να απολαύσετε μια λαμπερή βραδιά. Μια άλλη επιλογή είναι να επισκεφθείτε (απαιτείται εισιτήριο εισόδου) ή να κάνετε μια ξενάγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Bibliotèchque-Musée de l'Opera (Βιβλιοθήκη-Μουσείο της Όπερας) που βρίσκεται μέσα στο κτίριο περιέχει αρχεία τριών αιώνων, καθώς και εκθέματα αφιερωμένα στην τέχνη της όπερας. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει σχέδια κοστουμιών και σκηνικών, μακέτες σε κλίμακα και πίνακες του κτηρίου.

Το Opera House διαθέτει επίσης μια μπουτίκ που πουλά βιβλία και αναμνηστικά που σχετίζονται με την όπερα. Οι γνώστες του εκλεκτού φαγητού θα χαρούν να ανακαλύψουν το CoCo, ένα κομψό εστιατόριο στην Όπερα (η είσοδος είναι στην Place Jacques-Rouché) που σερβίρει εκλεπτυσμένη σύγχρονη κουζίνα παρασκευασμένη από εποχικά υλικά.

Διεύθυνση: Palais Garnier, Place de l'Opéra, 8 Rue Scribe (στο Auber) 75009 Παρίσι (Μετρό: Opéra, Chaussée d'Antin-La Fayette ή σταθμός Havre-Caumartin)

Επίσημος ιστότοπος: https://www.operadeparis.fr/en/

7. Place de la Concorde

Δημιουργήθηκε μεταξύ 1755 και 1775 από τον αρχιτέκτονα του βασιλιά Λουδοβίκου XV, αυτή η εντυπωσιακή οκταγωνική πλατεία βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού του 18ου αιώνα. Με τις μεγαλειώδεις διαστάσεις της, η Place de la Concorde είναι μια από τις πιο ελκυστικές πλατείες της πόλης. Ήταν η σκηνή πολλών βασικών ιστορικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης του βασιλιά Λουδοβίκου XVI, και ήταν μέρος της θριαμβευτικής διαδρομής του Ναπολέοντα.

Place de la Concorde
Place de la Concorde

 Η πλατεία προσφέρει συγκλονιστική θέα στη θριαμβευτική διαδρομή προς την Αψίδα του Θριάμβου και την Άμυνα, και προς το Λούβρο, καθώς και προς τη Μαντλέν και το Παλαί-Μπουρμπόν. Στο κέντρο βρίσκεται ένας αιγυπτιακός οβελίσκος, τον οποίο παρουσίασε στον Κάρολο Χ ο Αντιβασιλέας της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχει μια ρόδα λούνα παρκ εδώ.

Η Place de la Concorde είναι μια πολυσύχναστη διασταύρωση με μεγάλη κίνηση, που κυκλοφορεί με υψηλές ταχύτητες. Οι Γάλλοι οδηγοί δεν δίνουν πάντα σημασία στους πεζούς, επομένως οι τουρίστες πρέπει να φροντίζουν να προσεχουν στο δρόμο!

Για να φτάσετε στην Place de la Concorde, περπατήστε από το Λούβρο μέσω του Jardin du Tuileries ή της Rue du Rivoli ή ακολουθήστε το Quai κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Εναλλακτικά, πάρτε το μετρό προς τον σταθμό Concorde.

8. Arc de Triomphe (Αψίδα του Θριάμβου)

Η Αψίδα του Θριάμβου είναι αφιερωμένη στους στρατιώτες που πολέμησαν στους γαλλικούς στρατούς της Επανάστασης και της Πρώτης Αυτοκρατορίας (Ναπολεόντειοι Πόλεμοι). Ο Ναπολέων ανέθεσε την κατασκευή αυτού του πανίσχυρου οικοδομήματος το 1806, αλλά δεν έζησε μέχρι να δει την ολοκλήρωσή του το 1836.

Αψίδα του Θριάμβου
Αψίδα του Θριάμβου

Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Jean François Chalgrin, ο οποίος εμπνεύστηκε από την Αψίδα του Τίτου στη Ρώμη, η τεράστια αψίδα ύψους 50 μέτρων διαθέτει ανάγλυφα με φιγούρες μεγαλύτερες από το φυσικό μέγεθος, που απεικονίζουν την αναχώρηση, τις νίκες και την ένδοξη επιστροφή των Γάλλων στρατιωτών.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το ανάγλυφο του François Rude στην πλευρά που βλέπει τα Ηλύσια Πεδία: Αναχώρηση των εθελοντών του 1792, γνωστή και ως The Marseillaise, που απεικονίζει τα στρατεύματα με επικεφαλής το φτερωτό πνεύμα της Ελευθερίας. Στην εσωτερική επιφάνεια της αψίδας υπάρχουν τα ονόματα περισσότερων από 660 στρατηγών και περισσότερων από εκατό μαχών.

Από την κορυφή του μνημείου, μια πλατφόρμα θέασης προσφέρει πανοραμική θέα στις 12 λεωφόρους που εκπέμπονται από την Place de l ‘Etoile, συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής από τα Ηλύσια Πεδία προς την Place de la Concorde και το Λούβρο. Μπορείτε να δείτε μέχρι τη La Défense, τη Μονμάρτρη και τον Πύργο του Άιφελ.

Στους πρόποδες της Αψίδας του Θριάμβου βρίσκεται ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη, αφιερωμένος το 1921 ως μνημείο σε έναν ανώνυμο στρατιώτη (σύμβολο των πολλών άλλων άγνωστων στρατιωτών που πέθαναν γενναία για τη χώρα τους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς ποτέ να λάβουν αναγνώριση).

Η Φλόγα της Μνήμης άναψε στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 11 Νοεμβρίου 1923 και από τότε δεν έχει σβήσει ποτέ. Κάθε απόγευμα στις 18:30, λαμβάνει χώρα ένα τελετουργικό για να αναζωπυρωθεί η μνημειακή φλόγα στον τάφο.

Σήμερα, στην Αψίδα του Θριάμβου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμήν των εθνικών εορτών, συμπεριλαμβανομένης της τελετής της 11ης Νοεμβρίου (επέτειος της ανακωχής του 1918) στη μνήμη όσων χάθηκαν στον πόλεμο. την 8η Μαΐου Fête de la Victoire (Ημέρα της Νίκης) που γιορτάζει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση από τη ναζιστική κατοχή· καθώς και εορταστικές εκδηλώσεις για την 14η Ιουλίου (Ημέρα της Βαστίλης).

 Το προσωπικό του μνημείου παρέχει ξεναγήσεις στα γαλλικά κάθε μέρα στις 10:30 αυτές οι εκδρομές περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου εισόδου. Οι τουρίστες θα εκτιμήσουν το κατάστημα δώρων και το βιβλιοπωλείο στην Αψίδα του Θριάμβου. Για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα και μικρά παιδιά, υπάρχει ανελκυστήρας για πρόσβαση στην πλατφόρμα προβολής. Διαφορετικά, οι επισκέπτες πρέπει να ανέβουν τις σκάλες.

Διεύθυνση: Arc de Triomphe, Place Charles de Gaulle, 75008 Παρίσι (Μετρό: Charles de Gaulle-Etoile, Kléber ή σταθμός Αργεντινής)

9. Κρουαζιέρες στον ποταμό Σηκουάνα

Μια κρουαζιέρα με σκάφος κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο του Παρισιού. Οι κρουαζιέρες στον ποταμό Σηκουάνα επιτρέπουν στους τουρίστες να δουν τα αξιοθέατα από διαφορετική οπτική γωνία. Οι γέφυρες του ποταμού Σηκουάνα, ο Πύργος του Άιφελ, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων και το Μουσείο του Λούβρου φαίνονται εκπληκτικά από την άποψη ενός ποταμόπλοιου.

No machine-readable author provided. David.Monniaux assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ενώ μια ημερήσια κρουαζιέρα επιτρέπει στους τουρίστες να απολαύσουν μια διαφορετική οπτική των μνημείων που φωτίζονται από τον ήλιο. Η πιο ρομαντική εμπειρία είναι μια βραδινή κρουαζιέρα, μετά τη δύση του ηλίου, τα αξιοθέατα της πόλης φωτίζονται, κάτι που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο θέαμα και κάπως έτσι η πόλη φαίνεται πιο μαγική.

Για μια κρουαζιέρα που περιλαμβάνει δείπνο, δοκιμάστε το γκουρμέ δείπνο του ποταμού Σηκουάνα Bateaux Parisiens & Sightseeing Cruise. Αυτή η πολυτελής κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο αναχωρεί από το Port de la Bourdonnais (κοντά στον Πύργο του Άιφελ) και οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα γκουρμέ γεύμα τριών πιάτων.

10. Μουσικές Συναυλίες στο Sainte-Chapelle

Το Sainte-Chapelle χρησιμοποιείται σπάνια για μαζικές εκδηλώσεις, αλλά συχνά χρησιμεύει ως χώρος για μουσικές συναυλίες. Η ακρόαση χορωδίας ή παράστασης κλασικής μουσικής σε αυτόν τον χώρο είναι μια εμπνευσμένη πνευματική εμπειρία. Το Sainte-Chapelle θεωρείται ένα σπάνιο κόσμημα μεταξύ των μεσαιωνικών οίκων λατρείας και είναι σίγουρα μια από τις πιο εξαίσιες εκκλησίες του Παρισιού.

Sainte-Chapelle
Sainte-Chapelle | Didier B (Sam67fr), CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Αυτό το αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής Rayonnant χτίστηκε από το 1242 έως το 1248 για τον βασιλιά Λουδοβίκο IX (Saint Louis) για να φιλοξενήσει τα πολύτιμα κειμήλια που είχε αποκτήσει από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα. Ο βωμός εκθέτει ένα λείψανο του Στεφάνου των Αγκαθιών.

Το παρεκκλήσι φημίζεται για τα εντυπωσιακά βιτρό του που κόβουν την ανάσα, που δίνουν στο ιερό μια γαλήνια αύρα. Το παρεκκλήσι έχει 15 βιτρό παράθυρα (που καλύπτουν 600 τετραγωνικά μέτρα) που απεικονίζουν πάνω από 1.000 σκηνές από τη Βίβλο, τόσο της Παλαιάς Διαθήκης όσο και της Καινής Διαθήκης. Τα χρώματα και το φως συμβολίζουν τη θεότητα και την Ουράνια Ιερουσαλήμ.

Χρησιμοποιείται μόνο για εκκλησιαστικές λειτουργίες σε σπάνιες περιπτώσεις, το Sainte-Chapelle είναι ανοιχτό στο κοινό ως μουσείο (απαιτούνται εισιτήρια εισόδου). Με επιπλέον χρέωση, οι μαγνητοφωνημένοι οδηγοί (διαθέσιμοι στα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ιαπωνικά) παρέχουν μια ώρα χρήσιμων πληροφοριών για να βοηθήσουν τους επισκέπτες να εκτιμήσουν την τέχνη, την αρχιτεκτονική και την ιστορία του Sainte-Chapelle.

Για όσους απολαμβάνουν την κλασική μουσική, το Sainte-Chapelle είναι ένας μαγικός χώρος για συναυλίες. Στην ιριδίζουσα λάμψη αυτού του ένδοξου ιερού, οι παραστάσεις μπαρόκ μουσικής δωματίου, ιερής μουσικής ή χριστουγεννιάτικων κάλαντα έχουν εξαιρετική ποιότητα.

Το Sainte-Chapelle βρίσκεται στο Palais de la Cité. Για να βρείτε το παρεκκλήσι, μπείτε στη σιδερένια πύλη του Palais de Justice και περπατήστε μέσα από την εσωτερική αυλή.

Ένα άλλο αξιοθέατο σε κοντινή απόσταση είναι το La Conciergerie (οι τουρίστες μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια συνδυασμένης εισόδου).

Διεύθυνση: Sainte-Chapelle, 8 Boulevard du Palais, 75001 Παρίσι (Μετρό: Cité, Saint-Michel Notre-Dame ή σταθμός Châtelet)

11. Πολυσύχναστες λεωφόροι και θρυλικά καφέ

Μια επίσκεψη στην Πόλη του Φωτός δεν ολοκληρώνεται χωρίς να περάσετε χρόνο στη βεράντα ή στο πολυσύχναστο εσωτερικό ενός διάσημου καφέ. Για να ανακαλύψετε τα θρυλικά καφέ του Παρισιού, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι η Boulevard Saint-Germain-des-Prés στο 6ο διαμέρισμα. Αυτή η δεντρόφυτη λεωφόρος είναι γεμάτη με μπουτίκ μόδας επώνυμων σχεδιαστώναριστοκρατικά καφέ και κλασικές μπρασερί.

Café de Flore - ένα από τα διάσημα καφέ του Παρισιού
Café de Flore - ένα από τα διάσημα καφέ του Παρισιού | ayustety, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Τα πιο διάσημα καφέ είναι το Café de Flore (172 Boulevard Saint-Germain-des-Prés), που ήταν ο τόπος συνάντησης του Jean Paul Sartre και της Simone de Beauvoir, και το καφέ Les Deux Magots (6 Place Saint-Germain-des-Prés ), το στέκι των Ρεμπώ, Βερλαίν, Τζέιμς ΤζόιςΠικάσοΧέμινγουεϊ και άλλων διασημοτήτων.

Τόσο στο Café de Flore όσο και στο Les Deux Magots, οι τουρίστες απολαμβάνουν μια κλασική παριζιάνικη εμπειρία καφέ, με σερβιτόρους που φορούν παπιγιόν. Αν και οι σερβιτόροι έχουν τη φήμη για την άμεση εξυπηρέτηση τους, η επισημότητά τους προσθέτει «πόντους» στην αυθεντική ατμόσφαιρα και εμπειρία.

Στις μπρασερί της Boulevard Montparnasse σύχναζαν επίσης διάσημοι καλλιτέχνες και συγγραφείς. Το Le Dome in Montparnasse είναι ένα ίδρυμα του Παρισιού (108 Boulevard du Montparnasse) που έχει προσελκύσει προσωπικότητες όπως ο Sartre, η Simone de Beauvoir και ο Picasso. Στην αστραφτερή Αρτ ντεκό τραπεζαρία του, το εστιατόριο σερβίρει γκουρμέ κουζίνα με θαλασσινά.

Μια άλλη κλασική γαλλική μπρασερί με μυθικό παρελθόν, η La Coupole (102 Boulevard Montparnasse) επισκέπτονται από τη δεκαετία του 1920 διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι André Derain, Fernand Léger, Man Ray, Pablo Picasso και Marc Chagall. Το La Coupole καυχιέται επίσης ότι εξυπηρέτησε τον Αλμπέρ Καμύ και τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

 Το La Rotonde Montparnasse (105 Boulevard Montparnasse) είναι ένας τόπος συγκέντρωσης ζωγράφων και σουρεαλιστών καλλιτεχνών από το 1911 και εξακολουθεί να προσελκύει κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες σήμερα.

12. Jardin du Luxembourg

Το Jardin du Luxembourg είναι το πιο γνωστό πάρκο στο Παρίσι μετά το Tuileries. Οι κήποι του Λουξεμβούργου κατασκευάστηκαν τον 17ο αιώνα, όταν χτίστηκε το Palais du Luxembourg, αλλά έλαβαν τη σημερινή τους μορφή τον 19ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Jean François Chalgrin.

Οι κήποι του Λουξεμβούργου
Οι κήποι του Λουξεμβούργου

Το κεντρικό χαρακτηριστικό του πάρκου 25 στρεμμάτων είναι η μεγάλη οκταγωνική πισίνα με σιντριβάνι, η οποία πλαισιώνεται από δύο βεράντες με αγάλματα, τακτοποιημένα παρτέρια και τέλεια περιποιημένους θάμνους. Αυτό το τμήμα του πάρκου αποτελεί παράδειγμα του γαλλικού κλασικού στιλ. Απέναντι στο σιντριβάνι υπάρχουν πολλές καρέκλες απλωμένες για να τις χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες. Υπάρχει επίσης ένας κήπος αγγλικού στιλ, ένας κήπος με τριανταφυλλιές, μελισσοκομείο, πορτοκαλοκομείο και θερμοκήπια γεμάτα με εξωτικές ορχιδέες, καθώς και ένα περιβόλι όπου ευδοκιμούν κειμήλια ποικιλίες μήλων.

Καλλιτεχνικοί θησαυροί βρίσκονται σε όλους τους κήπους, όπως το γραφικό Fontaine de Médicis του 17ου αιώνα, μια λεκάνη με σιντριβάνι φωλιασμένη κάτω από δέντρα απέναντι από το ανατολικό μέτωπο του Palais du Luxembourg, το παλάτι που δημιούργησε ο βασιλιάς Henri IV για τη σύζυγό του Marie de Medici και σήμερα χρησιμοποιείται από το γαλλικό κράτος ως έδρα της Γερουσίας.

Λίγα μέτρα μακριά από το Fontaine de Médicis βρίσκεται το La Terrasse de Madame, ένα μικρό καφέ-εστιατόριο με ένα ιδιαίτερα γοητευτικό περιβάλλον. Οι επισκέπτες μπορούν να δειπνήσουν σε υπαίθρια τραπέζια κάτω από τις φυλλώδεις καστανιές. Το μενού περιλαμβάνει καφέ και κρουασάν για πρωινό και γεύματα μπιστρό για μεσημεριανό γεύμα, όπως μπριζόλα, Croque Monsieur (σάντουιτς), κις, ψητά ψάρια, αλλαντικά και σαλάτες. Επίσης στο μενού υπάρχουν παραδοσιακά γαλλικά επιδόρπια όπως το προφιτερόλ και η κρεμ μπρουλέ.

Το πάρκο είναι το αγαπημένο μέρος των ντόπιων για χαλάρωση και πικ νικ. Εδώ μπορείτε να δείτε μαθητές του Καρτιέ Λατέν να απολαμβάνουν σάντουιτς με μπαγκέτα για μεσημεριανό γεύμα ή απλώς να χαλαρώνουν μια ηλιόλουστη μέρα. Οι ψυχαγωγικές ευκαιρίες περιλαμβάνουν μπάσκετ, τένις και σκάκι. Τα παιδιά απολαμβάνουν την παιδική χαρά με κούνια και βόλτες με πόνυ. Η πιο δημοφιλής δραστηριότητα για τους νεότερους επισκέπτες είναι να οδηγούν μικροσκοπικά ιστιοπλοϊκά στην οκταγωνική πισίνα (τα σκάφη μπορούν να ενοικιαστούν σε ένα περίπτερο δίπλα στη λίμνη).

Για τα γαλλόφωνα παιδιά, η παρακολούθηση μιας παράστασης κουκλοθεάτρου στο Théâtre des Marionnettes είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα. Το Théâtre des Marionnettes είναι ένας σύγχρονος χώρος, στη νοτιοδυτική περιοχή του πάρκου κοντά στα γήπεδα τένις, που φιλοξενεί ένα κοινό έως και 275 παιδιών και ενηλίκων (που το καθιστά το μεγαλύτερο κουκλοθέατρο στη Γαλλία).

 Διεύθυνση: Jardin du Luxembourg, Rue de Vaugirard and Rue de Médicis, 75006 Παρίσι (Μετρό: Λουξεμβούργο ή σταθμός Odéon)

13. Sacré-Coeur and Quartier Montmartre

Καθισμένη στο υψηλότερο σημείο του Παρισιού με επιβλητική διακόσμηση, η Βασιλική Sacré-Coeur έχει μια ιδιαίτερη αύρα. Η αλαβάστρινη πρόσοψή του συνδυάζει ρομανικό και βυζαντινό στυλ και από μακριά μοιάζει με γαμήλια τούρτα (που είναι και το παρατσούκλι της). Μέσα στη Βασιλική, το εντυπωσιακό μωσαϊκό του Χριστού με μια φλεγόμενη καρδιά δίνει στο ιερό μια συναισθηματική και πνευματική ένταση, που ταιριάζει σε μια εκκλησία που δημιουργήθηκε ως σύμβολο ελπίδας μετά τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο. Το ιερό φωτίζεται με πολλά κεριά, τα οποία δίνουν μια αντίθεση στον σκοτεινό χώρο.

Βασιλική Sacré-Coeur
Βασιλική Sacré-Coeur

Οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν χρόνο στη βεράντα θαυμάζοντας τη θέα στο Παρίσι ή να σκαρφαλώσουν στον πύργο για μια ακόμη υψηλότερη προοπτική. Η Εσπλανάδα που οδηγεί (από μια σκάλα με περισσότερα από 200 σκαλοπάτια) στην εκκλησία Sacré-Coeur είναι μια δημοφιλής περιοχή για τους μουσικούς του δρόμου.

Κατά την επίσκεψή σας στη Sacré-Coeur, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στην εξερεύνηση της Μονμάρτρης. Ένα μεσαιωνικό επαρχιακό χωριό που έχει προσαρτηθεί από την πόλη του Παρισιού (ως το 18ο διαμέρισμα της), η Μονμάρτρη συνδυάζει την παλιομοδίτικη γοητεία με μια αβάν-γκαρντ αιχμή. Τα ελικοειδή λιθόστρωτα δρομάκια και οι πεζόδρομοι οδηγούν σε μικρές τοπικές μπουτίκ και εστιατόριαγκαλερί τέχνης που θυμίζουν το μποέμ παρελθόν της συνοικίας και ήσυχες πλατείες γεμάτες υπαίθρια καφέ.

Κατά τη διάρκεια της Μπελ Επόκ, το χωριό της Μονμάρτρης άρχισε να προσελκύει καλλιτέχνες όπως ο Τουλούζ Λωτρέκ και ο Έντγκαρ Ντεγκά. Το μποέμ δημιουργικό πνεύμα της Μονμάρτρης βρίσκεται ακόμα εδώ, ειδικά γύρω από την Place du Tertre και το Carré Roland Dorgelès.

Η γειτονιά έχει πολλά εξαιρετικά μουσεία τέχνης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις δημιουργίες μποέμ καλλιτεχνών που έζησαν στη Μονμάρτρη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, η Μονμάρτρη ήταν διάσημη για τα καμπαρέ και τα στούντιο καλλιτεχνών της.

Το Musée de Montmartre (12 Rue Cortot) στεγάζεται σε ιστορικά σπίτια όπου κάποτε ζούσαν και εργάστηκαν ο Auguste Renoir, ο Raoul Dufy, η Suzanne Valadon και άλλοι καλλιτέχνες. Μέσα στους υπέροχους κήπους του μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν αναψυκτικά στο Café Renoir, το οποίο διαθέτει μια ευχάριστη βεράντα με θέα σε μια λιμνούλα με κρίνους.

Για όσους εκτιμούν τη σουρεαλιστική τέχνη, το μουσείο Dalí Paris (11 Rue Poulbot) δεν πρέπει να χάσετε. Αυτό το καινοτόμο μουσείο παρουσιάζει περισσότερα από 300 έργα του Σαλβαδόρ Νταλί. Τα εκθέματα παρουσιάζονται με τρόπο που αποκαλύπτει τα σύμβολα και τα μοτίβα που χρησιμοποιούνται στα έργα του.

Διεύθυνση: Basilique Sacré-Coeur, 35 Rue du Chevalier-de-la-Barre, 75018 Παρίσι (Μετρό: Abbesses)

14. Πάνθεον

Χτισμένο ως εκκλησία για να συναγωνιστεί τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, το Πάνθεον είναι το εθνικό μαυσωλείο των σημαντικότερων πολιτών της Γαλλίας. Το 1756, ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Jacques-Germain Soufflot (1713-80) να χτίσει μια νέα εκκλησία στη θέση του ερειπωμένου αβαείου Sainte-Geneviève και η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1790.

Πάνθεον | το εθνικό μαυσωλείο των σημαντικότερων πολιτών της Γαλλίας
Πάνθεον | το εθνικό μαυσωλείο των σημαντικότερων πολιτών της Γαλλίας

Η αρχιτεκτονική του Πάνθεον σηματοδοτεί ένα ξεκάθαρο διάλειμμα από το παιχνιδιάρικο ροκοκό του στιλ Λουδοβίκου XV και αντ’ 'αυτού παρουσιάζει ένα πιο απλό και πιο ζοφερό νεοκλασικό στυλ. Η επιγραφή στην πρόσοψη του Πάνθεον γράφει "Aux grands hommes la patrie reconnaisante" υποδεικνύοντας ότι το μνημείο ήταν αρχικά αφιερωμένο αποκλειστικά "στους σπουδαίους άνδρες που αναγνωρίζονται από τη χώρα τους".

Πολλοί διάσημοι άνδρες (πάνω από 70 συνολικά) είναι θαμμένοι εδώ, συμπεριλαμβανομένων των φιλοσόφων ΒολταίρουΖαν Ζακ Ρουσώ και Ρενέ Ντεκάρτ. και οι συγγραφείς Victor Hugo, Alexandre Dumas, Émile Zola και André Malraux.

Πιο πρόσφατα (από το 1995), πολλές από τις πιο αξιόλογες γυναίκες πολίτες της Γαλλίας έχουν ταφεί στο Πάνθεον, συμπεριλαμβανομένης της φυσικού Μαρί Κιουρί, δύο φορές βραβευμένη με Νόμπελ. Άλλες πέντε γυναίκες είναι θαμμένες στο Πάνθεον.

Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο (με επιπλέον είσοδο), οι επισκέπτες μπορούν να ανεβαίνουν στον τρούλο του Πάνθεον, όπου ένα μπαλκόνι με κιονοστοιχία προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα στα αξιοθέατα της πόλης. Η θέα εκτείνεται από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και το Λούβρο στο προσκήνιο μέχρι τον Πύργο του Άιφελ στο βάθος.

Διεύθυνση: Panthéon, Place du Panthéon, 75005 Παρίσι (Μετρό: σταθμός Λουξεμβούργου)

15. Place de Vosges

Στη γοητευτική συνοικία Marais, η Place des Vosges είναι η παλαιότερη δημόσια πλατεία του Παρισιού, ευρύχωρα διαμορφωμένη σε αρμονικά ομοιόμορφο στιλ. Αυτή η κομψή πλατεία αποτέλεσε πρότυπο για άλλες πλατείες όπως η Place Vendôme και η Place de la Concorde.

Place des Vosges είναι η παλαιότερη δημόσια πλατεία του Παρισιού
Place des Vosges είναι η παλαιότερη δημόσια πλατεία του Παρισιού

Η Place de Vosges κατασκευάστηκε μεταξύ 1605 και 1612 και αρχικά ονομαζόταν Place Royale επειδή ήταν γεμάτη με αριστοκρατικές κατοικίες. Χαρακτηριστική της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, η πλατεία έχει μια ευχάριστη συμμετρική μορφή με ομοιόμορφα σπίτια από κόκκινο τούβλο, πέτρινες λεπτομέρειες και κεκλιμένες στέγες από σχιστόλιθο. Η Place de Vosges προσέφερε ένα υπέροχο σκηνικό για εορταστικές εκδηλώσεις τον 17ο αιώνα, όπως τουρνουά, κρατικές δεξιώσεις και δικαστικούς γάμους.

Η Place de Vosges βρίσκεται στην καρδιά του Le Marais, μιας ιστορικής περιοχής με μεσαιωνικά και αναγεννησιακά παλάτια. Σε ένα από τα εντυπωσιακά αρχοντικά της γειτονιάς, το Hôtel Salé, το Musée National Picasso-Paris (5 Rue de Thorigny) εντυπωσιάζει τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης με την απίστευτα εκτεταμένη συλλογή (πάνω από 5.000 κομμάτια) έργων τέχνης του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο εμβληματικά αριστουργήματά του.

Το Marais έχει γίνει μια μοντέρνα συνοικία και έχει μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα. Για να μάθουν περισσότερα για τον εβραϊκό πολιτισμό στην Ευρώπη, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme (71 Rue du Temple), το οποίο παρουσιάζει την ιστορία 2.000 ετών των εβραϊκών κοινοτήτων της Γαλλίας, μαζί με εκπαιδευτικά προγράμματα για τον εβραϊκό πολιτισμό και εκθέσεις έργων τέχνης από Εβραίους καλλιτέχνες όπως ο Chagall και ο Modigliani.

Σε κοντινή απόσταση, το Jardin Anne Frank είναι ένας ήσυχος απομονωμένος κήπος με περιβόλι. Για όσους αναζητούν μια εκλεπτυσμένη παριζιάνικη εμπειρία, το Mariage Frères (Rue du Bourg Tibourg 30) είναι το μέρος που πρέπει να πάτε. Αυτό το σαλόνι τσαγιού σερβίρει το αρωματικό του τσάι με αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Το διπλανό του κατάστημα πουλάει μια μεγάλη ποικιλία από τα καλύτερα τσάγια στο Παρίσι.

Πολλοί τουρίστες περιμένουν στην ουρά για να δοκιμάσουν το αυθεντικό Φαλάφελ στο L'As du Fallafel (Rue des Rosiers 34), που θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Μέσης Ανατολής στο Παρίσι. Στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας του Παρισιού, το L'As du Fallafel είναι κλειστό το Shabbat (Παρασκευή βράδυ και Σάββατο κατά τη διάρκεια της ημέρας).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί: Η περιοχή του Marais γύρω από τη Rue des Rosiers φιλοξενεί μια εβραϊκή κοινότητα και είναι γνωστή ως "Pletzl" (μια λέξη Γίντις που σημαίνει "Μικρή πλατεία"). Αυτή η περιοχή έχει πολλά εστιατόρια kosher και αρτοποιεία kosher. Επίσης, επειδή οι Εβραίοι κάτοικοι του Marais γιορτάζουν το Σάββατο και όχι την Κυριακή, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων τα κρατούν ανοιχτά τις Κυριακές.

Διεύθυνση: Place des Vosges, 75004 Παρίσι (Μετρό: Σταθμός Saint-Paul ή Bastille)

16. Place Vendôme

Αυτή η χαριτωμένη πλατεία του 17ου αιώνα σχεδιάστηκε από τον Jules Hardouin-Mansart, έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του Grand Siècle (κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Louis XIV). Αρχικά, η πλατεία ονομαζόταν Place Louis le Grand και προοριζόταν να στεγάσει βασιλικά ιδρύματα. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες ανάγκασαν τον βασιλιά να πουλήσει τα κτίρια σε ευγενείς και πλούσιους πολίτες. Οι νέοι ιδιοκτήτες έχτισαν υπέροχα αρχοντικά με αυλές και κήπους.

Place Vendome
Place Vendome

Η πλατεία είναι γνωστή για τις πολυτελείς μπουτίκ κοσμημάτων της, όπως οι BoucheronChanel, Van Cleef & Arpels και Cartier. Ένα άλλο πολυτελές ξενοδοχείο εδώ είναι το Ritz Hotel, στο οποίο σύχναζαν οι Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald και Gertrude Stein.

Η Coco Chanel έκανε το Ritz Paris σπίτι της για 34 χρόνια. διακόσμησε τη σουίτα της με το χαρακτηριστικό chic στυλ της, με βελούδινους καναπέδες, λακαρισμένα έπιπλα και επιχρυσωμένους καθρέφτες. Το Ritz Paris έχει ακόμα μια σουίτα με το όνομα της Coco Chanel που αποτελεί παράδειγμα του οράματός της για το παριζιάνικο σικ.

Στο κέντρο της Place Vendôme βρίσκεται ένα ορόσημο ιστορικής σημασίας, η Colonne de la Grande Armée (αντικαθιστά ένα άγαλμα του Λουδοβίκου XIV που αφαιρέθηκε το 1792). Χτισμένη μεταξύ 1806 και 1810, η στήλη ύψους 42 μέτρων είναι αφιερωμένη στον Ναπολέοντα και τον Grande Armée (στρατό) του που πολέμησαν ηρωικά και νικηφόρα στη μάχη του Austerlitz (τον Δεκέμβριο του 1805).

Η πρόσοψη της στήλης είναι φιλοτεχνημένη από χάλκινες πλάκες με ανάγλυφες 108 σπειροειδείς ανάγλυφες ζωφόρους (παρόμοιες με τη στήλη του Τραϊανού στη Ρώμη), οι οποίες αφηγούνται την ιστορία των ένδοξων γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την εκστρατεία του Ναπολέοντα το 1805.

Διεύθυνση: Place Vendôme, 75001 Παρίσι (Μετρό: Σταθμός Tuileries ή Opera)

17. Κέντρο Πομπιντού

Μεταξύ Les Halles και Le Marais βρίσκεται το Centre Pompidou, ένα πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Σε αντίθεση με τα ιστορικά κτίρια της συνοικίας, το Centre Pompidou διαθέτει συγκλονιστική μοντέρνα αρχιτεκτονική, που μερικές φορές περιγράφεται ως σχέδιο "μέσα προς τα έξω", επειδή οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των σκαλοπατιών και των ανελκυστήρων εμφανίζονται στο εξωτερικό.

Κέντρο Πομπιντού
Κέντρο Πομπιντού

Το κύριο αξιοθέατο του Centre Pompidou είναι το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο παρουσιάζει μια εκτενή συλλογή (πάνω από 100.000 κομμάτια) σύγχρονης τέχνης (που δημιουργήθηκε από το 1905 έως σήμερα). Η συλλογή καλύπτει όλα τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης, ξεκινώντας από τα μετα-ιμπρεσιονιστικά κινήματα "Fauves" και "Les Nabis" (André Derain, Raoul Dufy, Henri Matisse, Pierre Bonnard και Marc Chagall) και συνεχίζοντας με το διάσημο κίνημα του κυβισμού. (Πάμπλο Πικάσο, Ζορζ Μπρακ, Φέρναν Λεζέρ και Ρόμπερτ Ντελονάι).

Τα εκθέματα παρουσιάζονται με θεματική εστίαση. Κάθε δωμάτιο υπογραμμίζει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καλλιτεχνική επιρροή ή καλλιτεχνικό κίνημα όπως εξπρεσιονισμόςκονστρουκτιβισμός (Paul Klee και Piet Mondrian), σουρεαλισμός (Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte και André Masson), Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός (Mark Rothko, Nicolas de Staël, Hans Hartung και Serge Poliakoff), Informal Art (Jean Dubuffet), New Realism, and Pop Art (Andy Warhol, Claes Oldenburg).

Αρκετά αριστουργήματα της συλλογής δεν πρέπει να χάσετε: Avec l'Arc Noir του Vassily Kandinsky, Manège de Cochons του Robert Delaunay, Portrait de la Journaliste Sylvia von Harden του Otto Dix, The Frame της Frida Kahlo, Les Mariés de la Tour Eiffel από τον Marc Chagall, το La Blouse Roumaine του Henri Matisse, τη Νέα Υόρκη του Piet Mondrian και το Les Loisirs-Hommage à Louis David του Fernand Léger.

Το κέντρο διαθέτει βιβλιοθήκηβιβλιοπωλείο και κατάστημα με είδη δώρων, καθώς και ένα χαλαρό καφέ. Όσοι γνωρίζουν δειπνούν στο κομψό, σύγχρονο εστιατόριο του Centre Pompidou. Το εστιατόριο Georges βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του μουσείου και διαθέτει παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή με εκπληκτική πανοραμική θέα στο αστικό τοπίο του Παρισιού. Τα τραπέζια στη βεράντα βλέπουν απευθείας στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, στον Πύργο του Άιφελ και στη Μονμάρτρη.

Διεύθυνση: Centre Pompidou, Place Georges-Pompidou, 75004 Παρίσι (Μετρό: Rambuteau, Hôtel de Ville, Châtelet ή σταθμός Rambuteau)

Επίσημος ιστότοπος: https://www.centrepompidou.fr/en

18. Hôtel National des Invalides

Ο Λουδοβίκος XIV δημιούργησε το Hôtel Royal des Invalides στα τέλη του 17ου αιώνα ως ένα σπίτι για στρατιώτες με αναπηρία. Πριν από την εποχή του Λουδοβίκου XIV, οι ανάπηροι στρατιώτες λάμβαναν ιατρική περίθαλψη, αν και καθόλου, σε νοσοκομεία ή μοναστήρια, αλλά συνήθως περιορίζονταν σε επαιτεία. Με το Hôtel des Invalides ο «Βασιλιάς Ήλιος» ίδρυσε το πρώτο σπίτι για άνδρες που έμειναν ανάπηροι ενώ υπηρετούσαν στον στρατό του.

Hôtel Royal des Invalides
Hôtel Royal des Invalides

Το κτίριο δημιουργήθηκε από το 1671 έως το 1676 υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Liberal Bruant και επικεντρώθηκε στο Eglise Saint-Louis-des-Invalides, το οποίο αργότερα επανασχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jules Hardouin-Mansart το 1706. Η εκκλησία έγινε γνωστή ως Eglise du Dome des Invalides και είναι ένα εξαιρετικό εκκλησιαστικό κτίριο της γαλλικής κλασικής περιόδου.

Σήμερα, το Hôtel National des Invalides έχει ακόμα ένα νοσοκομείο (Institution Nationale des Invalides) που παρέχει ιατρική περίθαλψη σε βετεράνους με αναπηρία. Το κτίριο περιλαμβάνει επίσης τρία μουσεία και δύο εκκλησίες.

Το Musée de l'Armée (Μουσείο Στρατού) ιδρύθηκε το 1794 και παρουσιάζει μια μεγάλη συλλογή στρατιωτικού εξοπλισμού και στολών, όπλων, εκτυπώσεων και περιέργειας από πολλές χώρες. Το μουσείο καλύπτει τη στρατιωτική ιστορία της Γαλλίας από τον 13ο αιώνα (τις Σταυροφορίες) έως τον 17ο αιώνα. Υπάρχουν επίσης αναμνηστικά και λείψανα του Ναπολέοντα και γνωστών στρατηγών, καθώς και σχέδια των γαλλικών εκστρατειών.

Το Musée de l'Ordre de la Libération τιμά τους στρατιώτες που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1940 έως το 1945. Αυτό το μουσείο εκπαιδεύει επίσης τους επισκέπτες σχετικά με τον εκτοπισμό των Εβραίων από τη Γαλλία, την Αντίσταση και τη ζωή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η στρατιωτική στρατηγική του 17ου αιώνα ζωντανεύει στο Musée des Plans-Reliefs (Museum of Relief Maps). Το μουσείο παρουσιάζει 28 λεπτομερείς ανάγλυφους χάρτες των οχυρών πόλεων της Γαλλίας (ακρόπολης) που χρονολογούνται από το 1668 έως το 1875. Ο υπουργός Πολέμου του Λουδοβίκου XIV (και μετέπειτα υπουργοί) χρησιμοποίησε τους χάρτες για σκοπούς στρατιωτικού σχεδιασμού.

Μια νεοκλασική εκκλησία με χρυσό τρούλο, η Eglise du Dome des Invalides χτίστηκε το 1677 ως βασιλικό παρεκκλήσι για τον Λουδοβίκο 14ο, αλλά είναι πιο διάσημο για την τοποθεσία του τάφου του Ναπολέοντα, που εγκαταστάθηκε εδώ το 1861 με εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου-Φίλιππου. Ο αυτοκρατορικός τάφος βρίσκεται κάτω από έναν υπέροχο τρούλο, τον οποίο ζωγράφισε ο Charles de la Fosse.

Σχεδιασμένο ως τόπος λατρείας βετεράνων, το Eglise Saint-Louis des Invalides (κατασκευάστηκε γύρω στο 1676) είναι ένα παρεκκλήσι εντός του Eglise du Dôme des Invalides. Αυτό το παρεκκλήσι χτίστηκε σύμφωνα με την εθιμοτυπία του 17ου αιώνα και έχει ξεχωριστή είσοδο από το Eglise du Dôme. Το Eglise Saint-Louis des Invalides εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εκκλησία για βετεράνους του γαλλικού στρατού.

Διεύθυνση: Hôtel National des Invalides, Esplanade des Invalides, 129 Rue de Grenelle, 75007 Παρίσι

Επίσημος ιστότοπος: http://www.musee-armee.fr/en/english-version.html

19. Palais-Royal

Απέναντι από το Μουσείο του Λούβρου είναι ένα ευπρόσδεκτο καταφύγιο για τους τουρίστες μέσα στη φασαρία του 1ου διαμερίσματος του Παρισιού. Αυτό το απομονωμένο σημείο είναι μια κρυφή απόδραση στο κέντρο της πόλης.

Palais-Royal
Palais-Royal

Το Palais-Royal δημιουργήθηκε ως κατοικία του Καρδινάλιου Ρισελιέ το 1633, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XIII. Ο Ρισελιέ αργότερα κληροδότησε το παλάτι στη βασιλική οικογένεια και έγινε το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Λουδοβίκου XIV.

Χαρακτηρίζοντας την κλασική γαλλική αρχιτεκτονική, το Palais Royal αποτελείται από 60 κιόσκια που περιβάλλουν μια αυλή και έναν υπέροχο κήπο, τον Jardin du Palais-Royal. Οι επισκέπτες εκπλήσσονται από τη σύγχρονη εγκατάσταση γλυπτών στην αυλή και ενθουσιασμένοι από τους καταπράσινους σκιασμένους κήπους. Αυτός ο ήσυχος κλειστός χώρος έχει την αίσθηση ότι είναι το δικό του μικρό χωριό μέσα στην πόλη.

Τα κτίρια συνδέονται με ένα μονοπάτι με κιονοστοιχία και στοές (βεράντες) γεμάτες με πολυτελείς μπουτίκ. Υπάρχουν επίσης μερικά φανταχτερά καφέ (με ευχάριστες υπαίθριες βεράντες) και δύο εκλεκτά εστιατόρια: το εστιατόριο υψηλής κουζίνας Restaurant du Palais Royal (ένα αστέρι Michelin). και το Le Grand Véfour, το οποίο διαθέτει μια πολυτελή τραπεζαρία (που χρονολογείται από το 1784) που διαθέτει λεπτεπίλεπτα μοτίβα "art Décoratifs".

Το Palais-Royal έχει δύο θέατρα: το Théâtre du Palais-Royal, το οποίο παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις στα γαλλικά. και το Comédie-Française, ένα θέατρο γνωστό ως «Maison de Molière» επειδή έχει ανεβάσει τόσα πολλά από τα έργα του διάσημου θεατρικού συγγραφέα. Η Comédie-Française εγκαινιάστηκε το 1790 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της θεατρικής της σεζόν.

Ένα αγαπημένο μέρος για τους ντόπιους για μια χαλαρή βόλτα, το Palais-Royal είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά, χωρίς χρέωση. Το Κέντρο Εθνικών Μνημείων προσφέρει ομαδικές ξεναγήσεις.

Διεύθυνση: Domaine National du Palais-Royal, 8 Rue Montpensier, 75001 Παρίσι (Μετρό: Palais Royal-Musée du Louvre ή σταθμός Pyramides)

20. Place de la Bastille

Τώρα, μόνο το όνομα αυτής της πλατείας είναι μια υπενθύμιση ότι κάποτε βρισκόταν εδώ η διαβόητη κρατική φυλακή, γνωστή ως Βαστίλη, το πολύ μισητό σύμβολο της απολυταρχικής εξουσίας. Μετά την καταιγίδα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789, η φυλακή κατεδαφίστηκε ολοσχερώς. Στο κέντρο της Place de la Bastille βρίσκεται η Colonne de Juillet ύψους 51 μέτρων, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται μια χαριτωμένη επιχρυσωμένη φιγούρα της Liberty ("Génie de la Liberté"). Το μνημείο τιμά την επανάσταση του Ιουλίου του 1830, η οποία ανέτρεψε τον βασιλιά Κάρολο Χ και έφερε στην εξουσία τον Λουδοβίκο-Φίλιππο Ντ' Ορλεάνη. Τέσσερις γαλατικοί κόκορες και ένα ανάγλυφο λιονταριού στη βάση της στήλης συμβολίζουν τον ελεύθερο λαό της Γαλλίας. Μια σπειροειδής σκάλα 283 σκαλοπατιών στο εσωτερικό της στήλης οδηγεί σε μια πλατφόρμα προβολής.

Place de la Bastille
Place de la Bastille | Mbzt, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Στο χώρο της φυλακής της Βαστίλης βρίσκεται η νέα Όπερα, η Όπερα της Βαστίλης, που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Μιτεράν στις 13 Ιουλίου 1989. Αυτό το τεράστιο σύγχρονο θέατρο έχει θέσεις για 2.745 άτομα. Τόσο η θέα της σκηνής από το αμφιθέατρο όσο και η ακουστική είναι υπέροχη.

Η Όπερα της Βαστίλης παρουσιάζει ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων (από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο) που περιλαμβάνει κλασικές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου από την Opéra National de Paris και το Corps de Ballet de l'Opéra de Paris.

Οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν μια από τις παραστάσεις και στη συνέχεια να εξερευνήσουν την περιοχή της Βαστίλης. Αυτή η μοντέρνα γειτονιά είναι γεμάτη με ιδιόμορφες μπουτίκ, μοδάτα καταστήματα ρούχων, κομψά εστιατόρια και καφέ.

Διεύθυνση: Place de la Bastille, 75012 Παρίσι (Μετρό: Bastille)

Επίσημος ιστότοπος: https://www.operadeparis.fr/en/visits/opera-bastille

21. Châtelet και Tour Saint-Jacques

Η Place du Châtelet βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού στο 1ο διαμέρισμα, με θέα στον ποταμό Σηκουάνα. Σε αυτήν την εκτεταμένη πλατεία βρίσκονται δύο διάσημα παριζιάνικα θέατρα. Το Théâtre du Châtelet του 19ου αιώνα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία μουσικών συναυλιών. Το Théâtre de la Ville είναι ένα διατηρητέο ​​Ιστορικό Μνημείο (όπου η Sarah Bernhardt κάποτε σκηνοθέτησε παραστάσεις) που ανεβάζει ένα ποικίλο πρόγραμμα χορευτικών, μουσικών και θεατρικών παραστάσεων.

Place du Châtelet
Place du Châtelet | besopha, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Η περιοχή γύρω από την Place du Châtelet αξίζει επίσης να εξερευνήσετε. Συνεχίστε προς τη Rue de Rivoli, περάστε τη Boulevard de Sébastopol και περιπλανηθείτε στο μικρό πάρκο για να βρείτε το Tour Saint-Jacques. Χτισμένος στις αρχές του 16ου αιώνα, ο επιδεικτικός γοτθικός πύργος είναι ό,τι έχει απομείνει από το Eglise Saint-Jacques-de-la-Boucherie (ο προστάτης άγιος των κρεοπωλών), η παλιά ενοριακή εκκλησία της πόλης.

Ο Πύργος του Saint-Jacques είναι επίσης διάσημος ως το μέρος όπου ο Blaise Pascal πραγματοποίησε ένα από τα βαρομετρικά του πειράματα, το οποίο έδειξε την επίδραση του υψομέτρου στο ύψος μιας στήλης υδραργύρου.

22. La Conciergerie

Αυτό το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο ήταν ένα διαβόητο μέρος κράτησης και ένα δικαστήριο (από το 1793 έως το 1795) κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Εδώ, κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας-Αντουανέτας και του Ροβεσπιέρου, κρατήθηκαν σε υγρά κελιά ενώ περίμεναν τη μοίρα τους.

La Conciergerie
La Conciergerie

Το Conciergerie είναι ένα απομεινάρι του Palais de la Cité, της βασιλικής κατοικίας των βασιλιάδων της Γαλλίας τον 13ο και τον 14ο αιώνα, έως ότου η κατοικία μεταφέρθηκε στο Λούβρο. Κατά τη διάρκεια της Αποκατάστασης (επιστροφή των μοναρχών των Βουρβόνων στο θρόνο), το Θυρωρείο δεν χρησιμοποιήθηκε πλέον ως φυλακή και το κελί της Μαρίας-Αντουανέτας μετατράπηκε σε αναμνηστικό παρεκκλήσι.

Το Salle des Girondins παρουσιάζει λείψανα της αιματηρής Βασιλείας του Τρόμου, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπίδας γκιλοτίνας, κανονισμούς φυλακών και ένα αντίγραφο της τελευταίας επιστολής της Μαρίας-Αντουανέτας.

Το Salle des Gens d'Armes είναι μια θολωτή γοτθική αίθουσα φοβερών διαστάσεων. Σε αυτό το απαγορευτικό δωμάτιο, οι καταδικασμένοι κρατούμενοι παραδόθηκαν στον δήμιο.

Για μια εξαιρετική θέα στη νεογοτθική πρόσοψη του κτηρίου, σταθείτε στην απέναντι πλευρά του ποταμού Σηκουάνα στην Quai de la Mégisserie. Από αυτή την απόσταση, με τους τρεις στρογγυλούς πύργους και τον Tour de l'Horloge (Πύργος του Ρολογιού), το φρούριο μοιάζει με παραμυθένιο κάστρο παρά με σωφρονιστικό ίδρυμα.

Το Conciergerie είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ανοιχτό στο κοινό ως μουσείο. Μπορείτε να αγοράσετε ένα συνδυασμένο εισιτήριο εισόδου για το Conciergerie και το Sainte-Chapelle.

Διεύθυνση: 2 Boulevard du Palais, 75001 Παρίσι (Μετρό: Cité ή σταθμός Saint-Michel Notre-Dame)

23. Fondation Louis Vuitton

Οι πρώην κυνηγότοποι των βασιλιάδων της Γαλλίας, το πάρκο Bois de Bologne φιλοξενεί τώρα ένα εκπληκτικό νέο ορόσημο. Το Fondation Louis Vuitton, το οποίο άνοιξε το 2014, ανατέθηκε από τον Bernard Arnault, πρόεδρο της εταιρείας Louis Vuitton Moët Hennessy. Το ιδιωτικό μουσείο θα γίνει τελικά ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους.

Fondation Louis Vuitton
Fondation Louis Vuitton

Σχεδιασμένο από τον Frank Gehry, έναν καταξιωμένο Αμερικανό αρχιτέκτονα με έδρα το Λος Άντζελες, το εντυπωσιακό κτίριο είναι ένα αριστούργημα υπερσύγχρονης αρχιτεκτονικής. Το κομψό εξωτερικό μοιάζει με παγόβουνο ή ένα τεράστιο πλοίο με ρέοντα πανιά φτιαγμένα από γυαλί (3.600 γυάλινα πάνελ συνολικά δημιουργούν το δραματικό αποτέλεσμα). Η κατασκευή περιέχει περισσότερο χάλυβα από την ποσότητα στον Πύργο του Άιφελ.

Μέσα στον εκθεσιακό χώρο των 3.500 τετραγωνικών μέτρων του μουσείου βρίσκονται 11 διαφορετικές γκαλερί. Φωτισμένος από φυσικό φως, ο εκθεσιακός χώρος είναι ευάερος και φωτεινός, ιδανικός για να αναδείξει τις συλλογές σύγχρονης τέχνης.

 Σύμφωνα με το μοντέρνο θέμα του μουσείου, η μόνιμη συλλογή εστιάζει εξ ολοκλήρου στην τέχνη του 20ου και του 21ου αιώνα οργανωμένη σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: Εξπρεσιονισμός, Στοχαστική Τέχνη, Ποπ Αρτ και Μουσική και Ήχος.

Το Fondation Louis Vuitton προσφέρει ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων και προσωρινών εκθέσεων όλο το χρόνο. Πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις παρουσιάζονται σε ένα αμφιθέατρο 1.000 θέσεων. Οι τουρίστες μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα σνακ ή ένα γεύμα στο εστιατόριο του μουσείου, Le Frank, το οποίο σερβίρει ένα μενού που δημιουργήθηκε από έναν βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ.

Δεν πρέπει να χάσετε τις τρεις εξωτερικές βεράντες στην οροφή, οι οποίες προσφέρουν εκπληκτική θέα στο Bois de Bologne, στη συνοικία La Défense και στον Πύργο του Άιφελ στο βάθος. Αφού θαυμάσουν το τοπίο, οι τουρίστες μπορούν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια και τους κήπους του Bois de Boulogne. Αυτό το πάρκο έκτασης 850 στρεμμάτων διαθέτει μονοπάτια ποδηλασίας και ιππασίας, χώρους για πικνίκλίμνη για βαρκάδαιπποδρομίεςεστιατόρια και υπαίθριο θέατρο.

Ένα κρυμμένο στολίδι μέσα στο Bois de Boulogne είναι το Parc de Bagatelle, το οποίο ενθουσιάζει τους επισκέπτες με τον υπερβολικό κήπο με τριαντάφυλλα και τους απέραντες χώρους που είναι διαμορφωμένοι σε ρομαντικό αγγλικό στιλ. Δημιουργήθηκε το 1775 για τον Comte d'Artois, το Νεοκλασικό Château de Bagatelle είναι ανοιχτό στο κοινό κατά τη διάρκεια προσωρινών εκθέσεων και τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες για ξεναγήσεις στις 15:00. Το Château διαθέτει κατάστημα δώρων, βιβλιοπωλείο και εστιατόριο.

Διεύθυνση: 8 Avenue du Mahatma Gandhi, 75116 Παρίσι (Μετρό: Pont de Neuilly ή Avenue Foch)

Επίσημος ιστότοπος: https://www.fondationlouisvuitton.fr/en.html

24. Parc de La Villette

Καλύπτοντας 55 εκτάρια, το Parc de La Villette είναι ο μεγαλύτερος διαμορφωμένος χώρος πρασίνου στο Παρίσι. Το πάρκο είναι γεμάτο με αξιοθέατα, παιδικές χαρές και το Cité des Sciences et de l'Industrie (Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας). Το πάρκο φιλοξενεί επίσης το θέατρο La Géode IMAX 400 θέσεων. την αίθουσα συναυλιών Zénith de Paris· ο χώρος παραστάσεων της Φιλαρμονίας του Παρισιού. και το Le Trabendo, που διοργανώνει συναυλίες μουσικής ροκ, ραπ και χιπ χοπ.

Parc de La Villette
Parc de La Villette

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Παριζιάνοι (και λίγοι τουρίστες) απολαμβάνουν να παρακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Parc de La Villette. Για αρκετές ημέρες στα τέλη Μαΐου, το φεστιβάλ Villette Sonique προσελκύει τεράστια πλήθη σε υπαίθριες μουσικές συναυλίες. Άλλα φεστιβάλ περιλαμβάνουν το Jazz à La Villette τον Σεπτέμβριο και ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών (Cinéma de Plein Air), το οποίο λαμβάνει χώρα στο πάρκο από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

 Οι λάτρεις του κήπου θα εκτιμήσουν την ποικιλία θεματικών κήπων του πάρκου, με μονοπάτια, πεζογέφυρες και τα έντονα κόκκινα αρχιτεκτονικά "τρέλα" που σχεδίασε ο Bernard Tschumi. Η περιοχή γύρω από το Canal de l'Ourcq είναι στολισμένη με λίμνες και σιντριβάνια.

Διεύθυνση: 211 Avenue Jean Jaurès, 75019 Παρίσι (Μετρό: Porte de la Villette)

25. Paris Plages

Τις ζεστές, ηλιόλουστες μέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (18 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου), οι Παριζιάνοι συρρέουν στις όχθες κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα για μια μίνι εμπειρία διακοπών. Η πόλη του Παρισιού φέρνει δημόσιες ανέσεις σε πολλές περιοχές, οι οποίες είναι σχεδιασμένες ειδικά για χαλάρωση και αναψυχή.

Parc Rives de Seine, τα
Parc Rives de Seine, τα "σημεία διακοπών"

Μέσα στο Parc Rives de Seine, τα "σημεία διακοπών" βρίσκονται από τη Pont Alexandre III έως τη Pont de Solferino στην αριστερή όχθη και από την Pont Neuf έως τη Pont de Sully στη δεξιά όχθη. Μέσα σε αυτές τις περιοχές, οι χλοοτάπητες των αποβάθρων μετατρέπονται σε μικρά θέρετρα, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και φοίνικες. Διατίθενται επίσης πετσέτες θαλάσσης και παιδικά παιχνίδια. Οι ψυχαγωγικές δυνατότητες περιλαμβάνουν επιτραπέζιο ποδόσφαιρο και παιχνίδια μίνι γκολφ για παιδιά. Υπάρχει επίσης μια επιλογή βιβλίων που μπορούν να δανειστούν οι επισκέπτες.

Ένα άλλο «παραθαλάσσιο» θέρετρο κατά μήκος του Σηκουάνα βρίσκεται στο Bassin de La Villette (βρίσκεται στο Quai de la Loire και το Quai de la Seine). Αυτή η καλά ανεπτυγμένη περιοχή του καναλιού διαθέτει τουαλέτες δίπλα στην προκυμαία, αποδυτήρια, ντους, σνακ μπαρ και πάγκους παγωτού. Το κανάλι Bassin de La Villette διαθέτει τρεις πισίνες με ναυαγοσώστες στο Quai de la Seine (ανοιχτό από τα μέσα Ιουλίου έως τον Αύγουστο). Οι αθλητικές δραστηριότητες στο κανάλι περιλαμβάνουν κανόπετάνκ.

26. Cimetière du Père Lachaise

Μακριά από τις πιο τουριστικές περιοχές του κεντρικού Παρισιού στο 20ο διαμέρισμα, το νεκροταφείο Père Lachaise είναι το πιο διάσημο και πιο επισκέψιμο νεκροταφείο της πόλης. Αυτός ο χώρος 44 εκταρίων είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης πολλών διάσημων ανδρών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Honoré de Balzac, Frédéric Chopin, Edith Piaf, Oscar Wilde και Jim Morrison. Μερικοί από τους τάφους και τους τάφους των πιο θαυμαστών προσωπικοτήτων προσελκύουν λατρεία, με λουλούδια και αφιερώματα που αφήνουν οι επισκέπτες σε καθημερινή βάση.

Διεύθυνση: Cimetière du Père Lachaise, 21 Boulevard de Ménilmontant, 75020 Παρίσι (Μετρό: Σταθμός Père Lachaise ή Philippe Auguste)

27. Parc des Buttes-Chaumont

Μια γαλήνια μικρή όαση της φύσης που εκτιμάται από τους ντόπιους, το Parc des Buttes-Chaumont είναι εντελώς διαφορετικό από τους επίσημους κήπους του Παρισιού.

Parc des Buttes-Chaumont
Parc des Buttes-Chaumont | Traktorminze, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Το πάρκο 25 στρεμμάτων στην κορυφή του λόφου έχει την αίσθηση ενός αδάμαστου ποιμενικού τοπίου, σε αντίθεση με τους επίσημους γαλλικούς κήπους του Παρισιού, με τις τακτικές σειρές από παρτέρια και δέντρα με λουλούδια. Σπηλιές, καταρράκτες και μια τεχνητή λίμνη προσθέτουν στη ρομαντική αισθητική. Μεγάλα σκιερά δέντρα και ευρύχωροι χώροι με γρασίδι προσκαλούν τους επισκέπτες να απλώσουν μια κουβέρτα και να χαλαρώσουν. Ορισμένα σημεία του πάρκου προσφέρουν πανοραμική θέα στην πόλη. Το φιλόξενο καφέ Rosa Bonheur σερβίρει μεσογειακή κουζίνα σε μια εξωτερική βεράντα. Η Rosa Bonheur είναι επίσης γνωστή για τη μουσική ψυχαγωγία και τους βραδινούς χορούς της.

Για όσους αναζητούν μια χαλαρωτική γευστική εμπειρία, το Le Pavillon du Lac ενθουσιάζει τους επισκέπτες με το ειδυλλιακό του περιβάλλον. Αυτό το παραδοσιακό γαλλικό εστιατόριο στεγάζεται σε ένα κιόσκι του 19ου αιώνα με μεγάλα παράθυρα και αίθριο στον κήπο με θέα στη λίμνη.

Διεύθυνση: Parc des Buttes-Chaumont, 1 Rue Botzaris, 75019 Παρίσι

28. Grande Arche of La Défense

Στα δυτικά του Παρισιού στο τέλος της λεωφόρου Charles-de-Gaulle βρίσκεται ένα συγκρότημα πολυώροφων κτιρίων που αναπτύχθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η συνοικία ονομάζεται La Défense, που θυμίζει την σκληρή αντίσταση των γαλλικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια του Γάλλο-Πρωσικού Πολέμου του 1870-1871.

Grande Arche of La Défense
Grande Arche of La Défense

Σήμερα, αυτή η γειτονιά θεωρείται ότι προαναγγέλλει την είσοδο του Παρισιού στον 21ο αιώνα. Σχεδιασμένο από τον Johan Otto von Spreckelsen, η Grande Arche προκαλεί εντυπωσιακή εντύπωση. Αυτή η τεράστια ορθογώνια αψίδα θριάμβου ύψους 110 μέτρων είναι αντιμέτωπη με λευκό μάρμαρο Carrara.

Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1989 στα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης και η σύγχρονη δομή συμβολίζει την εθνική αξία της αδελφότητας της Γαλλίας. Η αψίδα ονομαζόταν αρχικά «La Grande Arche de la Fraternité».

Διεύθυνση: La Grande Arche, 1 Parvis de la Défense, 92040 Παρίσι (Μετρό: La Défense)

Hop-On - Hop-Off ξεναγήσεις στο Παρίσι

Ξεναγήσεις με λεωφορείο στο Παρίσι

Το Παρίσι έχει δύο μεγάλες εταιρείες περιηγήσεων με λεωφορεία Hop On-Hop-Off: L'Open και Les Cars Rouges (Big Bus Tours), αλλά υπάρχει επίσης μια εταιρεία που ονομάζεται Foxity. Οι οποίες διαθέτουν μαγνητοφωνημένο σχολιασμό των αξιοθέατων που υπάρχουν στην διαδρομή τους.

Αυτές οι εκδρομές με λεωφορείο είναι πολύ δημοφιλείς στο Παρίσι. Σε αυτές τις περιηγήσεις, μεγάλα διώροφα λεωφορεία ανοιχτού ορόφου κυκλοφορούν στην πόλη σε καθορισμένες διαδρομές με πολλές στάσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν σε ποια αξιοθέατα θέλουν να σταματήσουν και να επισκεφτούν όποτε θέλουν, γνωρίζοντας ότι μπορούν να επιστρέψουν όταν τελειώσουν την επίσκεψη τους.

Τα εισιτήρια ισχύουν από 24 έως 72 ώρες ανάλογα με την υπηρεσία που χρησιμοποιείτε και δεν υπάρχει όριο στο πόσες φορές μπορείτε να επιστρέψετε στο λεωφορείο.

Big Bus Tours

Big Bus Tours
Big Bus Tours

Παλαιότερα ονομαζόταν Les Cars Rouges (Κόκκινα λεωφορεία), η Big Bus Tours λειτουργεί από το 1991. Είναι ίσως το πιο διάσημο τουριστικό λεωφορείο «hop-on-hop-off» στο Παρίσι. Αυτή είναι μια διεθνής εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο και είναι γενικά δημοφιλής.

Συνολικά, υπάρχουν 10 σημαντικές στάσεις στην κλασική τους διαδρομή. Ανεξάρτητα από τα αξιοθέατα που θέλετε να επισκεφτείτε, οι πιθανότητες είναι ότι το Big Bus θα σας μεταφέρει εκεί.

Κλασική μονοήμερη εκδρομή:  35€ για ενήλικες,  17 € για παιδιά (ηλικίας 4-12 ετών)

Premium 2ήμερη εκδρομή: 39€ για ενήλικες , 19 € για παιδιά (ηλικίας 4-12 ετών)

Deluxe 2ήμερη εκδρομή: 47€ για ενήλικες, 23 € για παιδιά (ηλικίας 4-12 ετών)

Πρόγραμμα λεωφορείου : Τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια καθημερινά από τις 9:30 - 18:00. Τα λεωφορεία παίρνανε περίπου κάθε 30 λεπτά σε κάθε στάση.

Πού να αγοράσετε εισιτήρια

Σας συνιστούμε να αγοράσετε τα εισιτήριά σας μέσω Διαδικτύου επειδή οι τιμές στο διαδίκτυο είναι χαμηλότερες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια με τον οδηγό του λεωφορείου και στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας.

Κατά την διαδρομή γίνεται μαγνητοφωνημένος σχολιασμός στις παρακάτω γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρώσικα, Γερμανικά, Ιαπωνικά, Αραβικά, Πορτογαλικά Βραζιλίας, Κορεάτικα ή Μανδαρινικά.

Χάρτης τουριστικών αξιοθεάτων του Παρισιού
Χάρτης τουριστικών αξιοθεάτων του Παρισιού

Κόκκινη διαδρομή (ημερήσιες εκδρομές): Πύργος του Άιφελ, Champs du Mars, Opera Garnier, Λούβρο, Notre Dame, Musee D'Orsay, Champs Elysees, Grand Palais και Trocadero.

Μπλε διαδρομή (νυχτερινή περιήγηση): Λούβρο, Notre Dame, Musee D'Orsay, Champs Elysees, Grand Palais, Trocadero και Gare Du Nord.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι :

Κόκκινη διαδρομή: 2 ώρες 20 λεπτά

Μπλε διαδρομή: 1 ώρα 15 λεπτά

 

L'Open Tours

Η L'Open Tours είναι η θυγατρική της Grayline, μιας διεθνούς εταιρείας περιήγησης στο Παρίσι. Οι περιηγήσεις τους hop-on-hop-off προσφέρουν τέσσερις διαφορετικές διαδρομές και συνολικά 50 διαφορετικές στάσεις που παρέχουν πρόσβαση σε πάνω από 100 αξιοσημείωτα αξιοθέατα στο Παρίσι. Εάν θέλετε να επισκεφτείτε όσο το δυνατόν περισσότερες τοποθεσίες, αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας.

L'Open Tours
L'Open Tours

Τιμές εισιτηρίων

Ημερήσιο εισιτήριο34€ για ενήλικες,  17€ για παιδιά (ηλικίας 4-15 ετών)

Εισιτήριο 2 ημέρων : 38€ για ενήλικες, 17€ για παιδιά (ηλικίας 4-15 ετών)

Εισιτήριο 3 ημέρων42€ για ενήλικες , 17€ για παιδιά (ηλικίας 4-15 ετών)

Οι διαδρομές πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 9:30 π.μ. - 18:00. Τα λεωφορεία συνήθως εκτελούν δρομολόγια κάθε 10-15 λεπτά Απρίλιος-Οκτώβριος. και κάθε 20-25 λεπτά το χειμώνα.

Δρομολόγιο

Πράσινη γραμμή :Paris Grand Tour – Palais Royal, Λούβρο, Notre Dame, Saint Michel, Musee Orsay, Arc de Triomphe, Champs Elysée, Trocadero, Πύργος του Άιφελ, Concorde Royal και πολλά άλλα.

Πορτοκαλί γραμμή: Montparnasse – Saint-Germain: Petit-pont, Observatoire Port-Royale, Esplanade des Invalides, Rue du Bac, Latin Quarter και πολλά άλλα.

Κίτρινη γραμμή: Montmartre – Grands Boulevards: Auber, Montmartre, Gare du Nord, Gare de l’Est, Madeline και πολλά άλλα.

Μπλε γραμμή: – Bastille – Bercy: Gare de Lyon, Gare d’Austerlitz, National Library, Hotel de Ville και πολλά άλλα.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι :

Πράσινη γραμμή: 2 ώρες.

Πορτοκαλί γραμμή: 60 λεπτά.

Κίτρινη γραμμή: 60 λεπτά.

 

Foxity Bus

Αυτά τα πορτοκαλί και λευκά λεωφορεία είναι η φθηνότερη επιλογή για περιηγήσεις με λεωφορείο hop-on-hop-off στο Παρίσι.

Τουριστικά λεωφορεία Foxity
Τουριστικά λεωφορεία Foxity | Cramos, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Προσφορά για οικογένειες: κάθε ενήλικας μπορεί να φέρει 1 παιδί δωρεάν στις ημερήσιες εκδρομές, επομένως σίγουρα εξοικονομείτε περισσότερα από ό,τι με κάποια από τις άλλες εταιρίες. Η συγκεκριμένη εταιρία επισκέπτεται λιγότερα αξιοθέατα από τις υπόλοιπες αλλά εάν αυτά τα αξιοθέατα σας ικανοποιούν μπορειτε να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα. Όσοι επέλεξαν τις διαδρομές της Foxity ανέφεραν ότι είδαν τα περισσότερα από τα σημαντικά αξιοθέατα στο Παρίσι:

Τα λεωφορεία της Foxity έχουν δρομολόγια καθημερινά από τις 9:30 – 18:00 περίπου ανά 20 λεπτά.

Τιμές Εισιτηρίων

Ημερήσιο εισιτήριο (Hop-on, Hop-off): 18€ για ενήλικες, Παιδιά 11 ετών και κάτω ΔΩΡΕΑΝ (1 παιδί ανά ενήλικα που πληρώνει)

Πού να αγοράσετε εισιτήρια

Συνιστάται η αγορά των εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε εισιτήρια από το εκδοτήριο εισιτηρίων κοντά στην Όπερα στη διεύθυνση 3 Chaussée d’Antin, 75009 Παρίσι.

Κατά την διαδρομή γίνεται μαγνητοφωνημένος σχολιασμός στις παρακάτω γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ιαπωνικά, Ρώσικα, Γερμανικά, Ιταλικά, Κινέζικα.

Διαδρομή : Πύργος του Άιφελ, Όπερα, Concorde la Duree, Champs Elysees, Arc de Triomphe, L'Ecole Militaire και πολλά άλλα.

Περιήγηση στο Παρίσι με τουριστικό λεωφορείο

Στο Παρίσι θα βρείτε επίσης λεωφορεία που σας παρουσιάζουν τα κυριότερα αξιοθέατα του Παρισιού χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστείτε. θα γνωρίσετε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και ιστορικές τοποθεσίες στο Παρίσι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού 1 ½ - 2 ωρών στην πόλη. Αυτή η υπηρεσία μοιάζει πολύ με τις περιηγήσεις με λεωφορείο hop-on-hop-off, με μια μεγάλη εξαίρεση: δεν υπάρχει κανένα hopping on ή off. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε σχόλια ειδικών για όλες τις τοποθεσίες που θα δείτε σε 11 διαφορετικές γλώσσες.

Τιμές εισιτηρίων: 17 €/Ενήλικες | 9€/Παιδιά

Δρομολόγια: Καθημερινά στις 10 π.μ., 12 μ.μ. και 3 μ.μ

Διάρκεια: 1 ½ - 2 ώρες

Αγοράστε εισιτήρια ή μάθετε περισσότερα.

Αν ψάχνετε για κάτι γρήγορο, φθηνό και ενημερωτικό, αυτή μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σας.

Νυχτερινές ξεναγήσεις με λεωφορείο στο Παρίσι

Υπάρχει λόγος που αποκαλούν το Παρίσι την Πόλη του Φωτός. Όταν δύει ο ήλιος, αυτή η μητρόπολη φωτίζεται! Όλες οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες hop-on, hop-off προσφέρουν και βράδυνες ξεναγήσεις. Σε 2 ώρες, θα απολαύσετε στην Πόλη του Φωτός όλα τα σημαντικά αξιοθέατα φωτισμένα μέσα από ένα ανοιχτό λεωφορείο. Ανακαλύψτε διάσημες τοποθεσίες όπως το Μουλέν Ρουζ, τα Ηλύσια Πεδία και τον Πύργο του Άιφελ από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία μόλις ανάψουν τα φώτα τη νύχτα.

Τιμές Εισιτηρίων OnLine

Νυχτερινή περιήγηση: 27€ για ενήλικες, 14 € για παιδιά (ηλικίας 4-12 ετών)

Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, αλλά μπορούν επίσης να αγοραστούν είτε απευθείας από τους οδηγούς λεωφορείων είτε από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας.

Επιπλέον πληροφορίες: Κατά την διαδρομή παρέχεται μαγνητοφωνημένος σχολιασμός σε 11 γλώσσες.

Η 2ωρη νυχτερινή ξενάγηση ξεκινά στις 20:15 κάθε βράδυ εκτός από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, που ξεκινά στις 21:15.

 

 L'Open Tours

Η L'Open Tours – όπως και άλλες εταιρίες – παρέχει μια διαδρομή διάρκειας περίπου 1,5 ώρες κατά την οποία δεν επιτρέπεται η αποβίβαση και επιβίβαση σε σημεία εκτός από την αφετηρία. Η νυχτερινή περιήγηση στο Παρίσι είναι πάντα μια μοναδική εμπειρία.

Τιμές Εισιτηρίων OnLine

Παρίσι By Night Pass: 23€ για ενήλικες,  15 € για παιδιά (3 έως 11)

Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια ηλεκτρονικά, με τον οδηγό του λεωφορείου ή μέσω του εκδοτηρίου εισιτηρίων στη διεύθυνση 13 Auber Street 75009 Παρίσι. Η κράτηση είναι υποχρεωτική, επομένως είναι καλύτερο να αγοράσετε τα εισιτήριά σας νωρίτερα.

Το L'Open Tours παρέχει σχόλια σε 8 διαφορετικές γλώσσες. Θα λάβετε επίσης προσωπικά ακουστικά για ακρόαση ήχου κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οι γειτονιές του Παρισιού

Ποιές πρέπει να επισκεφτείτε και ποιές να αποφύγετε!

Έχετε μπερδευτεί με τις γειτονιές του Παρισιού, γνωστές και ως διαμέρισμα; Σου έχουμε την λύση. Ακολουθεί μια ανάλυση για τις γειτονιές του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρέπει και δεν πρέπει να επισκεφτείτε.

Γειτονιές του Παρισιού

Αν και το Παρίσι χωρίζεται σε 20 διαμερίσματα, αυτά χωρίζονται περαιτέρω σε συνοικίες. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές ξεχωριστές γειτονιές και περιοχές στο Παρίσι. Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση ορισμένων από τα πιο γνωστές προτού εμβαθύνουμε στις συστάσεις μας!

Le Marais

Απλωμένη στο 3ο και 4ο διαμέρισμα, αυτή η γειτονιά είναι γνωστή για την έδρα της γκέι συνοικίας στο Παρίσι και για τα ψώνια της. Θα βρείτε επίσης πολλά hopping μπαρ και κλαμπ για να απολαύσετε ένα πάρτι μέσα τη νύχτα. Το Le Marais φιλοξενεί επίσης την Place des Vosges και το Musée Picasso. Η Le Marais είναι μια απαραίτητη επίσκεψη ειδικά για όσους έρχονται για πρώτη φορά στο Παρίσι.

Le Marais | Paris
Le Marais

Μονμάρτρη

Το σπίτι της Sacre Coeur, αυτή είναι η γειτονιά που αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα που τόσοι πολλοί οραματίζονται όταν σκέφτονται το Παρίσι. Με τους απότομους λόφους, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τη γραφική θέα, θα βρείτε μια ρομαντική ατμόσφαιρα που «φωνάζει» Παρίσι. Αυτό είναι το τέλειο σημείο για να είστε ελαφρώς μακριά από τη δράση αλλά και κοντά στα γραφικά αξιοθέατα. Η Μονμάρτρη βρίσκεται στο 18ο διαμέρισμα.

Latin Quarter (Quartier Latin)

Αυτή η κεντρική γειτονιά βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα (στο 5ο διαμέρισμα), και φιλοξενεί το Shakespeare & Co, καθώς και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο για φοιτητές και νέους ταξιδιώτες. Είναι επίσης μια από τις πιο κεντρικές συνοικίες! Δεδομένου ότι συχνάζουν φοιτητές, εδώ θα βρείτε μπαρ και καφέ ιδανικά για ταξιδιώτες με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αλλά και κλαμπ και δραστηριότητες νυχτερινής διασκέδασης.

Quartier Latin
Quartier Latin | Ninara from Helsinki, Finland, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Saint-Germain-des-Prés

Αν ψάχνετε για πολυτέλεια, μην κοιτάξετε πέρα ​​από το έκτο διαμέρισμα. Είναι μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Παρισιού για διαμονή, αλλά οι πολυτελείς μπουτίκ και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων το εξηγούν. Εδώ θα βρείτε το Café Flor μαζί με το Jardin Luxembourg.

Pigalle

Στα σύνορα μεταξύ του 9ου και του 18ου διαμερίσματος, εδώ θα βρείτε τη συνοικία που στεγάζει το Moulin Rouge. Αυτή είναι η γειτονιά με τη νυχτερινή ζωή, που ονομάζεται επίσης και η περιοχή με τα Κόκκινα Φανάρια του Παρισιού (κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου αν σας αρέσει να κάνετε βραδινές βόλτες).

Οι καλύτερες γειτονιές για επίσκεψη

Είναι αδύνατο να διαλέξετε τις καλύτερες συνοικίες για επίσκεψη, αλλά ανάλογα με το τι θέλετε να δείτε, κάποιες θα σας ταιριάζουν καλύτερα από κάποιες άλλες. Παρακάτω θα βρείτε μια σύνοψη των συνοικιών ανάλογα με την διάθεση που έχετε μπορειτε να επιλέξετε την καλύτερη γι’ εσάς

Παρίσι | Μονπαρνάς 14ο διαμέρισμα
Λεωφόρος Μονπαρνάς 14ο διαμέρισμα | besopha, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Για ψώνια: κατευθυνθείτε στο 8ο διαμέρισμα, όπου θα βρείτε τα Ηλύσια Πεδία και όλα τα πολυτελή καταστήματα της πόλης

Για πάρτι: κατευθυνθείτε στο Le Marais στο τέταρτο διαμέρισμα ή στη Μονμάρτρη/Πιγκάλ στο 18ο διαμέρισμα

Για μπαρ και τζαζ: κατευθυνθείτε προς το Καρτιέ Λατέν στο πέμπτο διαμέρισμα

Για το κέντρο της δράσης στην πόλη : επιλέξτε το πρώτο διαμέρισμα

Για εμβληματικά ορόσημα: κατευθυνθείτε στο έβδομο διαμέρισμα, όπου βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ

Για οικογένειες: κατευθυνθείτε στο Μονπαρνάς στο 14ο διαμέρισμα

Για γραφικούς δρόμους: κατευθυνθείτε στο Saint-Germain-des-Prés στο έκτο διαμέρισμα

Κορυφαία συμβουλή: αν είστε ποτέ περίεργοι σε ποιο διαμέρισμα βρίσκεστε, δείτε τις πινακίδες του δρόμου! Θα υπάρχει ένας αριθμός (μπορεί να είναι λατινικός αριθμός) που θα υποδεικνύει τον αριθμό του διαμερίσματος.

Περιοχές που θα πρέπει να αποφεύγεται

Ενώ το ταξίδι στις συνοικίες του Παρισιού φαίνεται υπέροχο, είναι το Παρίσι ασφαλές για τους τουρίστες; Η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα μέλημα των περισσότερων ταξιδιωτών, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό με τους μεμονωμένους ταξιδιώτες. Πόσο ασφαλής είναι λοιπόν η πόλη του Παρισιού;

Το Παρίσι είναι, συνολικά, μια ασφαλής πόλη για επίσκεψη. Είναι φιλικό προς τους τουρίστες και παρόλο που θα πρέπει πάντα να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας, δεν είναι επικίνδυνο. Φυσικά, υπάρχουν περιοχές και συνοικίες που ως τουρίστας θα πρέπει να προσέχετε εάν αποφασίσετε να επισκεφθείτε.

Αν και δεν υπάρχουν ολόκληρα τεταρτημόρια που πρέπει να αποφύγετε, εδώ είναι μερικά σημεία στα οποία πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά εάν φαίνεστε ότι είστε τουρίστας και σιγουρά μετά τη δύση του ήλιου:

Gare du Nord / Gare de l'Est περιοχή το βράδυ (βρίσκεται στο 10ο διαμέρισμα)

Gare de l'Est | ένας από τους έξι πιο μεγάλους τερματικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Παρίσι
Gare de l'Est | ένας από τους έξι πιο μεγάλους τερματικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Παρίσι

Châtelet les Halles το βράδυ (βρίσκεται στο πρώτο διαμέρισμα)

Βόρειο τμήμα: 19ο διαμέρισμα το βράδυ

Porte de Montreuil μετά το σκοτάδι (στο 20ο διαμέρισμα)

Bois de Boulogne (στο 16ο διαμέρισμα) το βράδυ

Αν και υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε στο Παρίσι τη νύχτα, είναι πάντα καλή ιδέα να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή για το ποιες περιοχές επισκέπτεστε τις βραδινές ώρες.

Τι να δείτε σε κάθε διαμέρισμα

Κάθε συνοικία του Παρισιού έχει κάτι να προσφέρει και διαφορετικά αξιοθέατα να δείτε. Θα μπορούσατε να αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη δεξιόστροφη σπείρα του συστήματος αρίθμησης για να τα επισκεφθείτε όλα ή να στοχεύσετε αυτά που σας ενδιαφέρουν. Εάν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, εδώ είναι μια λίστα με μερικά από τα σημαντικότερα σημεία σε κάθε διαμέρισμα, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε ανάλογα!

1o διαμέρισμα: Λούβρο, Jardin des Tuileries, Les Halles, Île de la Cité

2o διαμέρισμα: Bourse, Passages Couverts

3o διαμέρισμα: Μουσείο Πικάσο, ρίξτε μια ματιά στο μεσαιωνικό Παρίσι

4o διαμέρισμα: Île de la Cité, Notre Dame, Sainte Chapelle, Place des Vosges, Le Marais

5ο διαμέρισμα: Πάνθεον, Jardin des Plantes, Musée Cluny, Καρτιέ Λατέν

6o διαμέρισμα: Saint Germain des Prés, Jardin Luxembourg

7ο διαμέρισμα: Πύργος του Άιφελ, Musée d'Orsay, Les Invalides, Champs de Mars

8o διαμέρισμα: Champs-Elysees, Arc de Triomphe, Place de la Concorde

9o διαμέρισμα: Opera Garnier, Galeries Lafayette (πολυτελές πολυκατάστημα)

10o διαμέρισμα: Canal Saint Martin, Place de la République

11o διαμέρισμα: Place de la Bastille, συνοικία Oberkampf

14o διαμέρισμα: Κατακόμβες

15ο διαμέρισμα: Πύργος Μονπαρνάς

16o διαμέρισμα: Bois de Boulogne, Trocadéro, Ενυδρείο του Παρισιού

18o διαμέρισμα: Μονμάρτρη, Sacré Coeur, Moulin Rouge

20o διαμέρισμα: Νεκροταφείο Pere Lachaise

Εάν είναι η πρώτη σας επίσκεψη στο Παρίσι, φροντίστε να εστιάσετε στο πρώτοτρίτο και ένατο διαμέρισμα, στο Τροκαντερό στο 16ο και στη Μονμάρτρη στο 18ο για να δείτε όλα τα σημαντικότερα σημεία!

Οι καλύτερες γειτονιές για φαγητό

Οι τουρίστες θα βρουν εστιατόρια και μέρη για φαγητό σε όλες τις γειτονιές του Παρισιού. Ωστόσο, αν ψάχνετε να ανακαλύψετε τις καλύτερες περιοχές για να απολαύσετε καλή γαλλική κουζίνα, αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς:

Το Καρτιέ Λατέν

Το Καρτιέ Λατέν βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Πάνθεον. Σε αυτή την περιοχή, οι ταξιδιώτες θα βρουν γαλλικά καθώς και διεθνή εστιατόρια. Αυτή η περιοχή είναι μια από τις κορυφαίες στις προτιμήσεις των περισσότερων επισκεπτών. Εδώ, θα βρείτε εξαιρετικά φθηνά μέρη για φαγητό.

Μονμάρτρη

Η Μονμάρτρη έχει μερικά εξαιρετικά εστιατόρια με πολύ καλές τιμές. Εάν αποφασίσετε να φάτε σε αυτήν την περιοχή, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ταξίδι σας σε αυτή τη γειτονιά επισκεπτόμενοι τη Basilique du Sacré-Coeur (Βασιλική της Ιερής Καρδιάς του Παρισιού). Το βράδυ, το Place du Tertre έχει μια εξαιρετικά ζωντανή ατμόσφαιρα, πολύ πιο γοητευτική από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι καλύτερες προτάσεις για φαγητό στο Παρίσι

Αναρωτιέστε τι να φάτε στο Παρίσι; Η γαλλική κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή, με πολλές γευστικές γαστρονομικές απολαύσεις βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές και ποιοτικά προϊόντα. Υπάρχουν αμέτρητα νόστιμα πιάτα που μπορείτε να βρείτε στο Παρίσι. Μερικά φαγητά μπορούν να βρεθούν σε όλη τη χώρα, ενώ άλλα είναι παραδοσιακό φαγητό στο Παρίσι.

Παρακάτω, θα βρείτε τα πιο δημοφιλή φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στο ταξίδι στο Παρίσι. Από το διάσημο φαγητό στο Παρίσι μέχρι τα αγαπημένα street food της πόλης ή τα λαχταριστά επιδόρπια, δείτε πώς να φάτε σαν ντόπιοι στο Παρίσι. Παρακάτω είναι η λίστα μας με τα καλύτερα φαγητά του Παρισιού που πρέπει να δοκιμάσετε όταν βρίσκεστε στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών όπου μπορείτε να τα βρείτε.

1. Café & Croissant (Καφέ και κρουασάν)

Στο Παρίσι, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας από ένα καφέ και κρουασάν. Κληρονομήθηκε από τα αυστριακά αρτοποιεία που άνοιξαν στο Παρίσι τη δεκαετία του 1830, το κρουασάν είναι ένα βιεννέζικο έδεσμα που το εκτιμάνε για την υπέροχη βουτυράτη γεύση του.

Café and Croissant in Paris
Café and Croissant in Paris

Το κρουασάν είναι απαραίτητο φαγητό στο Παρίσι και – χάρη στο μοναδικό σχήμα και τη γεύση του – το πιο διάσημο φαγητό στο Παρίσι. Είναι το τέλειο γαλλικό συστατικό για πρωινό και ένα τέλειο βουτυρένιο σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Παρίσι προτείνουν τον συνδυασμό καφέ με κρουασάν στο μενού του πρωινού τους, αλλά συνιστούμε να το δοκιμάσετε και σε ένα από τα παραδοσιακά καφέ του Παρισιού ή να πάρετε ένα κρουασάν απευθείας από το κοντινό σας αρτοποιείο όταν είναι ακόμα ζεστό.

2. Croque Monsieur, Croque Madame

Ένα άλλο από τα δημοφιλή φαγητά στο Παρίσι είναι το Croque Monsieur. Αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα φαγητά του Παρισιού, είναι ένα κλασικό πιάτο στις μπρασερί, αλλά μπορείτε να το βρείτε και σε μερικά παριζιάνικα καφέ και πάντα τρώγεται με πιρούνι και μαχαίρι.

Croque Madame | ένα από τα πιο διάσημα φαγητά του Παρισιού
Croque Madame | ένα από τα πιο διάσημα φαγητά του Παρισιού

Το Croque Monsieur αποτελείται από δύο φέτες ψωμί με βραστό ζαμπόν και μπεσαμέλ, καλυμμένες με μια γενναιόδωρη στρώση λιωμένου τυριού. Είναι ένα βασικό προϊόν που σερβίρεται ζεστό και είναι ιδανικό για ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων στο Παρίσι. Αν πεινάτε πολύ, πάρτε το Croque Madame, στο οποίο προσθέτουν ένα τηγανητό αυγό από πάνω.

3. Jambon-Beurre

Το Jambon-Beurre είναι το πιο παριζιάνικο σάντουιτς! Αν θέλετε να φάτε κάτι πραγματικά παριζιάνικο, τότε πηγαίνετε για ένα Jambon-Beurre.

Jambon-Beurre το πιο παριζιάνικο σάντουιτς
Jambon-Beurre - το πιο παριζιάνικο σάντουιτς | Boulanger: Nat / Photographer: Nat, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Το Jambon-Beurre σερβίρεται ως φρέσκια μισή μπαγκέτα, με το εσωτερικό της αλειμμένο με βούτυρο και γεμάτο με Jambon De Paris (μαγειρεμένο ζαμπόν) και προαιρετικά μπορειτε να προσθέσετε τουρσιά.

Το Jambon-Beurre είναι ένα από τα καλύτερα φθηνά γεύματα στο Παρίσι, ιδανικό για να φάτε κάτι εν κινήσει ενώ εξερευνιέται την πόλη. Μπορείτε να αγοράσετε ένα Jambon-Beurre σε πολλά αρτοποιεία ή να το παραγγείλετε σε ένα παριζιάνικο καφέ.

4. Ένα πιάτο με στρείδια

Παρά το γεγονός ότι είναι μακριά από τη θάλασσα, τα στρείδια (huîtres) είναι ένα δημοφιλές φαγητό στο Παρίσι. Οι Παριζιάνοι λατρεύουν να τρώνε στρείδια, ειδικά αν τα συνοδεύονται με ένα ποτήρι καλό λευκό κρασί!

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να φάτε τα στρείδια και επίσης μια συγκεκριμένη ώρα. Ανοίγεις το στρείδι, του ρίχνεις μερικές σταγόνες λεμόνι και το τρως από το κέλυφος του. Επίσης, τα στρείδια είναι στην εποχή τους κάθε μήνα που έχει ένα R στα γαλλικά (Σεπτέμβριος-Απρίλιος).

Μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα στρείδια στο Παρίσι στο Huîtrerie Régis, στο διαμέρισμα 6, και είναι διαθέσιμα για παραλαβή ή για να τα δοκιμάσετε επί τόπου στη μικρή τραπεζαρία. Φυσικά υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να γευτείτε καλά στρείδια που θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα πλήρες άρθρο για τα στρείδια!

5. Soupe à l'Oignon (Κρεμμυδόσουπα)

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα άλλο διάσημο φαγητό στο Παρίσι. Αυτό είναι ένα πολύ παραδοσιακό φαγητό στο Παρίσι, απλό αλλά χορταστικό, σερβιριζόταν από τα εστιατόρια στις παλιές αίθουσες της αγοράς για να αναζωογονήσει τους βραδινούς γλεντζέδες.

Soupe à l'Oignon | Γαλλική κρεμμυδόσουπα
Soupe à l'Oignon | Γαλλική κρεμμυδόσουπα

Η κρεμμυδόσουπα αποτελείται από μια πλούσια αρωματική σούπα ζωμού (από ζωμό κρέατος) και καραμελωμένα κρεμμύδια, με ένα στρώμα λιωμένου τριμμένου τυριού ανακατεμένο με τραγανά κρουτόν. Συνήθως σερβίρεται με μερικές φέτες ή μισή παριζιάνικη μπαγκέτα.

Κρεμμυδόσουπα θα βρείτε σε όλες τις καλές μπρασερί και είναι ιδανική για τους χειμερινούς μήνες για να ζεσταθείτε και να χορτάσετε.

6. Escargots (σαλιγκάρια)

Τα εσκαργκότ (σαλιγκάρια) είναι μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή για φαγητό στο Παρίσι. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν που οι Γάλλοι τρώνε σαλιγκάρια, αλλά στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι τρώνε σαλιγκάρια από την προϊστορική εποχή.

Escargots | Σαλιγκάρια
Escargots | Σαλιγκάρια

Μια άλλη κοινή ιδέα εκτός Γαλλίας είναι ότι τα Escargots είναι ένα ακριβό γεύμα που συναντάμε μόνο σε ακριβά εστιατόρια. Στο Παρίσι, ωστόσο, μπορείτε να βρείτε Escargots και σε πολλά απλά εστιατόρια ή τυπικά μπιστρό.

Το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε αυτό το διάσημο φαγητό του Παρισιού είναι το L'Escargot, στη rue Montorgueil 38 (Paris 2). Αυτό το εστιατόριο με ένα τεράστιο χρυσό σαλιγκάρι στην οροφή του ιδρύθηκε το 1832 και από τότε σερβίρει σαλιγκάρια σε μια κομψή ατμόσφαιρα.

7. Moules-Frites (Μύδια με τηγανίτες πατάτες)

Το Moules-Frites είναι ένα άλλο από τα must-eat στο Παρίσι. Το Moules-Frites είναι ένα τυπικό φαγητό στο Βέλγιο, αλλά οι Παριζιάνοι δεν έχουνε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσουμε πράγματα όταν είναι τόσο καλά!

Moules-Frites | Μύδια με τηγανίτες πατάτες
Moules-Frites | Μύδια με τηγανίτες πατάτες

Το Moules-Frites αποτελείται από μαγειρεμένα μύδια (συνήθως ένα κιλό ανά άτομο) και τηγανητές πατάτες που σερβίρονται σε ξεχωριστά πιάτα. Μπορείτε να φάτε τηγανιτές πατάτες με τα δάχτυλά σας. Για τα μύδια, συνήθως τρώμε το πρώτο με ένα πιρούνι και μετά χρησιμοποιούμε το άδειο κέλυφος ως «εναλλακτικό πιρούνι» για να φάμε τα υπόλοιπα μύδια.

Μπορείτε να φάτε Moules-Frites σε πολλά εστιατόρια στο Παρίσι. Υπάρχει μια βελγική αλυσίδα που ονομάζεται Léon που ειδικεύεται στα Moules-Frites, με εστιατόρια παντού στην πόλη. Μας αρέσει να πάμε στο La Petite Hostellerie, στη rue de la Harpe στο διαμέρισμα 5. Προτείνουν ένα σετ μενού Moules-Frites + ένα ποτήρι μπύρα (ή κρασί) το οποίο κοστίζει περίπου για 10-12 ευρώ.

8. Steak-Frites (Μπριζόλα με τηγανίτες πατάτες)

Δεν υπάρχουν εκπλήξεις σχετικά με αυτό το πιάτο στο Παρίσι: όταν παραγγείλετε μπριζόλες-με τηγανίτες πατάτες, θα πάρετε ακριβώς αυτό το πιάτο χωρίς εκπλήξεις. Ο σερβιτόρος πρέπει απλώς να ξέρει πόσο μαγειρεμένο σας αρέσει το κρέας σας: very rare, rare, medium-rare, and well-cooked. Μερικές φορές μπορείτε επίσης να επιλέξετε τη σάλτσα.

Steak-Frites | Μπριζόλα με τηγανίτες πατάτες
Steak-Frites | Μπριζόλα με τηγανίτες πατάτες

Αυτό το παραδοσιακό φαγητό στο Παρίσι χρονολογείται από τον 19ο αιώνα όταν υπήρχε ένα σφαγείο στο La Villette (Paris 19). Οι κρεοπώλες εκεί λάτρευαν να τρώνε rib steak με βούτυρο και μυρωδικά, που παραδοσιακά σερβίρεται με πατάτες Pont Neuf – οι πρόγονοι των τηγανιτών πατατών.

Το Steak-Frites εξακολουθεί να είναι ένα βασικό πιάτο στα παριζιάνικα μπιστρό, επομένως δεν χρειάζεται παρά να βρείτε το αγαπημένο σας μπιστρό στο Παρίσι.

ΚΑΛΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: θα παρατηρήσετε ότι οι Γάλλοι τείνουν να τρώνε κρέας μαγειρεμένο very rare, rare. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο λιγότερο μαγειρεύουμε το κρέας, τόσο περισσότερο μπορούμε να νιώσουμε τη γεύση του.

9. Duck Confit

Η πάπια είναι κρέας που το συναντάται συχνά στη γαλλική κουζίνα, με λαχταριστά πιάτα όπως Confit de canard ή magret de canard.

Duck Confit
Duck Confit

Η πάπια Confit είναι κάτι που πρέπει να φάτε στο Παρίσι, πιάτο το οποίο προέρχεται αρχικά από τη Gascogne, μια περιοχή στη νότια Γαλλία. Η μέθοδος Confit αναφέρεται στο μαγείρεμα των μηρών πάπιας στο δικό τους λίπος μέχρι το δέρμα να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό και το κρέας να είναι εντυπωσιακά υγρό και τρυφερό. Μπορείτε να βρείτε Confit πάπιας σε μερικά παριζιάνικα μπιστρό και εστιατόρια, ανάλογα με τη διάθεση του μάγειρα.

10. Μπριζόλα με σάλτσα ταρτάρ

Οι τολμηροί που αναζητούν τοπικές εμπειρίες στο Παρίσι πρέπει να δοκιμάσουν το ταρτάρ μπριζόλας. Μια μπριζόλα ταρτάρ είναι ωμός κιμάς ή ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας που σερβίρεται με κρεμμύδια και κάπαρη. Ναι, είπαμε Ωμό κρέας, και ναι, οι Γάλλοι το ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ!

Μπορείτε να βρείτε μπριζόλα ταρτάρ στις περισσότερες μπρασερί και παριζιάνικα μπιστρό. Ωστόσο, όταν τρώτε ωμό κρέας, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε ποιοτικό κρέας και ότι είναι σωστά προετοιμασμένο, επομένως μην παραγγείλετε ταρτάρ οπουδήποτε.

Προτείνουμε τα εστιατόρια Au Petit Fer à Cheval και Les Philosophes, και τα δύο στο διαμέρισμα 4, ή το Les Fines Gueules στο διαμέρισμα 1: και τα τρία φημίζονται ότι παρασκευάζουν την καλύτερη μπριζόλα ταρτάρ στο Παρίσι.

11. Coq au Vin  (Κοκκινιστός κόκορας με κόκκινο κρασί)

Ένα άλλο δημοφιλές φαγητό του Παρισιού που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το Coq au Vin, το οποίο είναι κοκκινιστός κόκορας με κόκκινο κρασί, συνήθως με κρασί από την περιοχή της Βουργουνδίας.

Coq au Vin | Κοκκινιστός κόκορας με κόκκινο κρασί
Coq au Vin | Κοκκινιστός κόκορας με κόκκινο κρασί

Το Coq au Vin κατάγεται από τις περιοχές της Ωβέρνης – Βουργουνδίας, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο να το βρίσκουμε και στο Παρίσι. Το Coq au Vin σερβίρεται συχνά με λαχανικά, σκόρδο και, φυσικά, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Το Coq au Vin είναι ένα κλασικό πιάτο των παριζιάνικων μπιστρό. Το καλύτερο μέρος στο Παρίσι για να δοκιμάσετε το Coq au vin, ωστόσο, είναι το La Jacobine στο Καρτιέ Λατέν.

12. French Cheese Γαλλικό τυρί

Το τυρί στη Γαλλία δεν είναι επιδόρπιο: το τυρί είναι τυρί και τρώγεται συνήθως μετά το γεύμα σας και πριν από το επιδόρπιο. Το τυρί που πρέπει να φάτε στο Παρίσι, σερβίρεται συχνά μαζί με ένα πιάτο αλλαντικά και ψωμί, για να το συνδυάσετε με το αγαπημένο σας κρασί.

French Cheese | Γαλλικό τυρί
French Cheese | Γαλλικό τυρί

Στη Γαλλία, υπάρχουν τόσα πολλά τυριά που θα μπορούσατε να φάτε ένα διαφορετικό γαλλικό τυρί κάθε μέρα του χρόνου! Μπορείτε να βρείτε τυρί παντού στο Παρίσι, σε όλα τα εστιατόρια, τα μπιστρό, τις μπρασερί, αλλά και σε πολλά Wine Bar.

13. Κρέπες γλυκές & αλμυρές

Οι κρέπες είναι ένα άλλο διάσημο φαγητό στο Παρίσι, ακόμα κι αν δεν είναι από το Παρίσι. Οι κρέπες είναι βασικό ή επιδόρπιο που προέρχεται από την περιοχή της Βρετάνης, αλλά το Παρίσι χωρίς κρέπες δεν θα ήταν Παρίσι!

Κρέπες γλυκές & αλμυρές
Κρέπες γλυκές & αλμυρές

Οι κρέπες είναι ένα από τα λίγα τοπικά φαγητά του δρόμου στο Παρίσι και τη Γαλλία. Μπορείτε να φάτε κρύες ή ζεστές κρέπες, γλυκές ή αλμυρές (που ονομάζονται galettes), ως κύριο πιάτο, επιδόρπιο ή απλώς για ένα απογευματινό σνακ. Οι κρέπες σερβίρονται με πολλές διαφορετικές γεμίσεις, με τη Nutella ή τις μαρμελάδες φρούτων να είναι οι πιο δημοφιλείς.

Για αυθεντικές κρέπες Βρετάνης, πηγαίνετε σε οποιαδήποτε κρεπερί γύρω από το Gare Montparnasse. Οι πρώτοι μετανάστες από τη Βρετάνη έφτασαν στο Παρίσι μέσω του Gare Montparnasse και εγκαταστάθηκαν γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό, ανοίγοντας τις πρώτες κρεπερί στην πόλη.

14. Πολύχρωμα μακαρόν

Τα μακαρόν είναι ένα άλλο διάσημο γλυκό στο Παρίσι, πολύ δημοφιλές στους τουρίστες που επισκέπτονται το Παρίσι. Τα μακαρόν είναι πολύχρωμες και γλυκές μπουκιές, ιδανικές με έναν καφέ ή ένα φλιτζάνι τσάι.

Τα μακαρόν είναι ένα άλλο διάσημο γλυκό στο Παρίσι,
Τα μακαρόν είναι ένα άλλο διάσημο γλυκό στο Παρίσι,

Τα μακαρόν αποτελούνται από δύο τραγανά κοχύλια από αλεσμένα αμύγδαλα και γεμάτα με μια γλυκιά πάστα κλασικών και εξωτικών γεύσεων όπως φιστίκι, σοκολάτα ή καρύδα. Με καταγωγή από την Ιταλία, η βασίλισσα Marie de Medicis έφερε τα μακαρόν από την πατρίδα της στην Γαλλία την Αναγέννηση. Σήμερα, οι τουρίστες και οι χρήστες του Instagram έχουν κάνει τα μακαρόν ένα από τα must-eat του Παρισιού ο Ladurée ή ο Pierre Hermé έχουν μεγάλες ουρές ντόπιων και τουριστών στα καταστήματα τους για να αγοράσουν τα μακαρόν τους.

Ολοκληρώσαμε τη λίστα μας με το τι να φάτε στο Παρίσι. Ποιο διάσημο φαγητό του Παρισιού θα θέλατε να παραγγείλετε αυτή τη στιγμή;

Πόσο κοστίζει ένα γεύμα στο Παρίσι

Αν και το Παρίσι είναι γενικά μια αρκετά ακριβή πόλη, μπορείτε να βρείτε εστιατόρια με καλό μενού με κόστος από 20€. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας, μπορείτε είτε να δοκιμάσετε μερικά από τα γκουρμέ εστιατόρια της πόλης, να παραγγείλετε ένα μενού νουβέλ κουζίνας ή να απολαύσετε ένα γεύμα και ένα επιδόρπιο δύο πιάτων .

Ψώνια στο Παρίσι

Το Παρίσι είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για ψώνια, ειδικά για όσους αναζητούν καταστήματα υψηλής ποιότητας και είδη από διάσημους σχεδιαστές μόδας. Σε αυτήν την ενότητα, θα ρίξουμε μια ματιά στα καταστήματα, τους κεντρικούς δρόμους και πού να αγοράσετε διαφορετικά προϊόντα.

Πολυκαταστήματα

Galeries Lafayette (Boulevard Haussmann 40): Κηρυγμένο ιστορικό μνημείο χάρη στον εντυπωσιακό νεοβυζαντινό τρούλο του, το Galeries Lafayette είναι ένα από τα πολυκαταστήματα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το κτίριο, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε τίποτα.

Πολυκατάστημα Galeries Lafayette
Πολυκατάστημα Galeries Lafayette

Printemps (Boulevard Haussmann 64): Πολύ κοντά στο Lafayette, το πολυκατάστημα Printemps περιλαμβάνει τις πιο ακριβές μάρκες πολυτελούς μόδας παγκοσμίως. Οι επισκέπτες θα δυσκολευτούν να βρουν αντικείμενα κάτω των 300€.

Bazar de l’Hôtel de Ville, BHV (Rue du Temple 14): Αυτό το γνωστό πολυκατάστημα θα μπορούσε να συγκριθεί με το ισπανικό «Corte Inglés», ένα μεγάλο κατάστημα που πουλάει διαφορετικές μάρκες ρούχων, όχι τόσο πολυτελές όσο τα προηγούμενα δύο.

Εμπορικοί δρόμοι υψηλής ποιότητας

Ηλύσια Πεδία: Η πιο δημοφιλής λεωφόρος της πόλης είναι επίσης γνωστή για τα ακριβά καταστήματα, τις πολυτελείς επωνυμίες της και τη μόδα των σχεδιαστών. Εδώ βρίσκεται το κατάστημα της Louis Vuitton, που προσελκύει εκατοντάδες πελάτες και χιλιάδες περίεργους τουρίστες στη βιτρίνα του κάθε μέρα. Η πλειοψηφία των πελατών της είναι πλούσιοι Ασιάτες.

Avenue Montaigne: Αυτός ο μικρός δρόμος είναι όπου βρίσκονται τα πιο πολυτελή καταστήματα της πόλης. Αξίζει να το επισκεφτείτε, τουλάχιστον για να δείτε τις εξαιρετικά διακοσμημένες βιτρίνες.

Avenue Montaigne | δρόμος με τα πιο πολυτελή καταστήματα της πόλης
Avenue Montaigne | δρόμος με τα πιο πολυτελή καταστήματα της πόλης | Sergio Calleja (Life is a trip), CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Rue Royale: Αυτός ο δρόμος συνδέει την Place de la Concorde με τη La Madeleine. Στα μισά του δρόμου, η Rue Saint-Honoré τον κόβει κάθετα. Αυτή η αρτηρία είναι όπου βρίσκονται καταστήματα όπως τα HermèsPrada ή Yves Saint Laurent. Αν συνεχίσετε να περπατάτε ανατολικά, θα φτάσετε στην Place Vendôme.

Το Καρτιέ Λατέν είναι μια εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε για κεντρικούς δρόμους με οικονομικά καταστήματα. Οι δρόμοι: η λεωφόρος Saint-Germain, η λεωφόρος Saint-Michelle και τα πλακόστρωτα δρομάκια της γειτονιάς αξίζει να τα ανακαλύψετε.

Αγορά Île de la Cité: Βρίσκεται στην Place Louis Lépine και λειτουργεί όλο το χρόνο, αυτή η αγορά είναι μια από τις πιο διάσημες στο Παρίσι. Τις καθημερινές υπάρχουν περίπτερα με λουλούδια και την Κυριακή πουλάνε και πουλιά.

Marchés aux puces de Saint Ouen: Σε αυτήν την τεράστια υπαίθρια αγορά οι ταξιδιώτες θα μπορούν να βρουν από αντίκες μέχρι ρούχα. Οι πιο σημαντικές μέρες είναι το Σάββατο και η Κυριακή. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην αγορά είναι να πάρετε το μετρό στον σταθμό Porte de Clignancourt.

Καταστήματα δώρων

Τα φθηνότερα καταστήματα δώρων με σουβενίρ βρίσκονται στη Μονμάρτρη, τόσο στην κορυφή του λόφου κοντά στην Place du Tertre όσο και στους πρόποδές του στη Rue de Steinkerque. Αυτός ο δρόμος συνδέει τον σταθμό του μετρό Anvers με το τελεφερίκ.

Πίνακες ζωγραφικής και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα

Η Μονμάρτρη δεν είναι μόνο μια καλή γειτονιά για να αγοράσετε αναμνηστικά, είναι επίσης το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε τοπική τέχνη. Στην πλατεία Place du Tertre οι ταξιδιώτες θα βρουν καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν και να πουλάνε τα έργα τέχνης τους. Οι επισκέπτες θα βρουν επίσης γκαλερί τέχνης και καταστήματα σε αυτήν την περιοχή.

Place du Tertre
Place du Tertre

 Για να αγοράσετε αφίσες ή παλιές εκτυπώσεις, συνιστούμε να περπατήσετε στην όχθη του ποταμού Σηκουάνα, όπου θα βρείτε περίπτερα που ειδικεύονται σε αυτού του είδους τα προϊόντα.

Γαστρονομικά προϊόντα

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο Παρίσι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα νόστιμα αρτοσκευάσματα και το ψωμί για τα οποία φημίζεται η πόλη. Ωστόσο, αν ψάχνετε για κάτι να πάρετε μαζί στην επιστροφή σας στην Ελλάδα, σας προτείνουμε να αγοράσετε κρασί, τυρί και φούα γκρα. Αυτά τα προϊόντα βρίσκονται εύκολα σε οποιοδήποτε είδος σούπερ μάρκετ ή κατάστημα γκουρμέ τροφίμων. Μια επιλογή είναι να τα αποκτήσετε στο Galeries Lafayette.

Γαστρονομικά προϊόντα
Γαστρονομικά προϊόντα | jimmyweee, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Παρίσι | Πλακόστρωτος δρόμος στην Μονμάρτη
Παρίσι | Πλακόστρωτος δρόμος στην Μονμάρτη
Παρίσι | Αψίδα του Θριάμβου το βράδυ
Παρίσι | Αψίδα του Θριάμβου το βράδυ
Παρίσι | Παραδοσιακό καφέ στην Μονμάρτη
Παρίσι | Παραδοσιακό καφέ στην Μονμάρτη
Παρίσι | Ηλιοβασίλεμα στον Σηκουάνα
Παρίσι | Ηλιοβασίλεμα στον Σηκουάνα
Παρίσι | Πανοραμική θέα του Παρισιού από ύψος 160μ
Παρίσι | Πανοραμική θέα του Παρισιού από ύψος 160μ